Συνταγή για τέλεια σπιτική μαγιονέζα χωρίς θερμίδες

Θα μας θυμηθείτε.
Open Image Modal
Judy Unger via Getty Images
.

Η μαγιονέζα είναι ένα σπουδαίο προϊόν καθημερινής διατροφής, που μπορεί να προσθέσει ιδιαίτερη γεύση σε τόσα γεύματα, αλλά και να δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις ως προς τη σύστασή της (όπως όλα τα επεξεργασμένα-συσκευασμένα τρόφιμα, άλλωστε).

Συνήθως είναι πλούσια σε θερμίδες, ακόμα και όταν είναι σπιτική. Για να μην αναφέρουμε πόσες μαγιονέζες έχουν πεταχτεί επειδή έκοψε ή επειδή δεν έπηξε το μίγμα των αυγών.

Σήμερα θα προτείνουμε μια συνταγή σπιτικής μαγιονέζας με ασύγκριτη γεύση, που θα μας απαλλάξει από τις παραπάνω σκέψεις και που θα είναι τόσο χορτοφαγική, όσο και θρεπτική. Μπορούμε να τα έχουμε όλα αυτά και με χαμηλές θερμίδες; Μπορούμε!

Συνταγή για σπιτική μαγιονέζα vegan

Συστατικά για 1 μπολ (αντιστοιχεί σε 2 μερίδες):

  • 2 πολύ ώριμα αβοκάντο
  • ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο (όχι αγουρέλαιο ή με βαριά γεύση)
  • 1 κ.γ. φρέσκο χυμό λεμονιού
  • ½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • Έως και 1 κ.γ. αλάτι (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon (κατά προτίμηση ολικής)
  • ½ κ.γ. τριμμένο πιπέρι (αν δεν έχει προτιμηθεί πολύ καυτερή μουστάρδα)

Προετοιμασία:

  1. Καθαρίζουμε τα αβοκάντο, αφαιρώντας το κουκούτσι και τη φλούδα.
  2. Το αναμιγνύουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά ένα μπλέντερ ή μίξερ σε μέτρια ένταση
  3. Δοκιμάζουμε όταν θα έχει δέσει το μίγμα.

Ενεργειακή αξία: Η κάθε μερίδα της σπιτικής μαγιονέζας αντιστοιχεί σε 30γρ. (2 κ.σ.) και αποδίδει περίπου 50 θερμίδες. Όταν η απλά αγοραστή μπορεί να έχει μέχρι και περίπου 200kcal στην αντίστοιχη ποσότητα, τότε δε μιλάμε για μαγιονέζα με χαμηλές θερμίδες, αλλά για μαγιονέζα με χαμηλές θερμίδες και με διαφορά. 

Η συνταγή προτείνεται σε μικρή ποσότητα, ώστε να καταναλώνεται εκείνη τη στιγμή, με την υπέρτατη φρέσκια γεύση της ατόφια, χωρίς αλλοιώσεις. Αυτή η σπιτική μαγιονέζα ταιριάζει σε σαλάτα, σε σάντουιτς, σε ραπ, ή και ως βούτημα.

Εκτός από γεύση, υφή και όψη, μπορεί να προσθέσει ποιοτικά λιπαρά, σημαντικά συστατικά (πχ μαγνήσιο) και αντιφλεγμονώδη δράση στο γεύμα μας, μετατρέποντας ακόμα και ένα σπιτικό μπέργκερ καλύτερο και θρεπτικότερο από αυτά που παραγγέλνουμε από έξω.

ΠΗΓΗ: fmh.gr