Με τον υπουργό Εξωτερικών και τον πρωθυπουργό συναντάται σήμερα ο Λίβυος στρατάρχης, Χαλίφα Χαφτάρ ο οποίος έφτασε στην Αθήνα το απόγευμα της Πέμπτης και είχε ήδη μια κατ′ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Δένδια σε κεντρικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος.
Σήμερα η δεύτερη συνάντηση των δύο ανδρών έχει οριστεί για τις 10:30 το πρωί ενώ στη 1μμ ο Χαφτάρ θα μεταβεί στη Βουλή όπου και θα γίνει δεκτός στο πρωθυπουργικό γραφείο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι φυσικά οι εξελίξεις στην Λιβύη αλλά και σε συνάρτηση με την Ελλάδα και τη συμφωνία που έχει συνάψει η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης- την νομιμότητά της οποίας αμφισβητεί ο Χαφτάρ- με την Τουρκία, βάσει της οποίας ορίζουν αυθαίρετα και κατά παράβαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδα τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έλαβε πρόσκληση για την Διάσκεψη στο Βερολίνο, η συνάντηση με την Χαφτάρ έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ο στρατάρχης έχει δηλώσει την δυσαρέσκειά του για την μη συμμετοχή της χώρας μας στην Διάσκεψη, έχει ταχθεί ανοιχτά κατά της συμφωνίας της προσωρινής λιβυκής κυβέρνησης με την Άγκυρα ζητώντας την ακύρωσή της- όπως και η Βουλή των Αντιπροσώπων την οποία ελέγχει- και τέλος ίσως είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Αθήνας στην παρούσα συγκυρία για να ακουστούν οι θέσεις της στο Βερολίνο.
Πέραν όλων αυτών η ίδια η συνάντηση αποτελεί έναν έξοχο διπλωματικό αιφνιδιασμό προς την Άγκυρα αλλά και προς τους συμμάχους μας που θα μετάσχουν στην Διάσκεψη και φυσικά οι απευθείας συνομιλίες Μητσοτάκη-Χαφτάρ φέρνουν την Αθήνα σε προνομιακή θέση σε ό,τι αφορά τις ίδιες της εξελίξεις στο Λιβυκό από τις συζητήσεις για το οποίο όμως, την απέκλεισαν.
Η Αθήνα όμως δείχνει πως ασκεί επιρροή ενώ η τελευταία αυτή επιλογή της συνάντησης με τον Χαφτάρ πρέπει να συνδυαστεί και με τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη εάν δεν ακυρωθεί η συμφωνία με την Τουρκία.
Σε συνέντευξή του μάλιστα χθες Πέμπτη, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα πως η Αθήνα θα ασκήσει βέτο στο πλαίσιο της ΕΕ ενώ πρόσθεσε πως έχει στείλει επιστολές στην ΕΕ, έχει μιλήσει τηλεφωνικά με την Άνγκελα Μέρκελ και θα ξαναμιλήσει μαζί της και μετά τη συνάντηση με τον Χαφτάρ.
Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας μετέβη στη Βεγγάζη για να εξασφαλίσει ότι ο Χάφταρ θα μετάσχει στη Διάσκεψη και ότι θα εφαρμόσει την εκεχειρία.
Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό ο στατάρχης «δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Είναι πολύ σημαντικό».
Τη στιγμή βέβαια που το Βερολινο θέλει να εξασφαλίσει πως ο Χαφτάρ θα τηρήσει την εκεχειρία ο Ερντογάν- που ήδη υποστηρίζει 2.000 Σύρους μαχητές στη Λιβύη η οποίοι έχουν ως αποστολή να στηρίξουν την προσωρινή κυβέρνηση ενάντια στον Χαφτάρ- ανακοινώνει πως στέλνει στρατεύματα στη χώρα για να στηρίξει την νόμιμη ηγεσία της χώρας.