Σε αστυνομικούς της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, οι οποίοι κλήθηκαν να ταυτοποιήσουν νεκρούς από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, μίλησε χθες το πρωί ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ., σε αίθουσα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.
Οι 10 συμμετέχοντες στη συνεδρία είναι άνδρες της υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (ΥΔΕΖΙ), και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ), οι οποίοι ανέλαβαν το βαρύ αυτό φορτίο με εντολή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Ομιλητής ήταν ψυχολόγος ειδικών καθηκόντων στην υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, με εμπειρία στα συγκεκριμένα θέματα.
Οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τη διαταραχή μετατραυματικού στρες, το οποίο εκδηλώνεται συνήθως δύο με τρεις μήνες μετά το τραυματικό γεγονός. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά που εμφανίζονται στην κατάθλιψη. Συνήθη είναι συμπτώματα όπως η αναβίωση των τραυματικών γεγονότων, συνήθως στα όνειρα (εφιάλτες), ευερεθιστότητα, ευσυγκινησία, διαταραχές στον ύπνο, διαταραχές στην λειτουργικότητά και την καθημερινότητα, εσωστρέφεια, ακόμα και διαταραχές πρόσληψης τροφής. Τα συμπτώματα μπορεί να λειτουργήσουν σωρευτικά και τα συνήθως γίνονται αντιληπτά και από το περιβάλλον αυτών που τα βιώνουν.
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής έκανε αίτημα για υποστήριξη από ψυχολόγους στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα, καθώς μερίμνησε για να επισκεφτούν ψυχολόγοι τα Τμήματα της Βορειοανατολικής Αττικής, οι άνδρες των οποίων επιχείρησαν στις φωτιές.