Την κοινή τους βούληση για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξέφρασαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί της Πέμπτης (7/12).
«Είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για ενίσχυση της συνεργασίας, την προώθηση του Διεθνούς Δικαίου και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής» τόνισε μεταξύ άλλων η Κ. Σακελλαροπούλου.
«Εχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, είναι σημαντική η διατήρηση και εμπέδωση του εποικοδομητικού κλίματος. Η παρουσία σας σήμερα στην Ελλάδα μετά την πάροδο έξι ετών πιστεύω ότι αντανακλά το θετικό αυτό πνεύμα» σημείωσε και ευχήθηκε επίσης να είναι παραγωγικές οι συνομιλίες που θα γίνουν.
Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η επίσκεψη του αυτή είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει μια νέα πορεία στις σχέσεις των δυο χωρών, έκανε λόγο για εποικοδομητικές συναντήσεις και τόνισε ότι είναι καλύτερο για το μέλλον και των δυο χωρών να μιλήσουμε για το γεμάτο μέρος του ποτηριού.
Σε μία επίσκεψη που - σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν - αρχίζει με ορισμένες θετικές προσδοκίες, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στην Αθήνα το πρωί της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου, κομίζοντας προθέσεις για συνεννόηση, τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής.
Ο Ερντογάν, που έχει αναδειχθεί απόλυτος κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή της γείτονος μετά την θριαμβευτική επανεκλογή του στην Προεδρία στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, δείχνει να επιλέγει νέο ύφος στη διαμόρφωση των σχέσεων με την Ελλάδα, καθώς απέσυρε ήδη τον επιθετικό λόγο που είχε διαμορφώσει με στόχο προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, που είχε ως αποτέλεσμα (και) το μπλοκάρισμα της πώλησης νέων εξοπλισμών από τους Αμερικανούς στην Τουρκία.
Παραμονές της επίσκεψής του, ο Ερντογάν σε μία συνέντευξη που έδωσε - γραπτώς - στην Καθημερινή, επιχείρησε να κάνει ένα «άνοιγμα» υπερασπιζόμενος την δυνατότητα συνεννόησης και επίλυσης διαφορών στο τραπέζι του διαλόγου ή/και σε επίπεδο Δικαιοσύνης (Χάγη), χωρίς όμως να άρει επί της ουσίας κάτι από την ατζέντα των διεκδικήσεων που κατά καιρούς εγείρει η Αγκυρα.
Στην γραπτή συνέντευξη που έδωσε στην Καθημερινή, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε μεταξύ άλλων απαντώντας σχετικά με το τι θα συζητήσει με τον Ελληνα πρωθυπουργό:
Θα του πω το εξής: Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε.»
Όμως, παρακάτω, έκανε σαφές ότι στόχος τόυ είναι να θέσει στην πορεία περισσότερα ζητήματα και όχι μόνο να λυθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας - το μοναδικό που αναγνωρίζει ως υπαρκτό η Ελλάδα στο πλαίσιο της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών: «...πιστεύω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν στο πλαίσιο του διαλόγου και της καλής θέλησης. Φυσικά, υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση. Να μιλάμε για ορισμένα θέματα και να μη μιλάμε για κάποια άλλα. Γιατί είναι όλα αλληλένδετα. Οταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω.»
Στον λογαριασμό του Τούρκου Προέδρου στην πλατφόρμα «Χ» αναρτήθηκε ήδη το βίντεο της υποδοχής από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.