Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων: Πρώτο θετικό δείγμα η αποχώρηση του Oruc Reis

Δένδιας: Η Τουρκία να δώσει περισσότερα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου.
|
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Την αναγνώριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ότι η αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι ένα πρώτο θετικό δείγμα και ότι η Τουρκία θα πρέπει να δώσει πολλά τέτοια δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Δένδιας τόνισε: «Καταρχήν, αυτό που αφορά κυρίως εμάς είναι το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το ζήτημα συζητήθηκε, το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι η αποχώρηση του «Oruc Reis» είναι ένα θετικό δείγμα, αλλά ένα πρώτο δείγμα. Θα πρέπει η Τουρκία να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

Και πρόσθεσε: «Το ζήτημα θα συζητηθεί πάλι στο συμβούλιο αρχηγών [κρατών και κυβερνήσεων],  ώστε να καταλήξουμε τελικά σε κατευθύνσεις για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Ελπίζουμε ότι μέχρι τότε η Τουρκία θα έχει δώσει, επαναλαμβάνω, απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

«Από εκεί και πέρα, συζητήθηκε μια πολύ μεγάλη γκάμα θεμάτων: η Λευκορωσία, η ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά του καθεστώτος Lukashenko, η σχέση της ΕΕ με την Κίνα, η σχέση της Ευρώπης με τις χώρες νότια της Μεσογείου, ώστε να μπορέσουμε να κατευθύνουμε αναπτυξιακούς πόρους για να λύσουμε προβλήματα όπως η ανεργία και η μετανάστευση. Γενικά έγινε μια ευρύτερη συζήτηση για τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αφορούν την Ενωση» κατέληξε ο Ελληνας ΥΠΕΞ.

«Ολες οι επιλογές είναι ανοιχτές» όσον αφορά το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και της Τουρκίας, ανέφερε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμέντ Μπον, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι «η Γαλλία είναι πλήρως αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο».

Ο Κλεμέντ Μπον σημείωσε ότι υπάρχει μία κίνηση κατευνασμού της Τουρκίας όσον αφορά τη στάση της προς την Ελλάδα, αναφερόμενος στην απόσυρση του Ορούτς Ρέιτς, ωστόσο, τόνισε, υπάρχει η παρουσία στην Κύπρο, γεγονός που δεν είναι αποδεκτό. Παράλληλα, επισήμανε ότι «η βούληση της Γαλλίας για διάλογο εξακολουθεί να υπάρχει».

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο Μπον τόνισε ότι «θέλουμε να βρούμε μόνιμη αλληλεγγύη στην πρόταση της Κομισιόν για το μεταναστευτικό».