Σενάριο για ολικό lockdown τύπου Μαρτίου

Η εκτόξευση των κρουσμάτων παρά τους περιορισμούς φέρνει νέα μέτρα. Σκέψεις και για «κόφτη» στα SMS με τον αριθμό 6.
|
Open Image Modal
Eurokinissi

Εντονο προβληματισμό προκαλούν στις υγειονομικές αρχές τα νέα άσχημα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει τις τελευταίες ώρες με την εκτίναξη των κρουσμάτων κορονοϊού στα 2.353 χθες, Τρίτη, γεγονός που δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει περαιτέρω εξελίξεις και να επιφέρει νέα περιοριστικά μέτρα.

Οι 1.100 από τις νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις εντοπίζονται μόνο στην Αττική, η οποία εδώ και μέρες βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο».

Η διασπορά του ιού συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση παρά το lockdown που βρίσκεται σε ισχύ ήδη από τις 11 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν όχι μόνο σκέψεις αλλά και εισηγήσεις για την επιβολή ακόμη πιο σκληρού καθεστώτος, ανάλογο με αυτό του Μαρτίου του 2020.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε να συνεχιστεί αυτό το πράγμα, νομίζω ότι πρέπει να πάμε σε αυστηρό lockdown αύριο (σ.σ. σήμερα), όχι μετά από δεκαπέντε μέρες και για παραπάνω από δυο εβδομάδες», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Θεωρώ ότι πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς σε αυτό που η χώρα έβαλε σαν στόχο από την αρχή, δηλαδή να διαχειριστεί πρώτα από όλα με επιτυχία τον υγειονομικό κίνδυνο και άρα ναι, αν θέλετε, να πάμε σε ένα αυστηρότερο αλλά σοβαρό πια lockdown» ανέφερε.

Ενα άλλο σενάριο που διακινείται εσχάτως είναι ο πιθανός περιορισμός στα SMS με τον αριθμό 6, ώστε να μειωθούν στο μέτρο του δυνατού οι άσκοπες μετακινήσεις π.χ. από δήμο σε δήμο.

Το πρωί της Τετάρτης συγκαλείται η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, με σκοπό να αξιολογήσει την κατάσταση και να εισηγηθεί στην κυβέρνηση πιθανά νέα μέτρα για την αναχαίτιση της καλπάζουσας εξάπλωσης της νόσου στην πρωτεύουσα και σε άλλες επιβαρυμένες περιοχές.

Ανησυχία, εξάλλου, δημιουργεί και η συνεχής άνοδος του αριθμού των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, η οποία μοιραία πιέζει όλο και περισσότερο το ήδη ταλαιπωρημένο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πίεση, άλλωστε, δέχεται και η ελληνική οικονομία, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, να επισημαίνει ότι κάθε εβδομάδα αυστηρού lockdown κοστίζει 200 εκατ. ευρώ.

Υπό αυτά τα δεδομένα, πάντως, η άρση έστω και μερικών περιορισμών με το άνοιγμα δραστηριοτήτων της αγοράς στις 16 Μαρτίου, φαντάζει να απομακρύνεται και να μετατοπίζεται χρονικά για αργότερα.

Το σχέδιο για το ΕΣΥ

Το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα παρουσιάσει, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής.  

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της νόσου στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η νόσος διασπείρεται στην κοινωνία. Δεν είναι θέμα περίθαλψης, είναι θέμα δημόσιας Υγείας». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα, όσον αφορά τη διασπορά του κορονοϊού, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε χθεσινή του συνέντευξη στον Real Fm . Από την ημέρα του lockdown στην Αττική, δηλαδή 18 μέρες πριν, έχουν προστεθεί κλίνες Covid στα νοσοκομεία της Αττικής και συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «τότε είχαμε 1.673 απλές κλίνες Covid, τώρα έχουμε 2.064. Και έχουμε προσθέσει και κλίνες ΜΕΘ-COVID. Είχαμε 229, σήμερα έχουμε 312. Αυτό δείχνει την τεράστια πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουν όλοι οι υγειονομικοί μας για να βοηθήσουν τον κόσμο».

Όσον αφορά τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ότι ήδη «έχουμε πάρει 120 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα και τα έχουμε κάνει non Covid, έτσι ώστε να μετατρέψουμε κλινικές του ΕΣΥ σε Covid. Προχωρούμε σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και με θεραπευτήρια τις επόμενες μέρες και θα το ανακοινώσω. Εάν χρειαστεί, και αυτό και το αποδείξαμε στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη, το κάναμε. Αλλά θα γίνονται όλα με μέτρο, λελογισμένα και βάσει σχεδίου».