Σύμφωνα ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου με Σουηδία- Φινλανδία με «βλέμμα» προς ένταξή τους στο ΝΑΤΟ

Δέσμευση πως η Βρετανία θα στηρίξει στρατιωτικά αν οι δύο χώρες δεχτούν επίθεση.
Open Image Modal
via Associated Press

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε την Τετάρτη σύμφωνα με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, δεσμευόμενος να υποστηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις και των δύο χωρών εάν δεχτούν επίθεση.

Ο Τζόνσον αναμενόταν να υπογράψει τις νέες διακηρύξεις, που χαρακτηρίστηκαν από τη Βρετανία ως «αλλαγή βήματος στη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια», κατά τις επισκέψεις του στη Σουηδία και τη Φινλανδία την Τετάρτη.

«Αυτό που λέμε με έμφαση είναι πως σε περίπτωση μιας καταστροφής ή του γεγονότος μιας επίθεσης εναντίον της Σουηδίας, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα έσπευδε να βοηθήσει τη Σουηδία με ό,τι ζητούσε η Σουηδία» είπε ο Τζόνσον μετά από συνάντηση με τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανάγκασε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να επανεξετάσουν τον τρόπο που προσεγγίζουν την εθνική τους ασφάλεια. Και οι δύο αναμένεται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μα ανησυχούν πως θα ήταν ευάλωτες ενώ τα αιτήματά τους εξετάζονται, κάτι που θα μπορούσε να χρειαστεί μέχρι και ένα έτος.

«Σε περιόδους κρίσης, η συνεργασία γίνεται ακόμα πιο σημαντική» είπε η Άντερσον σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου με τον Τζόνσον.

«Αν οποιαδήποτε χώρα υποστεί καταστροφή ή επίθεση, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία θα αλληλοβοηθηθούν με ποικιλία τρόπων. Η στήριξη θα δοθεί κατόπιν αιτήματος από τη χώρα που επηρεάζεται και μπορεί να περιλαμβάνει στρατιωτικούς πόρους».

Η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν επίσης λάβει διαβεβαιώσεις στήριξης από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τη βρετανική δήλωση, οι νέες διευθετήσεις θα εντείνουν τον διαμοιρασμό πληροφοριών και θα επιταχύνουν την κοινή στρατιωτική εκπαίδευση, τις ασκήσεις και τις αναπτύξεις δυνάμεων.

Η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν ήδη στενούς δεσμούς με τη Βρετανία και ανήκουν στη Joint Expeditionary Force, ένα πολυεθνικό στρατιωτικό γκρουπ που εστιάζει στην ασφάλεια στον βορρά, στον βόρειο Ατλαντικό και στη Βαλτική. Ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει τις ανησυχίες σε Στοκχόλμη και Ελσίνκι πως οι διμερείς συμφωνίες δεν υποκαθιστούν το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, που εγγυάται ότι μια επίθεση σε ένα μέλος θεωρείται επίθεση σε όλα.

Με πληροφορίες από Reuters