Συμφωνία για το μεταναστευτικό χωρίς συναίνεση και των 28 μελών της ΕΕ επιδιώκουν Γερμανία και Γαλλία

Συμφωνία για το μεταναστευτικό χωρίς συναίνεση και των 28 μελών της ΕΕ επιδιώκουν Γερμανία και Γαλλία
|
Open Image Modal
MAHMUD TURKIA via Getty Images

Η Γαλλία και η Γερμανία επιδιώκουν τη συμφωνία πολλών χωρών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει το θέμα της μετανάστευσης, ώστε να παρακαμφθεί η έλλειψη συναίνεσης μεταξύ των 28 κρατών μελών, η οποία προκαλεί παράλυση στην ΕΕ όσον αφορά το πρόβλημα αυτό.

Την ώρα που στις Βρυξέλλες συναντώνταν την Κυριακή οι ηγέτες 16 χωρών μελών της ΕΕ σε μια ευρωπαϊκή μίνι σύνοδο κορυφής που είχε στόχο να αμβλυνθεί η ένταση για το θέμα των μεταναστών, το μπρα ντε φερ στη Μεσόγειο ανάμεσα στις ανθρωπιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και την ιταλική κυβέρνηση συνεχιζόταν.

Ένα πλοίο της γερμανικής μκο Lifeline εξακολουθούσε να βρίσκεται αποκλεισμένο ανοιχτά της Μάλτας με 239 μετανάστες σε αυτό, καθώς πρώτα η Ιταλία και μετά η Μάλτα του αρνήθηκαν τον ελλιμενισμό.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι κάλεσε τις διεθνείς μκο να αποφεύγουν τις επιχειρήσεις διάσωσης των μεταναστών και να αφήσουν τη λιβυκή ακτοφυλακή να αναλάβει το έργο αυτό. «Τα ιταλικά λιμάνια θα είναι κλειστά σε αυτούς που βοηθούν τους παράνομους διακινητές ανθρωπίνων όντων», υπογράμμισε.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Σαλβίνι ανακοίνωσε εξάλλου ότι η λιβυκή ακτοφυλακή περισυνέλεξε στην θάλασσα και οδήγησε πίσω στη Λιβύη περισσότερους από 820 μετανάστες μόνον χθες Κυριακή.

Η «άτυπη σύνοδος» την Κυριακή στις Βρυξέλλες δεν κατέληξε σε συγκεκριμένα μέτρα, αλλά ήταν «χρήσιμη», δήλωσε όταν αυτή ολοκληρώθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Κυρίως «επέτρεψε να αποκλειστούν οι λύσεις που δεν είναι σύμφωνες με τις αξίες μας όπως οι στρατηγικές επαναπροώθησης», πρόσθεσε ο Μακρόν, τασσόμενος υπέρ μιας «ευρωπαϊκής λύσης».

Η λύση αυτή «θα οικοδομηθεί μόνον πάνω στην συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, είτε πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ των 28 είτε μεταξύ πολλών χωρών που θα αποφασίσουν να προχωρήσουν μαζί», πρόσθεσε, απηχώντας τις δηλώσεις που έκανε και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Όλοι συμφωνούμε για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης, για την προστασία των συνόρων μας», δήλωσε η Μέρκελ. Όμως αν δεν είναι δυνατή μια συναίνεση, «θέλουμε να ενώσουμε αυτούς που είναι πρόθυμοι να βρουν ένα κοινό πλαίσιο δράσης», σημείωσε η καγκελάριος.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε αναφερθεί νωρίτερα στην ανάγκη να επιτευχθούν «διμερείς ή τριμερείς συμφωνίες με αμοιβαίο συμφέρον», εκκινώντας από την αρχή ότι η σύνοδος κορυφής των 28, που προγραμματίζεται για τις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, «δεν θα φέρει ακόμη μια συνολική λύση στον πρόβλημα των μεταναστεύσεων».

Η Μέρκελ και ο Μακρόν υπογράμμισαν κυρίως την ανάγκη που υπάρχει να λυθεί το πρόβλημα των «δευτερογενών μετακινήσεων», δηλαδή αυτών που ζητούν άσυλο οι οποίοι μετακινούνται εντός της ΕΕ, αντί να παραμένουν στη χώρα εισόδου τους εν αναμονή μιας απόφασης για την περίπτωσή τους.

