Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Καταγγέλλει εργοδοτικές παρανομίες στη χρήση ψηφιακής κάρτας

Απαιτούν από εργαζόμενους να "χτυπάνε" άλλες ώρες τις κάρτες τους για να γλιτώνουν υπερωρίες και παραβιάσεις ωραρίου. Υπόλογοι για τους δύο πρώτους μήνες όμως είναι μόνοι εργαζόμενοι και όχι οι εργοδότες.
Open Image Modal
Φωτογραφία αρχείου
Xinhua News Agency via Getty Images

Σε σοβαρές καταγγελίες για την εφαρμογή της χρήσης ψηφιακής κάρτας εργασίας που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου, προχώρησε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Όπως υποστηρίζει σε σχετική ανακοίνωσή του, οι εργοδότες, προκειμένου προφανώς να γλιτώσουν την αμοιβή για υπερωρίες ή ώστε οι ώρες απασχόλησης του προσωπικού (πχ ημιαπασχόληση αντί για πλήρες ωράριο) να ”ταιριάζουν” με αυτές που δηλώνουν οι ίδιοι και τις αμοιβές που δηλώνουν, δίνουν συγκεκριμένες ”οδηγίες” στο προσωπικό. 

Όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΠ: 

-Δόθηκαν οδηγίες σε εργαζόμενους που πιάνουν στις 5:00π.μ. να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6:00π.μ για να μην φανεί η μία ώρα νυχτερινής απασχόλησης.

-Προϊστάμενοι ταμείων, ζητούσαν από τις ταμίες να “χτυπήσουν” την κάρτα τους ακριβώς στις 21:00 ενώ ακόμη ήταν στο πόστο τους και εξυπηρετούσαν πελάτες.

-Υπενθύμιση προϊσταμένων σε ωρομίσθιους που δουλεύουν  8ωρο να μην ξεχάσουν να “χτυπήσουν” την κάρτα τους στο 4ωρο

-Ζητήθηκε από υπάλληλους ηλεκτρονικών παραγγελιών να “χτυπάνε” την κάρτα τους είτε έχουν τελειώσει την παραγγελία είτε όχι και να συνεχίζουν μετά

-Ζητήθηκε από οδηγούς  να μη χτυπάνε καθόλου κάρτα αφού βρίσκονται εκτός καταστήματος

-Υπήρξαν καλέσματα για εργασία στο ρεπό αλλά με οδηγία να μη ” χτυπήσουν ” κάρτα.

Όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση ”Αυτά είναι μερικά παραδείγματα για το τι έγινε την πρώτη μέρα εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ και σίγουρα δεν θα αποτελέσουν είδηση σε κανένα διαδικτυακό μέσο, εφημερίδα ή κανάλι. Αποτελούν όμως άλλη μια απόδειξη ότι δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα  από αυτούς, τωρινούς και προηγούμενους  που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε αυτή τη μαυρίλα, σε αυτή την ασυδοσία”.

Σημειώνεται πως όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, κατά την διάρκεια του πρώτου διμήνου δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα στους εργοδότες για τον ορθό τρόπο εφαρμογής της κάρτας, όμως δεν θα ισχύσει το ίδιο για εργαζόμενους που θα βρεθούν στο χώρο εργασίας, ενώ έχει λήξει το ωράριο τους.

 

Ο Σύλλογος επιτίθεται στην κυβέρνηση και κυρίως στον Υπ.Εργασίας: ”Με αφορμή την επίσημη πρώτη της ψηφιακής κάρτας εργασίας  από 1 Ιουλίου ο  υπουργός εργασίας που εδώ και 2,5 χρόνια που μετράμε δεκάδες νεκρούς συναδέλφους μας και εκατοντάδες κρούσματα από τα πρωτόκολλα λάστιχο δεν πέρναγε ούτε έξω από supermarketsαποφάσισε να επισκεφτεί κάποια σε ένα καλά στημένο σκηνικό για να μας πει ότι τα 8ωρα δεν θα μπορούν να δηλώνονται ως 4ωρα, ότι υλοποιείται  ένα αίτημα της ΓΣΕΕ, εφαρμόζοντας μια κοινωνική πολιτική στην πράξη”.

Και συνεχίζει: ”Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του υπουργείου Εργασίας διαβάζουμε μεταξύ άλλων για “επανάσταση στην αγορά εργασίας”, για “μεταρρύθμιση με έντονο κοινωνικό πρόσημο”, για ” εγγύηση  και σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών του εργαζομένου”.  Για να το απογειώσει η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, η οποία έκανε λόγο για “ναυαρχίδα των μεταρρυθμίσεων”, ότι “θεμελιώνεται, ίσως, το σημαντικότερο όπλο απέναντι στην παραβατικότητα, το οποίο θα βοηθήσει την Επιθεώρηση Εργασίας στο έργο της αποφασιστικά”.  Μέχρι και διαφημιστικές καμπάνιες επιστράτευσαν για να μας πείσουν  για τα οφέλη της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Και τα λένε όλα αυτά, αυτοί που κατάργησαν το 8ωρο, νομοθέτησαν την 10ωρη εργασία, το διακεκομμένο ωράριο, τις απλήρωτες υπερωρίες, απογείωσαν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επέκτειναν την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και σε άλλους κλάδους εκτός του εμπορίου, υποβάθμισαν και απαξίωσαν την επιθεώρηση εργασίας. Αυτοί που σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων τσάκισαν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις κάνοντας νόμο κάθε απαίτηση της εργοδοσίας. Πάνω σε αυτό το έδαφος, πάνω σε αυτό το  μεσαιωνικό εργασιακό περιβάλλον που η εργοδοτική ασυδοσία έχει περάσει σε άλλο επίπεδο έρχεται να εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχιστεί και θα ενταθεί η επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων μας”. 

Και καταλήγει: ”Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα! Μονόδρομος για εμάς είναι η οργάνωση μας στο σωματείο, η συμμετοχή μας στους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για να έχουμε κατακτήσεις. Τώρα είναι η ώρα χωρίς καμία αναμονή να αντεπιτεθούμε και να διεκδικήσουμε υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας,  μείωση του εργάσιμου χρόνου, ωράρια και προγράμματα σταθερά και όχι όπως βολεύει την εργοδοσία, πληρωμή των υπερωριών μας, κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας”.