Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξαν τη Δευτέρα ότι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη σαφή απόρριψη της ιδέας αυτής από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Mπενιαμίν Νετανιάχου.
«Οι δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι ανησυχητικές. Θα υπάρξει ανάγκη για ένα παλαιστινιακό κράτος με εγγυήσεις ασφάλειας για όλους», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί συναντήθηκαν για να συζητήσουν τον πόλεμο στη Γάζα.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του Ριάντ Μάλκι βρίσκονταν επίσης στην πρωτεύουσα του Βελγίου για τις συνομιλίες. Το ζήτημα του μέλλοντος της Γάζας έχει φέρει το Ισραήλ σε αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Άραβες συμμάχους του, καθώς εργάζονται για να μεσολαβήσουν για τον τερματισμό των μαχών στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος.
Οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ξεπέρασαν τους 25.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι άλλος ένας από τους ομήρους που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο πέθανε.
Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος πάροχος βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους παγκοσμίως, αλλά έχει μικρή επιρροή στο Ισραήλ, παρόλο που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του. Οι 27 χώρες-μέλη είναι επίσης βαθιά διχασμένες ως προς την προσέγγισή τους. Καθώς όμως ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα αυξάνεται, αυξάνονται και οι εκκλήσεις για διακοπή των μαχών.
«Η Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης. Υπάρχει κίνδυνος λιμού. Υπάρχει κίνδυνος επιδημιών. Η βία πρέπει να σταματήσει», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα Λαμπίμπ, η χώρα της οποίας ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.
«Απαιτούμε την άμεση κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των ομήρων, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου (και) την επιστροφή στην ειρηνευτική διαδικασία, η οποία πρέπει να οδηγήσει στη δημιουργία δύο κρατών που θα ζουν ειρηνικά δίπλα-δίπλα», τόνισε η Λαμπίμπ, περιγράφοντας τη λύση των δύο κρατών ως «τον μόνο τρόπο για την εδραίωση της ειρήνης με διαρκή τρόπο στην περιοχή».
Η ΕΕ κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ, των Παλαιστινίων, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και έναν εκπρόσωπο του Αραβικού Συνδέσμου να συμμετάσχουν στις συνομιλίες της Δευτέρας. Οι υπουργοί του Ισραήλ και των Παλαιστινίων δεν επρόκειτο να συναντηθούν μεταξύ τους.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί ήθελαν να ακούσουν για τα σχέδια του Ισραήλ για το μέλλον.
«Ποιες είναι οι άλλες λύσεις που έχουν στο μυαλό τους;», ρώτησε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος προήδρευε της συνάντησης. «Να αναγκάσουν όλους τους Παλαιστίνιους να φύγουν; Να τους σκοτώσουν;»
Ο Μπορέλ καταδίκασε τις φρικαλεότητες, όπως τις χαρακτήρισε, που διαπράττει η Χαμάς, αλλά πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες «σπέρνουν το μίσος για γενιές».
Ο Παλαιστίνιος υπουργός δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι η πιο επείγουσα ανάγκη.
«Πρέπει να ζητήσουμε συλλογικά την κατάπαυση του πυρός. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τίποτα λιγότερο», δήλωσε ο Μάλκι.
Κάλεσε επίσης την ΕΕ «να αρχίσει να εξετάζει κυρώσεις κατά του Νετανιάχου και άλλων που πραγματικά καταστρέφουν τις πιθανότητες για λύση δύο κρατών και για ειρήνη στη Μέση Ανατολή».
Η Ισπανία έχει πιέσει για μια ειρηνευτική διάσκεψη για το τι θα μπορούσε να συμβεί μόλις τελειώσουν οι μάχες. Μια μελλοντική συνάντηση στις Βρυξέλλες είναι στα σκαριά, αλλά ο χρόνος πραγματοποίησής της παραμένει ασαφής. Το σχέδιο έχει την υποστήριξη ορισμένων χωρών μελών της ΕΕ, αλλά άλλοι λένε ότι μπορεί να γίνει μόνο με την υποστήριξη του Ισραήλ.
