Συμφωνία για τη βοήθεια στην Ουκρανία - Υπαναχώρησε ο Ορμπάν στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Συμφωνία για τη διενέργεια ετήσιων αξιολογήσεων της βοήθειας προς την Ουκρανία σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών αλλά χωρίς να δίνεται η δυνατότητα βέτο.
Open Image Modal
via Associated Press

«Έχουμε μια συμφωνία. Και οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτό εξασφαλίζει σταθερή, μακροπρόθεσμη και προβλέψιμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία» ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Χ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τονίζοντας πως η «ΕΕ αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και ευθύνη στη στήριξη της Ουκρανίας- γνωρίζουμε τι διακυβεύεται».

 

 

Όπως φαίνεται ο Ορμπάν συμφώνησε με τη συμβιβαστική πρόταση που του έκαναν οι 26 ηγέτες της ΕΕ και σύμφωνα με αυτή συναινούσαν στη  διενέργεια ετήσιων αξιολογήσεων της βοήθειας προς την Ουκρανία σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών αλλά χωρίς να δίνεται η δυνατότητα βέτο.

Τι αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής:

«Με βάση την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή του μηχανισμού Διευκόλυνσης της Ουκρανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει κάθε χρόνο συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της Διευκόλυνσης με σκοπό την παροχή καθοδήγησης. Εάν χρειαστεί, σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για επανεξέταση στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου» αναφέρει το κείμενο το συμπερασμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ορμπάν ζητούσε να γίνεται αξιολόγηση κάθε χρόνο αλλά οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δέχονταν καθώς θεωρούσαν ότι θα τελούσαν υπό ομηρία καθώς ο Ούγγρος ηγέτης θα τους απειλούσε με βέτο προκειμένου να εκβιάζει για ανταλλάγματα.

Έπιασαν τόπο οι απειλές;

Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε εάν ο Βίκτορ Ορμπάν πήρε και άλλα ανταλλάγματα από την ΕΕ, όμως τις τελευταίες ημέρες είχε γίνει ξεκάθαρο ότι οι «26» δεν επρόκειτο να δεχθούν άλλους εκβιασμούς και θα προέβαιναν σε σκληρά μέτρα εναντίον της Ουγγαρίας, ενώ σκέπτονταν ακόμη και την ενεργοποίηση του άρθρου 7 - 2  με στόχο την αφαίρεση του δικαιώματος συμμετοχής της Ουγγαρίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Tην Κυριακή οι Financial Times ανέφεραν ότι οι Βρυξέλλες έχουν εκπονήσει μυστικό σχέδιο για να «σαμποτάρουν» την ουγγρική οικονομία εάν η Βουδαπέστη αρνηθεί να άρει το βέτο κατά της βοήθειας προς το Κίεβο.

Σήμερα η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας προσερχόμενη στη Σύνοδο το έθεσε όσο πιο ξεκάθαρα μπορούσε λέγοντας: «αν κοιτάξετε την οικονομία της Ουγγαρίας... το επιτόκιο της κεντρικής τους τράπεζας είναι 9%. Αυτό δείχνει πόσο καλά πάει η οικονομία του...Η Ουγγαρία χρειάζεται την Ευρώπη, οπότε θα πρέπει να εξετάσει και ο Όρμπαν τι έχει να κερδίσει η Ουγγαρία, όντας στην Ευρώπη» ή όπως το έθεσαν διπλωματικές πηγές «η απειλή των κυρώσεων είναι πιο αποτελεσματική από τις κυρώσεις αυτές καθαυτές».

Τώρα με την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027 μπορούν πλέον να εκταμιευθούν για τη χώρα μας αυξημένα κονδύλια για τη μετανάστευση και για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για ευελιξίες στη χρήση κοινοτικών πόρων που αφορούν την περίοδο 2014-2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία επετεύχθη αφού μια μικρή ομάδα ηγετών έπεισε τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν να εγκαταλείψει το βέτο του για τη χρηματοδότηση προς την Ουκρανία.

Παρασκήνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες νωρίτερα και πριν την έναρξη της Συνόδου ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας πραγματοποίησαν κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια η συνάντηση διευρύνθηκε και σε άλλους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ και ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου. 

 

 

Αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο Χ έγραψε:

«Συμφωνία!

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υλοποίησε τις προτεραιότητές μας.

Στήριξη της Ουκρανίας.

Καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Στήριξη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.

Μια καλή μέρα για την Ευρώπη».