Συμφωνία για συνεργασία στον αμυντικό τομέα υπεγράφη το Σάββατο στη Ρώμη, στην έδρα του Γενικού Επιτελείου του ιταλικού στρατού.
Τη συνεργασία επισημοποίησαν με την υπογραφή τους ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Λορέντσο Γκουερίνι και ο Σαλαχουντίν Αλ Ναμρούς. επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας.
«Αυτή μπορεί να θεωρηθεί η πρώτη συνεδρίαση της κοινής ίταλο -λιβυκής επιτροπής, η οποία θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τον διάλογό μας και να αποφασίσουμε -από κοινού- τις προτεραιότητες και τον τρόπο με τον οποίο η Ιταλία θα στηρίξει την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης», δήλωσε ο Γκουερίνι.
Κατά τον Γκουερίνι, «η προσπάθεια της Ιταλίας στοχεύει πρώτα απ′ όλα στη στήριξη της διαδικασίας για τη σταθεροποίηση της Λιβύης, την οποία όλοι επιθυμούμε».
Η συμφωνία προβλέπει παροχή στήριξης, από μέρους της κυβέρνησης της Ρώμης, στον υγειονομικό τομέα και ιδίως στους στρατιωτικούς γιατρούς, την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων της κυβέρνησης του Αλ Σάρατζ και την εκκαθάριση ναρκοθετημένων περιοχών. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η στήριξη και ενίσχυση των δεξιοτήτων της ακτοφυλακής της Τρίπολης «με την παροχή κάθε αναγκαίας βοήθειας», όπως τόνισε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας.
Στο μεταξύ, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, με αναφορά πάντα στη Λιβύη, μιλώντας σε διπλωματικό φόρουμ, δεν έκρυψε την ανησυχία του «για τη δραστηριότητα επιρροής η οποία αναπτύσσεται από τρίτες χώρες».
«Τόσο εκείνοι που στήριξαν την κυβέρνηση της Βεγγάζης, όσο και εμείς, που προσφέραμε στήριξη στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, πρέπει να στοιχηματίσουμε στην επικράτηση της πολιτικής λύσης» πρόσθεσε, τέλος, η Ιταλίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Μαρίνα Σερένι.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, πολλοί παρατηρητές υπογραμμίζουν ότι με τον τρόπο αυτό η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Αλ Σάρατζ επιλέγει να δώσει βάρος στην σύσφιξη των σχέσεων με την Ιταλία, ιδίως στον τομέα της άμυνας, ώστε να μην εξαρτάται μόνον από την αρωγή της Άγκυρας. Και το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι χρειάζεται καρποφόρα και εποικοδομητική συνεργασία «με στόχο την στήριξη της ασφάλειας και της σταθερότητας». Η Ιταλία δηλαδή προσπαθεί -έστω και με μεγάλη καθυστέρηση- να ξανακερδίσει την χαμένη της επιρροή στη βορειοαφρικανική πρώην αποικία της, ιδίως ενόψει των μελλοντικών εξελίξεων. Όπως αφήνει να διαρρεύσει η κυβέρνηση Κόντε, το σημαντικό είναι να δοθεί έμφαση στην διαδικασία πολιτικής ανοικοδόμησης, ώστε να γίνουν οριστικά παρελθόν οι πολεμικές συγκρούσεις και όσοι προσπάθησαν - άμεσα ή έμμεσα- να τις υποθάλψουν.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle)