Συνάντηση Σι-Πούτιν: Η Κίνα εξέφρασε «ανησυχία» για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ είχαν την πρώτη τους συνάντηση έπειτα από σχεδόν επτά μήνες και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
|
Open Image Modal
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντά τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, 15 Σεπτεμβρίου 2022. Sputnik / Alexandr Demyanchuk / Poo
Sputnik Photo Agency via Reuters

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν την Πέμπτη και συνομίλησαν για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των χωρών τους σε μια συνάντηση στην σκιά της υποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν παραδέχτηκε ότι υπάρχουν «ανησυχίες» από την πλευρά του Πεκίνου για τον πόλεμο της Μόσχας κατά του Κιέβου. «Καταλαβαίνουμε τα ερωτήματά σας και τις ανησυχίες σας. Θα εξηγήσουμε λεπτομερώς τη θέση μας πάνω σε αυτό το ζήτημα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Το Πεκίνο δεν έχει ούτε υποστηρίξει ούτε επικρίνει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ έχει εκφράσει αρκετές φορές την υποστήριξή του στη Μόσχα απέναντι στις δυτικές κυρώσεις.

Ο Πούτιν χαιρέτισε παράλληλα την «ισορροπημένη θέση» της Κίνας. «Οι προσπάθειες δημιουργίας ενός μονοπολικού κόσμου έλαβαν πρόσφατα μια απολύτως άσχημη μορφή και είναι εντελώς απαράδεκτες», δήλωσε στον Σι κατά την συνάντησή τους, την πρώτη τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στα τέλη του Φεβρουαρίου. 

«Εκτιμούμε πολύ την ισορροπημένη θέση των Κινέζων φίλων μας όσον αφορά την ουκρανική κρίση», συνέχισε.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Ουζμπεκιστάν στο περιθώριο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), μιας συμμαχίας ασφαλείας που δημιουργήθηκε ως αντίβαρο στις Η.Π.Α. και τους συμμάχους της που περιλαμβάνει επίσης την Ινδία, το Πακιστάν και τέσσερα πρώην σοβιετικά έθνη από την Κεντρική Ασία.

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Μιλώντας στην αρχή των κατ′ ιδίαν συνομιλιών του με τον Σι, ο Πούτιν επέκρινε αυτό που περιέγραψε ως μια «άσχημη» προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους να διατηρήσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους.

«Οι προσπάθειες δημιουργίας ενός μονοπολικού κόσμου έχουν πρόσφατα πάρει μια απολύτως άσχημη μορφή. Είναι απολύτως απαράδεκτες για τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών του κόσμου», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στην εναρκτήρια ομιλία του. 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ ότι η Μόσχα υποστηρίζει την πολιτική της «Μίας Κίνας», αντιτίθεται στις «προκλήσεις» των Ηνωμένων Πολιτειών στα Στενά της Ταϊβάν και εκτιμά την «ισορροπημένη στάση» της Κίνας για την Ουκρανία.

 

 

Ο Σι ήταν πιο προσεκτικός στις διατυπώσεις του, λέγοντας ότι μαζί με τη Ρωσία, η Κίνα ήταν έτοιμη να «δώσει το παράδειγμα μιας υπεύθυνης παγκόσμιας δύναμης και να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο για να οδηγήσει τον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο σε τροχιά βιώσιμης και θετικής ανάπτυξης».

«Η Κίνα είναι διατεθειμένη να εργασθεί με την Ρωσία για να αναλάβει τις ευθύνες της ως μεγάλης δύναμης, να διαδραματίσει ρόλο πρώτου μεγέθους και για να εισαγάγει σταθερότητα και θετική ενέργεια σε έναν κόσμο κυριαρχείται από χάος», δήλωσε ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην Σαμαρκάνδη.

 

 

 

Η σύνοδος κορυφής της SCO στην αρχαία πόλη της Σαμαρκάνδης που είναι χτισμένη πάνω στον Δρόμο του Μεταξιού αποτελεί μέρος του πρώτου ταξιδιού του Σι στο εξωτερικό από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού πριν από 2 1/2 χρόνια, υπογραμμίζοντας την επιθυμία του Πεκίνου να επιβληθεί ως παγκόσμια δύναμη.

 

Open Image Modal
Sputnik Photo Agency via Reuters

 

Μαζί με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο φόντο της συνόδου κορυφής βρίσκονται οι εχθροπραξίες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, καθώς και οι εντάσεις στις σχέσεις της Κίνας με την Ουάσιγκτον, την Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Ινδία λόγω αντιπαραθέσεων σε θέματα τεχνολογίας, ασφάλειας και εδαφικών διαφορών. 

Η κυβέρνηση του Σι, η οποία δήλωσε ότι συνδέεται με δεσμούς φιλίας «χωρίς όρια» με τη Μόσχα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, αρνήθηκε να επικρίνει τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας. Το Πεκίνο και η Ινδία αγοράζουν περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, κάτι που βοηθά τη Μόσχα να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ισορροπημένη θέση των Κινέζων φίλων μας σε σχέση με την ουκρανική κρίση», είπε ο Πούτιν κατά την έναρξη των συνομιλιών του με τον Σι.

Η Ρωσία, με τη σειρά της, έχει υποστηρίξει σθεναρά την Κίνα εν μέσω των εντάσεων με τις ΗΠΑ που ακολούθησαν την πρόσφατη επίσκεψη στην Ταϊβάν της Πρόεδρου της Βουλής, Νάνσι Πελόζι.

«Καταδικάζουμε τις προκλήσεις των Η.Π.Α. και των δορυφόρων τους στα στενά της Ταϊβάν», είπε ο Πούτιν στον Σι. 

 

Open Image Modal
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δεξιά, και ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι δίνουν τα χέρια κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, Πέμπτη, Σεπτέμβρη. 15, 2022. (Alexandr Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
via Associated Press

 

Το Ιράν υπέγραψε μνημόνιο για την ένταξή του στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης

Ο Πούτιν συναντήθηκε επίσης την Πέμπτη με τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι καθώς το Ιράν υπέγραψε μνημόνιο με στόχο να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν και μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Ραΐσι είπε ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη οριστικοποιούν μια σημαντική συνθήκη που θα φέρει τις σχέσεις τους σε ”στρατηγικό επίπεδο”.

Και ο Ραϊσι και ο Πούτιν επέκριναν τις Η.Π.Α. στην έναρξη της συνάντησής τους. Ο Ιρανός πρόεδρος κατηγόρησε τις Η.Π.Α. για παραβίαση των υποχρεώσεών τους βάσει της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις. Ο Πούτιν καυτηρίασε τους Αμερικανούς αξιωματούχους, λέγοντας «Είναι κύριοι του λόγου τους - τον δίνουν και μετά τον παίρνουν πίσω όποτε θέλουν».

Ο Ρώσος ηγέτης είχε επίσης συναντήσεις με ηγέτες της Κεντρικής Ασίας ενώ σχεδίαζε να συναντήσει τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι την Παρασκευή.

Aκόμα υπήρχε καμία ένδειξη εάν ο Μόντι θα έχε κατ′ ιδίαν συνάντηση με τον Σι. Οι σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Κίνας είναι τεταμένες λόγω των συγκρούσεων μεταξύ στρατιωτών των δύο χωρών καθότι αμφότερες διεκδικούν μια απομακρυσμένη περιοχή στα σύνορα των Ιμαλαΐων.

Ο Πούτιν έχει επίσης προγραμματιστεί να συναντηθεί κατ′ ιδίαν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ του Αζερμπαϊτζάν. Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν το καθεστώς των «εταίρων διαλόγου» με την SCO.