Ναυάγιο σκάφους με 80 μετανάστες στη Ρόδο: Συνεχίζονται οι έρευνες για τη διάσωσή τους

Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώα 29 άτομα
|
Open Image Modal
.
ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη από τις πρώτες πρωινές ώρες στη θαλάσσια περιοχή 38ν.μ. νότια της ν. Ρόδου, σε διεθνή ύδατα και εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης.

Το ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που διέσωσε δύο εκ των 29 μέχρι στιγμής διασωθέντων αλλοδαπών, τους έχει μεταφέρει στην Κάρπαθο.

Δεξαμενόπλοιο ελληνικής σημαίας που περισυνέλεξε τους υπόλοιπους 27 ήταν εν πλω προς τον λιμένα Καρδάμαινας της Κω, προκειμένου να τους αποβιβάσει.

 

 

Στην επιχείρηση που συνεχίζεται υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι ΔΒΔ εντάσεως 5-6 μποφόρ επιχειρούν ελικόπτερο της Π.Α., δύο πλοία του Π.Ν. και τρία παραπλέοντα πλοία, ενώ στην περιοχή κατευθυνόταν και Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) του Λιμενικού. 

Το Λιμενικό ενημερώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες για σκάφος σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή και άρχισε επιχείρηση περισυλλογής αυτών από τη θάλασσα. Κατά δήλωση των επιβαινόντων επί του ανωτέρω σκάφους επέβαιναν περίπου 80 άτομα. 

Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκος Κοκκαλάς ανέφερε ότι οι περισσότεροι εκ των διασωθέντων είναι Αφγανοί ενώ ανάμεσα τους υπάρχουν Ιρακινοί και Ιρανοί ενώ όλοι είναι άνδρες. Ανέφερε μάλιστα ότι πολλοί από αυτούς δεν φορούσαν σωσίβια. Κατά δήλωση τους ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Αττάλεια της Τουρκιάς και είχαν προορισμό την Ιταλία

«Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, άλλα και εμπορικών πλοίων που πλέουν στην περιοχή, συνεχίζουν τη μεγάλη προσπάθεια έρευνας και διάσωσης, που ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες, 38 ναυτικά μίλια νότια της Ρόδου ύστερα από τη βύθιση σκάφους που είχε ξεκινήσει από την Τουρκία. Έχουν ήδη περισυλλεγεί 29 συνάνθρωποι μας και οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί καθημερινό μέλημα και απόλυτη προτεραιότητά μας. Τα δύο τελευταία χρόνια, σε 145 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έχουν διασωθεί πάνω από 6000 άτομα. Όπως πάντα, έτσι και σήμερα, η Ελλάδα, σώζει ζωές στο Αιγαίο» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.