«Εάν το Ισραήλ δεν (βρίσκεται) στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν υπάρχει λόγος να γίνονται ειρηνευτικές διασκέψεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ. Δεν πιστεύει ότι το Ισραήλ θα είναι έτοιμο για συνομιλίες όσο πιστεύει ότι η Χαμάς αποτελεί κίνδυνο.
Ο Ισραηλινός υπουργός αρνήθηκε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης. Κρατώντας φωτογραφίες Ισραηλινών ομήρων, είπε ότι ήρθε για να ζητήσει υποστήριξη για την εκστρατεία του Ισραήλ να διαλύσει τη Χαμάς.
Όπως δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, στις συναντήσεις αυτές έγινε μια εφ′ όλης της ύλης συζήτηση, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης της ΕΕ που στηρίζει τη λύση δύο κρατών και τις προπαρασκευαστικές εργασίες για μια Διάσκεψη για την Ειρήνη. Όμως με βάση τα όσα δήλωσε ο Μπορέλ, το Ισραήλ αρνείται να εξετάσει αυτή τη λύση που για τους Ευρωπαίους θεωρείται απαραίτητη για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, ο Zοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, έδειξε στους Ευρωπαίους ομολόγους του κάποια βίντεο που «ελάχιστη σχέση είχαν με αυτά που συζητούσαμε». Το ένα αφορούσε κάποια σχέδια για ένα «τεχνητό νησί» στις ακτές της Γάζας, είπε ο Ζ. Μπορέλ και το άλλο την κατασκευή ενός σιδηρόδρομου που θα συνδέει τη Μέση Ανατολή με την Ινδία. «Νομίζω ότι ο Ισραηλινός υπουργός θα μπορούσε να αξιοποιήσει καλύτερα τον χρόνο του και να επικεντρωθεί στην ασφάλεια της χώρας του», δήλωσε σκωπτικά ο Ζ. Μπορέλ, προσθέτοντας ότι όλα τα κράτη-μέλη κατέστησαν σαφές πως η μόνη λύση για βιώσιμη διαρκή ειρήνη που θα διασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ και την ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονες είναι αυτή των δύο κρατών.
«Συζητάμε για ειρήνη μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία - για λύση δύο κρατών», τόνισε ο Μπορέλ. «Δεν συμφωνούν όλοι με αυτή τη λύση», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ένας εξ′ αυτών είναι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά αυτό όπως είπε «δεν είναι καινούριο, είναι κάτι το οποίο το γνωρίζουμε εδώ και 30 χρόνια». Αν το Ισραήλ δεν θέλει αυτή τη λύση θα είναι δύσκολο να συμμετάσχει στις συζητήσεις, όμως αυτό δεν σταματά εμάς τους υπόλοιπους να τις προχωρήσουμε, ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ. «Δεν μπορούμε να είμαστε διστακτικοί», είπε, τονίζοντας ότι η λύση δύο κρατών είναι η μόνη δυνατή έκβαση σύμφωνα με ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Πρέπει να επαναφέρουμε την ασφάλειά μας. Οι γενναίοι στρατιώτες μας πολεμούν σε πολύ δύσκολες συνθήκες», δήλωσε στους δημοσιογράφους. Οι στόχοι της ισραηλινής κυβέρνησης, είπε ο Kατζ, είναι σαφείς: «να φέρουμε πίσω τους ομήρους μας και να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια για τους πολίτες του Ισραήλ».
Με τις περιφερειακές εντάσεις να αναζωπυρώνονται, οι υπουργοί συζήτησαν επίσης μια σχεδιαζόμενη ναυτική αποστολή της ΕΕ που θα συμβάλει στη διασφάλιση της ασφάλειας της θαλάσσιας κυκλοφορίας στην Ερυθρά Θάλασσα, μια σημαντική εμπορική οδό. Το Βέλγιο έχει δεσμευτεί να στείλει μια φρεγάτα και η Γερμανία θα μπορούσε να κάνει το ίδιο. Η Ιταλία είναι επίσης πρόθυμη να συμμετάσχει.
Εδώ και μήνες, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επιτίθενται στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν σε πλοία που, όπως λένε, συνδέονται με το Ισραήλ ή κατευθύνονται σε ισραηλινά λιμάνια. Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ έχουν πλήξει επτά φορές τοποθεσίες των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Οι δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου συμμετείχαν σε ορισμένες επιδρομές.