Συνάντηση Μητσοτάκη- Σίσι στο Κάιρο: Ανάγκη συνεργασίας στο μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στον Αίγυπτο μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο πλαίσιο της μίνι συνόδου.
Open Image Modal
.
Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού- Eurokinissi

Την ανάγκη συνεργασίας με την Αίγυπτο στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης προκειμένου να μην ανοίξει νέος μεταναστευτικός διάδρομος από τη Λιβύη προς την Κρήτη τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, στο Κάιρο, το οποίο επισκέπτεται μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο πλαίσιο της μίνι συνόδου για την αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ- Αιγύπτου.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε ικανοποίηση για την αναβάθμιση των σχέσεων της Ένωσης με την Αίγυπτο σε Συνολική και Στρατηγική συνεργασία,καθώς και για το επίπεδο των διμερών σχέσεων και για την ενεργειακή συνεργασία με έμφαση στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY Interconnector. Ακόμη, επιβεβαιώθηκε η απόφαση των δύο ηγετών να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν την στρατηγική σχέση των δύο χωρών με τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας- Αιγύπτου.

Την αναγνώριση του σημαντικού και κρίσιμου ρόλου της Αιγύπτου στην περιοχή της Νότιας Μεσογείου και της Αφρικής εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων και τον ρόλο του αξιόπιστου εταίρου με στρατηγική σημασία για ολόκληρη την ΕΕ σε μια σειρά από τομείς - με αιχμή το μεταναστευτικό και την ενέργεια – αναδεικνύει η επίσκεψη τoυ πρωθυπουργού στο Κάιρο, με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι, του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο, τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ.

 

 

Από την κυβέρνηση σημειώνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδείξει εδώ και καιρό τη σημασία της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Αίγυπτο. Έχει αναδείξει, προσθέτουν, και τη σημασία της προώθησης συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Αίγυπτο.

Ο ρόλος του Καΐρου καθίσταται περισσότερο κομβικός λόγω των εξελίξεων στη Γάζα και προκλήσεων όπως το μεταναστευτικό, για τη διαχείριση του οποίου η ΕΕ επιδιώκει τη συνεργασία με την Αίγυπτο.Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα συνήψε το 2022 συμφωνία με την Αίγυπτο για τη μετανάστευση και την κινητικότητα.

Η Ελλάδα διατηρεί πολύ καλό επίπεδο σχέσεων με την Αίγυπτο, με την οποία έχουν κοινή αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την εξεύρεση λύσεων για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Η χώρα μας ήταν η πρώτη που ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της Αιγύπτου και για την μεταφορά «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη με το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) που μπορεί να μεταφέρει καθαρή ενέργεια στην ΕΕ και το οποίο εντάχθηκε στα projects κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενώ κομβικής σημασίας είναι η συνεργασία με το Κάιρο στο μεταναστευτικό.

Συνολική και Στρατηγική Εταιρική Σχέση

Open Image Modal
.
Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού- Eurokinissi

 

Την αναβάθμιση του επιπέδου των σχέσεών της με την Αίγυπτο σε Συνολική και Στρατηγική εταιρική σχέση (Comprehensive and Strategic Partnership) αποφασίζει η ΕΕ. Οι σχέσεις ΕΕ - Αιγύπτου είναι ήδη στενές και η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ- Αιγύπτου (2004) συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια ζωής. Η Κοινή Δήλωση ΕΕ και Αιγύπτου που θα υπογραφεί στο Κάιρο από την πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο της Αιγύπτου θα περιγράφει τους βασικούς άξονες συνεργασίας.

Στόχοι της Συνολικής και Στρατηγικής Σχέσης ΕΕ - Αιγύπτου είναι η ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων (προώθηση της δημοκρατίας, των θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων), η στήριξη της οικονομικής σταθερότητας της Αιγύπτου, ιδιαίτερα η μακροοικονομική σταθερότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη, η στήριξη των επενδύσεων και του εμπορίου, όπως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ψηφιοποίησης. Στους στόχους περιλαμβάνονται επίσης η στήριξη της γεωργίας, της ασφάλειας υδάτων, με εγγυήσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Βιώσιμης Ανάπτυξης (European Fund for Sustainable Development) και το Οικονομικό Επενδυτικό Σχέδιο.

Μέχρι το τέλος του χρόνου προγραμματίζεται η διοργάνωση Επενδυτικής Διάσκεψης ΕΕ - Αιγύπτου. Στρατηγικοί τομείς συνεργασίας ΕΕ - Αιγύπτου είναι μεταξύ άλλων η ενέργεια, με εμβάθυνση των υπαρχόντων σχημάτων συνεργασίας, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου (GREGY Interconnector), καθώς και η Μετανάστευση και η Κινητικότητα. Στη διαχείριση του Μεταναστευτικού, ΕΕ και Αίγυπτος θα συμφωνήσουν σε ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των αιτίων της παράνομης μετανάστευσης, μέσω της ανάπτυξης και της στηριξης της απασχόλησης των νέων, αλλά και μέσω της καταπολέμησης των δικτύων των διακινητών, της προστασίας των συνόρων και της διασφάλισης των επιστροφών.

 

 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στέλνουν μήνυμα έμπρακτης στήριξης την ώρα που η συνεχώς επιδεινούμενη οικονομία της Αιγύπτου πλήττεται από το αυξανόμενο δημόσιο χρέος που ξεπερνά το 90% του ΑΕΠ και η μεταναστευτική πίεση αυξάνεται.

Το πακέτο ύψους 7,4 δισ. ευρώ όπως είχαν αναφέρει οι Financial Times, θα αφορά στη μετανάστευση, το εμπόριο, τους υδάτινους πόρους, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τη δημογραφία.

Από αυτά τα χρήματα, το 1 δισ. ευρώ αφορά σε βραχυπρόθεσμες ανάγκες και θα αποδεσμευτεί το 2024, ενώ τα 4 δισ. για τα οποία χρειάζεται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφορούν στην περίοδο 2025-2027, το 1,8 στοχεύει σε επενδύσεις και είναι σε συνεργασία με ευρωπαϊκές αρχές, ενώ τα 600 εκατ. σχετίζονται με έργα κυρίως στον τομέα της μετανάστευσης και την τεχνική βοήθεια (π.χ ενίσχυση συνόρων, κέντρα υποδοχής, εκπαίδευση συνοριοφυλάκων). Η βοήθεια θα προέρχεται από δάνεια, ανακατανομές και εγγυήσεις, ενώ το συνολικό ποσό των 7,4 δισ. ευρώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί το προσεχές διάστημα. Το τρέχον εξάμηνο πιθανόν θα λάβει χώρα η επενδυτική διάσκεψη για την Αίγυπτο.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, από τις Αιγές λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων ηγετών στο Κάιρο είχε σημειώσει ότι «ενώ η συνολική εικόνα των μεταναστευτικών ροών στη ΝΑ Ευρώπη είναι καλύτερη συνολικά, είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε μία αυξανόμενη πίεση από τη Λιβύη προς την Κρήτη» επισημαίνοντας ότι «είναι ένα θέμα που μας απασχολεί, το παρακολουθούμε πολύ στενά, είμαστε σε άμεση επαφή με τις ελληνικές αρχές και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, όπου χρειάζεται, όσο διαρκεί αυτή η εξέλιξη».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