Συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ στη Σόφια: Τι θα περιλαμβάνει μια πιθανή λύση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ

Συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ στη Σόφια: Τι θα περιλαμβάνει μια πιθανή λύση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ
|
Open Image Modal
Eurokinissi

(Upd)- Στο Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού (NDK) της Σόφιας, όπου διεξάγονται οι εργασίες της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλακανίων, βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, και συναντάται με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με την γερμανίδα Καγκελάριο ’Ανγκελα Μέρκελ.

Πριν από δέκα μέρες ο πρωθυπουργός είχε προβλέψει σε συνομιλητές του ότι θα είχαμε ταχύτατες θετικές εξελίξεις όσον αφορά την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.

Και σήμερα στη Σόφια η Αθήνα και τα Σκόπια βρίσκονται τόσο κοντά όσο ποτέ. Θεωρείται βέβαιο ότι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδος και της ΠΓΔΜ θα έχουν αυτό που στην διπλωματία αποκαλούν «εποικοδομητική» συνάντηση. Κανείς δεν λέει ότι θα είναι η τελευταία, μπορεί όμως να είναι η αποφασιστική.

Αλ. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ συναντώνται υπό το ευμενές κλίμα που προέρχεται από την Ε.Ε., την Ουάσιγκτον, το Βερολίνο  και τις Βρυξέλλες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σοσιαλιστές ηγέτες στην προσύνοδο του ΕΣΚ επικρότησαν τις ειλικρινείς προσπάθειες Τσίπρα και Ζάεφ, επισημαίνοντας ότι μόνο προοδευτικοί ηγέτες θα μπορούσαν να το καταφέρουν

Το καλό κλίμα δεν σημαίνει ότι σήμερα βρίσκεται λύση. Ο Αλ. Τσίπρας, που είναι πιο έμπειρος από διαπραγματεύσεις,  επεσήμανε ότι «χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί. Τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα». Όμως η καλή δουλειά από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά έχει γίνει.

Σχεδόν όλα τα «περιφερειακά» ζητήματα – και είναι καμιά τριανταριά! – έχουν συμφωνηθεί και μένουν τα σημαντικά όπως είναι το erga omnes στη σύνθετη ονομασία. Ο μηχανισμός της λύσης θα περιλαμβάνει μία συμφωνία

-υπογεγραμμένη από Ελλάδα, ΠΓΔΜ και ΟΗΕ.
-κάθε θέμα που θα επιλυθεί συνοδευόμενο από δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα
-ημερομηνία για ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. μόλις ολοκληρωθούν οι δεκάδες προαπαιτούμενες ενέργειες.

Αν τα Σκόπια δεν τηρήσουν κάποια από τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν, θα είναι αναιρετικός λόγος για όλη την συμφωνία, επακολούθως και για την ένταξη σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Η Αθήνα θα μπορεί να διακόπτει την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων. Διπλωματικές πηγές της Αθήνας επεσήμαναν ότι το κύριο «όπλο» της ελληνικής πλευράς είναι η ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ, καθώς η ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Ιούνιο θεωρείται απίθανη.

Υπογραμμίζεται ότι για την Ελλάδα το σημαντικότερο είναι η ΠΓΔΜ να αποδεχθεί τον ενιαίο χαρακτήρα της σύνθετης ονομασίας (erga omnes) και των αλλαγών που αναγκαστικά θα πρέπει να επέλθουν στο Σύνταγμά της. Το erga omnes σημαίνει χρήση και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, κάτι που ακόμα και σήμερα είναι «πικρό χάπι» για τα Σκόπια.