Για να δοθεί ένα τέλος σε αυτές ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ απείλησε να εγκαθιδρύσει μια μονομερή επαναπροώθηση των μεταναστών στα σύνορα. Αυτό είναι αντίθετο με τη γνώμη που έχει η αποδυναμωμένη σήμερα καγκελάριος, η οποία επιθυμεί αποφάσεις που λαμβάνονται σε συντονισμό με τις γειτονικές χώρες.

«Η ιδέα από την οποία ξεκίνησε αυτή η σύνοδος αφορούσε λίγο τη διάσωση της Μέρκελ», έφτασε στο σημείο να υπογραμμίσει μια διπλωματική πηγή, προτού μποϋκοτάρουν την ευρωπαϊκή αυτή μίνι σύνοδο κορυφής οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία), στην οποία μετείχε ωστόσο η Ιταλία.

Ο πρωθυπουργός της νέας λαϊκιστικής κυβέρνησης της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε χθες «πολύ ικανοποιημένος» μετά την συνάντηση αυτή, κατά την οποία εξέθεσε τις προτάσεις του.

Σύμφωνα με κείμενο, το οποίο είδε δημοσιογράφος του AFP, η Ρώμη ζητεί κυρίως να «ξεπεραστεί» η αρχή του Κανονισμού του Δουβλίνου, η οποία αναθέτει στις χώρες εισόδου στην ΕΕ την ευθύνη για τη διαχείριση των αιτημάτων ασύλου και η μεταρρύθμισή της αποτελεί νεκρό γράμμα εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, κυρίως λόγω της αντίθεσης των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ, οι οποίες αντιτίθενται σε οποιοδήποτε μέτρο ανακατανομής.

Η Ιταλία ζητεί επίσης στο κείμενό της να επιβάλλονται «οικονομικές κυρώσεις» στις χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες, όπως είχε ζητήσει εξάλλου την περασμένη μέρα ο Μακρόν.

 Οι τόνοι ανέβηκαν για άλλη μια φορά το Σάββατο όταν η ιταλική κυβέρνηση κατήγγειλε την «αλαζονεία» του Μακρόν, μετά την κριτική που άσκησε ο Γάλλος πρόεδρος στην Ιταλία και την πρότασή του για «κλειστά κέντρα» για τους πρόσφυγες στις χώρες εισόδου στην ΕΕ, βάσει της οποίας οι μετανάστες θα αναμένουν την εξέταση της περίπτωσής τους χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να μετακινηθούν προς άλλες χώρες.

Το Παρίσι «δεν θα δεχτεί μαθήματα από κανέναν», απάντησε χθες ο Μακρόν, σημειώνοντας ότι η Γαλλία έχει λάβει περισσότερα αιτήματα ασύλου από τις αρχές της χρονιάς από την Ιταλία.

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνούν πλέον στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά εξακολουθούν να διαφωνούν όσον αφορά τις ευθύνες που τους αναλογούν για τους μετανάστες που έρχονται στην Ευρώπη, όπως και αυτούς που έχουν ήδη έρθει. Και αυτό παρά την πολύ μεγάλη πτώση στις αφίξεις στις ευρωπαϊκές ακτές, που έχει διαπιστωθεί από το 2016.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ μοιράστηκε την ιδέα να δημιουργηθούν «κέντρα προσανατολισμού ή hotspots», σε αναφορά που έκανε στις ακόμη συγκεχυμένες ιδέες που υπάρχουν για τη δημιουργία «κέντρων αποβίβασης» μεταναστών που διασώθηκαν στη θάλασσα, και εκτός της ΕΕ (συχνά αναφέρεται η Τυνησία), και κέντρων υποδοχής μεταναστών στις χώρες διέλευσης.

Τα σχέδια αυτά που κυοφορούνται αποσκοπούν στο να μπορεί να γίνεται από πριν η διάκριση, πριν από τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου, μεταξύ των μεταναστών που δικαιούνται πράγματι να τους χορηγηθεί άσυλο και των υπολοίπων και να αποθαρρύνονται οι τελευταίοι και να μην κάνουν το επικίνδυνο αυτό ταξίδι.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)