Συνάντηση Σι- Μπάιντεν: Κινήσεις για αποκλιμάκωση εντάσεων ΗΠΑ- Κίνας, μα και μεγάλες διαφορές

Συμφωνία για αποκατάσταση της επικοινωνίας υψηλού επιπέδου μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.
Open Image Modal
via Associated Press

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ βγήκαν την Τετάρτη από την πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησή τους δεσμευόμενοι να σταθεροποιήσουν τις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών και παρουσιάζοντας συμφωνίες για την επανέναρξη επικοινωνίας υψηλού επιπέδου μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων ΗΠΑ και Κίνας και για την αντιμετώπιση της διακίνησης φαιντανύλης- ωστόσο υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές σε θέματα οικονομικού ανταγωνισμού και διεθνών απειλών ασφαλείας.

Η πιο καθησυχαστική αναφορά από τον Μπάιντεν ήταν πως αν κάποιος εκ των δύο τους είχε κάποιον προβληματισμό, «θα έπρεπε να σηκώσουμε το τηλέφωνο και να καλέσουμε τον άλλον, να κάνουμε την κλήση. Αυτό είναι σημαντική πρόοδος», όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες. Επίσης, ο Σι υπέδειξε πως η Κίνα θα στείλει στις ΗΠΑ νέα πάντα, μόλις μια εβδομάδα αφού τρία από τον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο Σμιθσόνιαν επιστράφηκαν στην Κίνα (υπάρχουν πλέον μόνο τέσσερα στις ΗΠΑ)- ενώ είπε στον Αμερικανό ομόλογό του πως «ο πλανήτης Γη είναι αρκετά μεγάλος για να επιτυγχάνουν και οι δύο χώρες».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως «νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό εγώ και εσύ να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο ξεκάθαρα, ηγέτης προς ηγέτη, χωρίς παρανοήσεις ή λάθη επικοινωνίας. Πρέπει να διασφαλίσουμε πως ο ανταγωνισμός δεν θα καταλήξει σε σύγκρουση».

Οι δύο πρόεδροι είχαν συνομιλίες για τέσσερις ώρες στη βόρεια Καλιφόρνια, σε συναντήσεις, γεύμα εργασίας και έναν περίπατο στον κήπο, προκειμένου να δείξουν ότι, αν και είναι οικονομικοί ανταγωνιστές σε διεθνές επίπεδο, δεν έχουν εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση «όλα ή τίποτα».

 

 

Μεταξύ άλλων, έκλεισαν συμφωνίες για την αντιμετώπιση της παράνομης παραγωγής και διακίνησης φαιντανύλης και την επανέναρξη των στρατιωτικών επαφών, είπε ο Μπάιντεν. Πολλά από τα χημικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή συνθετικής φαιντανύλης φτάνουν από την Κίνα σε καρτέλ τα οποία τη διακινούν στις ΗΠΑ. Όσον αφορά στις στρατιωτικές επικοινωνίες, σημειώνεται ότι έχουν αυξηθεί τα εν δυνάμει επικίνδυνα περιστατικά μεταξύ πλοίων και αεροσκαφών των δύο χωρών.

«Ξέρω τον άνδρα, ξέρω το modus operandi του» είπε ο Μπάιντεν για τον Σι. «Έχουμε διαφωνίες μα είναι ευθύς». Ωστόσο πρόσθεσε πως ο Σι είναι δικτάτορας «από μία άποψη»: «Είναι ένας τύπος που κυβερνά μια χώρα...με βάση μια μορφή διακυβέρνησης που είναι πολύ διαφορετική από τη δική μας».

 

 

Ως προς την Ταϊβάν, ο Μπάιντεν επέκρινε την Κίνα για τη μεγάλη στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από το νησί και ο Σι είπε στον Μπάιντεν ότι δεν είχε σχέδια για εισβολή, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε ανώνυμα. Ο Μπάιντεν, είπε ο αξιωματούχος, τόνισε πως οι ΗΠΑ δεσμεύονταν να συνεχίσουν να βοηθούν την Ταϊβάν να αμυνθεί και να διατηρήσει αποτροπή ενάντια σε μια πιθανή κινεζική επίθεση, και επίσης κάλεσε την Κίνα να μην παρέμβει στις εκλογές του νησιού το επόμενο έτος. Ο αξιωματούχος είπε ότι η συζήτηση για την Ταϊβάν έγινε «με καθαρά κεφάλια» και χωρίς να ανεβούν οι τόνοι.

Ο Μπάιντεν κάλεσε επίσης τον Σι να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στο Ιράν για να αποσαφηνίσει πως η Τεχεράνη και τα υποχείριά της δεν θα προέβαιναν σε βήματα που θα οδηγούσαν σε επέκταση του πολέμου Ισραήλ- Χαμάς. Ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι οι Κινέζοι είχαν εκφράσει τους προβληματισμούς τους στο Ιράν για το θέμα.

Σύμφωνα με την Κινεζική Κεντρική Τηλεόραση, ο Σι εστίασε περισσότερο στην Ταϊβάν και τις αμερικανικές κυρώσεις ενάντια στις κινεζικές επιχειρήσεις και προϊόντα. Επίσης κάλεσε τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν την ειρηνική επανένωση της Κίνας με την Ταϊβάν, ενώ εξέφρασε τους προβληματισμούς του Πεκίνου για τους ελέγχους εξαγωγών, επενδύσεων και τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ, για τις οποίες είπε πως έχουν βλάψει νόμιμα/ θεμιτά συμφέροντα της Κίνας. Ακόμη, είπε ότι συμφώνησαν σε διάλογο για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τόνισε ότι είναι επείγον οι δύο χώρες να λάβουν μέτρα για την κλιματική κρίση.

Με πληροφορίες από BBC, Associated Press