«Ρίχναμε λάδι στα εκθέματα γιατί είναι θαυματουργό...». Η ομολογία των γυναικών που προκαλούσαν φθορές σε μουσεία της Αθήνας

«Ρίχναμε λάδι γιατί είναι θαυματουργό», λένε οι γυναίκες που προκαλούσαν φθορές σε μουσεία της Αθήνας
|
Open Image Modal
Οι δύο γυναίκες συνελήφθησαν μπροστά στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής.
Tzogia Kappatou via Getty Images

«Ρίχναμε λάδι και μύρο γιατί η Αγία Γραφή λέει πως είναι θαυματουργό»...Με φράσεις όπως αυτή εξήγησαν και υπερασπίστηκαν τις πρόσφατες φθορές που προκάλεσαν σε μουσεία της Αθήνας οι δύο γυναίκες οι οποίες συνελήφθησαν από την αστυνομία.

Οι δύο γυναίκες, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, είναι Ρομά και βουλγαρικής καταγωγής συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης έξω από την Παλαιά Βουλή. 

Ο πρώτος που παρατήρησε τις ύποπτες κινήσεις τους ήταν ο φύλακας του κτηρίου ο οποίος και ειδοποίησε την αστυνομία. Άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ τις περικύκλωσαν και στον έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι είχαν επάνω τους μπουκάλια με υγρό που μοιάζει με λάδι, ανάλογο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στις πρόσφατες επιθέσεις σε μουσεία.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ήταν θέμα χρόνου να προκαλέσουν ξανά φθορές και σε άλλο κτήριο με εκθέματα.

Οι προηγούμενες επιθέσεις 

Ο πρώτος βανδαλισμός με λάδι έγινε το Σάββατο 28 Ιουλίου, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας. Ενα μήνα αργότερα, την Κυριακή 26 Ιουλίου, παρόμοιος βανδαλισμός έγινε σε εκθέματα του Μουσείου Μπενάκη και την έρευνα ανέλαβε η Κρατική Ασφάλεια. 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Μουσείου, την Κυριακή 26 Αυγούστου, διαπιστώθηκαν ίχνη άοσμης και διαφανούς λιπαρής ουσίας σε σημεία του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού.

«Τα ίχνη αυτά προκλήθηκαν από δύο άτομα, όπως σε πρόσφατη συναφή περίπτωση, τα οποία καταγράφηκαν από τις κάμερες του συστήματος ασφαλείας. Στην περίπτωση του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, τα ίχνη εντοπίστηκαν κυρίως σε βάσεις και πλαίσια, ήταν αναστρέψιμα και έχουν ήδη καθαριστεί. Σε δύο αντικείμενα της συλλογής εντοπίστηκαν ίχνη της ίδιας ουσίας, χωρίς να έχει προκληθεί φθορά...»

Στις 28 Ιουλίου «δύο άτομα τα οποία διήλθαν μέσα από τις αίθουσες των μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων χωρίς η ενέργειά τους να γίνει αντιληπτή» ράντισαν με ελαιώδες υγρό αντικείμενα, προθήκες και χώρους του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών. Ανάμεσα στα αντικείμενα ήταν και ψηφιδωτά δάπεδα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιηθήκαν στη βασιλική του Ιλισού κατά τα έτη 1916 και 1917 υπό τον Γεώργιο A. Σωτηρίου, αρχαιολόγο και μετέπειτα διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου.

Στις 19 Ιουνίου, στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγυπτίων Θεών στην Μπρεξίζα στη Νέα Μάκρη, άγνωστοι προξένησαν σημαντικές φθορές στα αντίγραφα των αγαλμάτων της Ισιδος και του Oσίριδος, στους τρεις πυλώνες του ιερού.