Συναντώντας τους κορυφαίους Έλληνες λογοτέχνες της «Γενιάς του ’30»

Η δραματοποιημένη σειρά ντοκιμαντέρ του Cosmote History κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου. Στο πρώτο επεισόδιο ο Στράτης Μυριβήλης.
|
Open Image Modal
Νίκος Ψαρράς
Cosmote History

«Μου είχε πει, θυμάμαι, μια φράση: Δεν είμαι τίποτα έξω από τα χαρτιά μου», λέει ο Βασίλης Βασιλικός αναφερόμενος στη γνωριμία του με τον Στράτη Μυριβήλη. Ενώ ο Χρήστος Χωμενίδης μιλώντας με αφορμή τη «Ζωή εν τάφω», το εμβληματικό μυθιστόρημα που ο συγγραφέας άρχισε να σχεδιάζει ενώ ήταν στα χαρακώματα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, υπογραμμίζει με νόημα: «Ο Μυριβήλης διαβάζεται με τεράστια απόλαυση. Δηλαδή, έχουμε βάλει και αυτόν και τους άλλους της Γενιάς του ’30 σε ένα κάδρο, η κορνίζα του οποίου έχει πιάσει λίγη σκόνη, ενώ ο πίνακας, δηλαδή το ίδιο το έργο τους έχει κερδίσει το στοίχημα με τον χρόνο».

Η νέα δραματοποιημένη σειρά ντοκιμαντέρ του Cosmote History με τίτλο «Η Γενιά του ’30», αφιερωμένη στη γενιά-ορόσημο της νεοελληνικής λογοτεχνίας, που αποτέλεσε αγωγό αφήγησης των σημαντικών ιστορικών γεγονότων της Ελλάδας του 20ου αιώνα, κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, στις 21:00 στο Cosmote History HD με ταυτόχρονη προβολή στο επίσημο YouTube κανάλι της Cosmote TV. 

Στο πρώτο επεισόδιο συναντάμε τον Στράτη Μυριβήλη να ηχογραφεί σε ένα παλιό μπομπινόφωνο μνήμες και ημερολόγια χαρακωμάτων στο γραφείο της εφημερίδας του.

Για τον εραστή της δημοτικής, τον συγγραφέα και δημοσιογράφο από τη Λέσβο, που πήρε μέρος σε τρεις πολέμους (Βαλκανικούς, Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Μικρασιατική Εκστρατεία) και που παρά την παρεξηγημένη πολιτική στάση του, δε δίστασε να γράψει με τρόπο πολύ νεωτερικό για την εποχή του αλήθειες που κρύβονται πίσω από εθνικούς «ήρωες», τη γυναικεία καταπίεση και τα τραύματα που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή, μιλούν πέραν του Β. Βασιλικού και του Χρ. Χωμενίδη, οι καθηγήτριες του ΕΚΠΑ Μαρία Νικολοπούλου και Νάγια Χατζηγεωργίου, ο Γιάννης Μπασκόζος, δημοσιογράφος - συγγραφέας, ο οποίος υπογράφει και τη φιλολογική επιμέλεια του επεισοδίου και ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, ενώ η Βασιλική Τρουφάκου ενσαρκώνει (εξαιρετικά) τη «Δασκάλα με τα χρυσά μάτια», σε δραματοποιημένο απόσπασμα από το ομότιτλο μυθιστόρημα του συγγραφέα.

