Η Ερντογανική Τουρκία ( 2003 - 2024) ήταν και είναι αναθεωρητική. Φέρει δύο προσωπεία. Ένα του arkadaş/ φίλου και ένα του dayı/ νταή, τα οποία χρησιμοποιεί καιροσκοπικά κατά το δοκούν. Δηλαδή εφαρμόζει την Οθωμανική διπλωματία. Ευγενική υποδοχή και πισώπλατες μαχαιριές. Ερμηνεία του δικαίου στην Ala Turka λογική, τα δικά μου - δικά μου και τα δικά σου δικά μου. Κάνει Λεόντειες συμφωνίες , όπου απαιτεί τη μερίδα του λέοντος . Το kazan - kazan , το εννοεί ως μονοφαγία και επ′ ουδενί 50 - 50% , ενώ τις σχέσεις της η Τουρκία, τις αντιλαμβάνεται κατά το τουρκικό οικογενειακό δίκαιο, όπου ο σύζυγος θα είναι η Τουρκία και η ύπ-ανδρος γυνή, η Ελλάδα υποταγμένη και έτοιμη να ακούσει τον efendim/ κύρη της.
Έτσι βλέπουμε και είδαμε εκ νέου, τις εξής αντιφάσεις από 7 Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα 13 Μαΐου να συνομιλούμε με παράλληλους μονολόγους, κοινώς ” να’χαμε να λέγαμε ” συμφωνώντας πως διαφωνούμε. Έστω και εάν σε επίπεδο αστικής ευγένειας και ανώδυνης διπλωματίας ( επιχειρηματικότητα, πολιτική προστασία, περιβάλλον, τουρισμός κ.ά ) υπήρχαν και υπάρχουν ομαλές σχέσεις, με ύφεση των εναέριων παραβιάσεων, - επειδή η Τουρκία δεν έχει ικανά πληρώματα και αεροπλάνα αυτή την περίοδο, οπότε όταν τα αποκτήσει, θα επανέλθει στις γνωστές παραβιάσεις/ it dalaşı - οι αμφισβητήσεις της Ελληνικής κυριαρχίας διατυπώνονται διαρκώς, συνεπικουρούμενες πλέον και με το δόγμα της mavi vatan / γαλάζιας πατρίδας στα σχολικά βιβλία.
Όσο αισιόδοξος και να είναι κάποιος, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι ιστορικοί αντίπαλοι ( 1071 - 1453 - 1821 - 1922 - 1974 - 1996 ) και το τραύμα αυτό, ειδικά με τον αξιακό κώδικα της Τουρκίας, δεν ”μπαλώνεται ”, παρά την καλοπιστία της Ελλάδας, που η Τουρκία εκλαμβάνει ως αδυναμία, στη λογική ” όποιος μπορεί κάνει, όποιος δεν μπορεί συνομιλεί ”. Είναι θέμα χρόνου να επιστρέψουμε στις πρότερες/ ante καταστάσεις. Εξάλλου ο κόσμος ήδη είναι προ των πυλών του Γ′ Παγκοσμίου πολέμου, αν δεν έχει ξεκινήσει ήδη αυτός. Στη γενική σύγκρουση η Τουρκία, δεν θα είναι με την πλευρά μας . Αυτό ας το χωνέψουμε και ας προετοιμαστούμε για τα δύσκολα που έρχονται σε περιβάλλον, οικονομία, ενέργεια, διατροφή/ ύδατα, δημογραφία , εν μέσω τεχνητής νοημοσύνης ΑΙ και απο-προσωποποίσης του ατόμου, μεταβαλλόμενο σε αριθμό και μαζάνθρωπο.