Συνελήφθη στην Ιταλία Ελληνοαυστραλός μετά από σχεδόν 50 χρόνια για δύο φόνους γυναικών

Συνελήφθη στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της πόλης την Πέμπτη, αφού προσγειώθηκε με πτήση από την Ελλάδα, όπου ζούσε, για διακοπές στην Ιταλία.
|
Open Image Modal
Το σπίτι στην Easey Street, Collingwood, όπου βρέθηκαν τα πτώματα δύο νεαρών γυναικών, 13 Ιανουαρίου 1977. Neg no. P1047. THE AGE Picture by STAFF (Photo by Fairfax Media via Getty Images/Fairfax Media via Getty Images via Getty Images)
The AGE via Getty Images

Ένας Ελληνοαυστραλός άνδρας συνελήφθη στην Ιταλία για τους φόνους δύο γυναικών, Suzanne Armstrong και Susan Bartlett, οι οποίες βρέθηκαν νεκρές στο σπίτι τους στη Μελβούρνη, στην Easey Street, στο Collingwood το 1977.

Ο 65χρονος άνδρας συνελήφθη σε αεροδρόμιο της Ρώμης το βράδυ της Πέμπτης αφού προσγειώθηκε με πτήση από την Ελλάδα, όπου ζούσε, για διακοπές στην Ιταλία, ανέφεραν οι πηγές.

Η αστυνομία της Βικτώριας θα ζητήσει εντολή έκδοσής του για την επιστροφή του στη Μελβούρνη.

Η Άρμστρονγκ και ο Μπάρτλετ δολοφονήθηκαν τον Ιανουάριο του 1977 στο νοικιασμένο σπίτι τους στο Κόλινγκγουντ, ενώ το 16 μηνών μικρό παιδί της Άρμστρονγκ κοιμόταν σε άλλο δωμάτιο.

Τα πτώματα των γυναικών βρέθηκαν στο σπίτι στις 13 Ιανουαρίου, τρεις ημέρες αφότου τις είχαν δει για τελευταία φορά ζωντανές, με το παιδί ταλαιπωρημένο και αφυδατωμένο αλλά κατά τα άλλα σώο.

Τόσο η Armstrong, 27 ετών, όσο και η Bartlett, 28 ετών, είχαν μαχαιρωθεί πολλές φορές, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι φόνοι της Easey Street, όπως έγιναν γνωστοί, ήταν μια από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις της Μελβούρνης, καθώς παρέμεναν ανεξιχνίαστες για δεκαετίες.

Η υπόθεση αποτέλεσε μάλιστα αντικείμενο πολλών βιβλίων και podcasts.

Το 2017, προσφέρθηκε αμοιβή 1 εκατ. δολαρίων για όποιον είχε νέες πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψη και καταδίκη των δραστών.

Ο επικεφαλής επίτροπος, Shane Patton, περιέγραψε το Σάββατο την υπόθεση ως «μια απολύτως φρικτή, τρομακτική, φρενήρη ανθρωποκτονία».

Η αστυνομία αναζητούσε εδώ και χρόνια τον συλληφθέντα, έχοντας τον αναγνωρίσει ως πρόσωπο ενδιαφέροντος, δήλωσε ο Patton.

Η νέα τεχνολογία οδήγησε σε σημαντική ανακάλυψη της ανεξιχνίαστης υπόθεσης και ο ύποπτος κατέστη φυγάς της αυστραλιανής δικαιοσύνης μετά την υποβολή αιτήματος για δείγμα του DNA του το 2017, ανέφεραν οι πηγές.

Λόγω της 20ετούς παραγραφής στην Ελλάδα για την κίνηση της διαδικασίας απαγγελίας κατηγοριών για φόνο και του χρόνου που είχε παρέλθει μέχρι να υπάρξουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την απαγγελία τους, ο άνδρας δεν μπορούσε να κατηγορηθεί όσο βρισκόταν στη χώρα μας.

Αντ′ αυτού εκδόθηκε για αυτόν μια κόκκινη ειδοποίηση της Ιντερπόλ και οι ιταλικές αρχές ενήργησαν βάσει αυτής όταν τον συνέλαβαν στο αεροδρόμιο Leonardo Da Vinci της Ρώμης.

Πηγή: Guardian