Open Image Modal
Από το πρώτο επεισόδιο για τον Στράτη Μυριβήλη.
Cosmote History

Σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιώργου Γκικαπέππα  η σειρά αυτοτελών επεισοδίων, διατρέχει τη ζωή και το έργο 14 λογοτεχνών, όπως των Μ. Καραγάτση, Κοσμά Πολίτη, Ηλία Βενέζη, Γιώργου Σεφέρη, Γιώργου Θεοτοκά, Παντελή Πρεβελάκη, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Εγγονόπουλου, Άγγελου Τερζάκη, που διαμόρφωσαν με το έργο τους μια νέα μοντέρνα ταυτότητα για τον νεοελληνικό πολιτισμό.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε σημαντικούς Έλληνες ηθοποιούς, όπως τον Νίκο Ψαρρά στον ρόλο του Κοσμά Πολίτη, τον Όμηρο Πουλάκη στον ρόλο του Άγγελου Τερζάκη, τον Πέρη Μιχαηλίδη στον ρόλο του Νίκου Εγγονόπουλου, τον Γιάννη Νταλιάνη στον ρόλο του Παντελή Πρεβελάκη, τον Στέλιο Ξανθουδάκη στον ρόλο του Στράτη Μυριβήλη, τον Κωστή Καλλιβρετάκη στον ρόλο του Ηλία Βενέζη, τον Αντίνοο Αλμπάνη στον ρόλο του Γιώργου Σαραντάρη, τον Κωνσταντίνο Παπαθεοδώρου στον ρόλο του Γιώργου Θεοτοκά, τον Σπύρο Σταμούλη στον ρόλο του Δημήτρη Αντωνίου, τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη στον ρόλο του Ανδρέα Εμπειρίκου κ.ά. Στο καστ συμμετέχουν, επίσης, οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Σοφία Σεϊρλή, Βίκυ Παπαδοπούλου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Γιώργος Καραμίχος, Βίκυ Βολιώτη, Νεφέλη Κουρή, Βασιλική Τρουφάκου, Νίκος Γεωργάκης, Θάνος Τοκάκης, Άλκηστις Πουλοπούλου, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Μενέλαος Χαζαράκης, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Σύρμω Κεκέ, Βαγγέλης Στρατηγάκος. 

Το δεύτερο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον Γιώργο Θεοτοκά, όπου μέσα από μια φανταστική ραδιοφωνική συνέντευξη, ξετυλίγει το ελεύθερο πνεύμα του και την ανάγκη για τη νέα γλώσσα που θα εκφράσει την πνευματική αναζήτηση του σύγχρονου ανθρώπου μέσα στη δίνη των κοινωνικών και τεχνολογικών εξελίξεων που σημάδεψαν τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Ο ριζοσπάστης συγγραφέας που εμπνεύστηκε από την ορμή της νιότης και το όραμα ενός νέου κόσμου, αφηγείται στη ραδιοφωνική του συνέντευξη τη μετεξέλιξη της ελληνικής ταυτότητας μέσα στην ιστορική δίνη, ενώ οι ήρωες των μυθιστορημάτων του εμφανίζονται ως ηθοποιοί που παίρνουν μέρος σε ηχογράφηση «λογοτεχνίας στο ραδιόφωνο» στο διπλανό στούντιο.

Ο μεγάλος ποιητής, Γιώργος Σεφέρης «η ηγετική φυσιογνωμία της Γενιάς του ’30, καθώς με τη Στροφή, αλλά κυρίως με το Μυθιστόρημα του αρχίζει μια νέα εποχή», όπως σημειώνει στο ντοκιμαντέρ ο Παναγιώτης Ροϊλός, καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Χάρβαρντ, που η αγωνία του ήταν να γράφει απλά, κάθεται σε ένα γραφείο στην ακροθαλασσιά πάνω στην άμμο, ενώ στο βάθος, στη γραμμή του ορίζοντα, αναδύονται τα ερείπια ενός αρχαίου ναού (από τα ωραιότερα πλάνα της σειράς). Για τον νομπελίστα ποιητή, που πρωταγωνιστεί στο τρίτο επεισόδιο, μιλά επίσης ο Ρόντρικ Μπίτον, βιογράφος του Σεφέρη, καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο King’s College και ο ποιητής και βιβλιογράφος Δημήτρης Δασκαλόπουλος. 

Παράλληλα, τέσσερις Έλληνες ηθοποιοί μέσα σε μια άδεια αίθουσα δοκιμών, διαβάζουν στα μικρόφωνα αποσπάσματα όλης της ποιητικής διαδρομής του Σεφέρη, από τη μοιραία «Στροφή» έως τις «Γάτες του Άη-Νικόλα» μεταφέροντας στις μέρες μας έναν λόγο που δεν σταμάτησε ποτέ να φλερτάρει με τον τρόπο που ο Σεφέρης ερμήνευσε το μυθιστόρημα: μύθος και ιστορία.