Συμβάλλουν οι περίοδοι διαλειμματικής νηστείας στην μακροζωΐα;

Απαντά ο ειδικότερος των ειδικών.
|
Open Image Modal
Daniel Garrido via Getty Images
.

Ο Βάλτερ Λόνγκο σπουδάζει μακροζωία στην Ιταλία για σχεδόν 20 χρόνια, αλλά έχοντας μεγαλώσει σε περιοχές όπως Molochio στην Καλαβρία, θα έλεγε ότι όλη του την ζωή ενδιαφερόταν για το πώς να ζήσει περισσότερο.

Το 1989, ο Longo άρχισε επίσημα να ερευνά τι χρειάζεται για να φτάσει κανείς στην ηλικία των 100 ετών και να την ξεπεράσει. Τώρα, είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Μακροζωίας και Καρκίνου στο Ινστιτούτο Μοριακής Ογκολογίας IFOM στο Μιλάνο της Ιταλίας.

Ο ίδιος είναι επίσης διευθυντής του Ινστιτούτου Longevity της Γεροντολογικής Σχολής Leonard Davis στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Η Ιταλία αποτελεί το τέλειο εργασιακό περιβάλλον για τον Λόνγκο, καθ′ ότι περιλαμβάνει πολλές περιοχές στις οποίες οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από το μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένης της Σαρδηνίας, η οποία είναι μια από τις πρώτες περιοχές που ο ερευνητής μακροζωίας Νταν Μπούετνερ χαρακτήρισε  ως «Μπλε ζώνη».

Ένα από τα μεγαλύτερα συμπεράσματα του Longo στις σπουδές του είναι ότι «η διατροφή είναι μακράν η πιο σημαντική (ως προς την επίτευξη αυτού του στόχου».

Ακολουθεί η διατροφή μακροζωΐας σύμφωνα με τον Λόνγκο.

«Συνιστώ αυτό που αποκαλώ δίαιτα μακροζωίας, η οποία περιλαμβάνει τη λήψη θρεπτικών συστατικών από πολλά διαφορετικά πράγματα», αναφέρει ο Λόνγκο στο Make it του CNBC. «Εχει να κάνει τόσο με τη δίαιτα Οκινάουα όσο και τη μεσογειακή διατροφή».

Ιδανικά, η δίαιτα μακροζωίας που προτείνει ο ίδιος ακολουθεί αυτά τα χαρακτηριστικά:

  • Κυρίως vegan
  • Σχετικά χαμηλή πρόσληψη φρούτων, αλλά υψηλή πρόσληψη λαχανικών
  • Οσπρια
  • Καρύδια
  • Προϊόντα ολικής αλέσεως
  • Ψάρι τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα

Από τις ηλικίες 20 έως 70 ετών, ο ίδιος συνιστά επίσης στους ανθρώπους να μην τρώνε «κόκκινο κρέας και λευκό κρέας, αλλά ίσως δύο, τρία αυγά την εβδομάδα, το πολύ, πολύ λίγο τυρί [και] πολύ λίγα ζωικά προϊόντα».

Οι προβληματικές τροφές

«Νομίζω ότι είναι πολύ καλές τροφές, απλά τυχαίνει να είναι προβληματικές γιατί οι άνθρωποι τρώνε τόνους από αυτές οι οποίες γίνονται ζάχαρη πολύ γρήγορα, σχεδόν τόσο γρήγορα όσο η επιτραπέζια ζάχαρη».

Υπάρχουν τροφές που ο Longo προτείνει να περιοριστούν όπως:


Πατάτες

Ζυμαρικά

Πίτσα

Πρωτεΐνη

Ψωμί

Ο Λόνγκο πιστεύει επίσης ότι η διαλειμματική νηστεία με ασφαλή τρόπο συμβάλλει στη μακροζωία — «Συστήνω 12 ώρες νηστείας καθημερινά. Ας υποθέσουμε ότι τρώτε μεταξύ 8 π.μ. και 8 μ.μ. [ή] 7 π.μ. [και] 7 μ.μ. — και είναι υπέρμαχος της περιοδικής εφαρμογής μιας δίαιτας που μιμείται τη νηστεία για πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Η δίαιτα που μιμείται τη νηστεία περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφών «με υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά και χαμηλή συνολικά σε θερμίδες, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες», σύμφωνα με τη Γεροντολογική Σχολή του USC Leonard Davis.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications (στην οποία ο Longo ήταν senior συγγραφέας) διαπίστωσε στην υγεία των ποντικιών - κι όσον αφορά στην τήρηση της δίαιτας που μιμείται τη νηστεία - ότι σχετίζεται με μειωμένη βιολογική ηλικία (αντικατοπτρίζει το ρυθμό γήρανσης) και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης. και καρδιακές παθήσεις.

Οπως λέει ο Λόνγκο, «αυτές οι περίοδοι νηστείας ήταν πιθανώς το κλειδί για τη διατήρηση της λειτουργικότητας και τη διατήρηση της νεότερης ηλικίας».

ΠΗΓΗ: cnbc