Συλλαλητήρια με εντάσεις σε 17 πόλεις ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

Μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο – Συμμετοχή 3.000 ατόμων στην Αθήνα.
Open Image Modal
Συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024. Φοιτητικοί σύλλογοι αλλά και σύλλογοι διδασκόντων στα Πανεπιστήμια εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Στήριξη και ενεργό συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ανακοίνωσαν ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΑΔΕΔΥ. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Περίπου 3.000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία των φοιτητών, πανεπιστημιακών και μαθητών κατά της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Αθήνα. 

Open Image Modal
Συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024. Φοιτητικοί σύλλογοι αλλά και σύλλογοι διδασκόντων στα Πανεπιστήμια εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Στήριξη και ενεργό συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ανακοίνωσαν ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΑΔΕΔΥ. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Επεισόδια μικρής διάρκειας σημειώθηκαν έξω από τη Βουλή, κατά το συλλαλητήριο, όταν ομάδα φοιτητών συνεπλάκη με άντρες των ΜΑΤ, που απάντησαν, κάνοντας χρήση χημικών. Η πορεία συνεχίστηκε προς το Πολυτεχνείο και η κυκλοφορία των οχημάτων γύρω από το Σύνταγμα αποκαταστάθηκε μετά τις 3 το απόγευμα.

Open Image Modal
Συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024. Φοιτητικοί σύλλογοι αλλά και σύλλογοι διδασκόντων στα Πανεπιστήμια εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Στήριξη και ενεργό συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ανακοίνωσαν ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΑΔΕΔΥ. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σε 17 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

 

Open Image Modal
Συγκέντρωση και πορεία στην Θεσσαλονίκη ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024. Φοιτητικοί σύλλογοι αλλά και σύλλογοι διδασκόντων στα Πανεπιστήμια εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα. (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΙΤΖΗΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Eπίθεση με βόμβες μολότοφ δέχθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

 

Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη καταλήψεις τμημάτων του Καποδιστριακού, του Μετσόβιου και άλλων Πανεποστημίων με αιτήματα όπως δωρεάν μεταπτυχιακά και αύξηση δαπανών.

 

Open Image Modal
Eurokinissi

 

 ΟΛΜΕ – ΑΔΕΔΥ και ΔΟΕ

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ αναφέρει πως «καταδικάζει την προσπάθεια ίδρυσης ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων από την κυβέρνηση της ΝΔ που ιδιωτικοποιεί ακόμα περισσότερο τη δημόσια Παιδεία. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έρχεται να ολοκληρώσει τις αντιδραστικές αλλαγές που εδώ και χρόνια είναι σε εξέλιξη στην ανώτατη εκπαίδευση επιχειρεί να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ μέσω του άρθρου 28 που προβλέπει ότι οι διακρατικές συμφωνίες και το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερούν του ελληνικού συντάγματος. Η εξέλιξη αυτή μετατρέπει την Παιδεία όλο και περισσότερο σε εμπόρευμα, θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση των πτυχίων αλλά και των συνθηκών σπουδών.

ο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «ομόφωνα στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στην φοιτητική/πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου στις 12:00 στα Προπύλαια (και στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα)Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

 

 

Σ. Φάμελλος: Να προστατεύσουμε την Παιδεία

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συμμετέχει σήμερα σε όλη την Ελλάδα στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών φορέων, φοιτητών, μαθητών, καθηγητών και εργαζομένων στην Παιδεία, σε όλες τις βαθμίδες, που αντιδρούν στο σχέδιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων», αναφέρει σε δήλωσή του που έγινε κατά την διάρκεια του σημερινού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Στην δήλωσή του αναφέρει ακόμη: «Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις τους απέναντι στα σχέδια του κυρίου Μητσοτάκη, που επιδιώκει να ιδιωτικοποιήσει και την ανώτατη Παιδεία. Το σχέδιό του είναι προφανές, μετά το νερό, την ενέργεια, την Υγεία έχει βάλει στο στόχαστρο και την Παιδεία».

Δ. Κουτσούμπας: Έχουν δίκιο, γιατί ζητούν πτυχία με αξία και όχι πτυχία που πωλούνται κι αγοράζονται

«Οι χιλιάδες φοιτητές, πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί που σήμερα διαδηλώνουν ενάντια στα σχέδια ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων έχουν δίκιο, γιατί ζητούν πτυχία με αξία και όχι πτυχία που πωλούνται κι αγοράζονται» σημειώνει ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Το μήνυμα προς την κυβέρνηση είναι σαφές: Να μη φέρει καν στη Βουλή αυτό το άδικο νομοσχέδιο που εξαρτά την πρόσβαση στα πανεπιστήμια από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας και υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων» πρόσθεσε.

ΚΕΕΕ: Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα ανακόψει τη φυγή φοιτητών στο εξωτερικό και θα προσελκύσει νέους από τρίτες χώρες

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού βελτιώνεται το θεσμικό πλαίσιο και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που διέπουν τα ΑΕΙ, μέσω της επικαιροποίησης του νομικού πλαισίου λειτουργίας τους, ενώ παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στην ανώτατη εκπαίδευση.

Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων ενώ προστίθεται πως, με τις νέες ρυθμίσεις, αφενός επιτυγχάνεται η ενίσχυση και πρόσθετη αυτονομία των δημόσιων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και αφετέρου η αποδέσμευση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από ένα διαχρονικό κρατικό μονοπώλιο, το οποίο δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φυγής Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό και της ακαδημαϊκής διασποράς.

Επίσης, όπως εκτιμά η ΚΕΕΕ, θεσπίζονται διατάξεις, οι οποίες επιτρέπουν την εγκατάσταση, ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων αναγνωρισμένων ΑΕΙ της ΕΕ και τρίτων χωρών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Με τις προτεινόμενες διατάξεις επιλύεται το ζήτημα της μη ακαδημαϊκής αναγνώρισης τίτλων σπουδών από αλλοδαπά ιδρύματα στη χώρα, τα οποία θα πρέπει να πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις ενώ προβλέπονται διατάξεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης φοιτητικής visa για την προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών.

Πηγή: ERT, ΑΠΕ-ΜΠΕ