Με το Μέγαρο Μαξίμου να καταγγέλει ότι «κάποιοι φαίνεται πως βιάστηκαν να πανηγυρίσουν και να καταγράψουν ήττα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, χωρίς να περιμένουν την επίσημη ανακοίνωση των σχολιάζει το Μέγαρο Μαξίμου», ολοκληρώθηκε η πολύωρη διαδικασία και καταμέτρηση της ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το σχόλιο καταλήγει: «Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά, η αγωνία τους να καταγράψουν έστω και μία πολιτική ήττα μίας κυβέρνησης, που προχωρά αλλάζοντας τη χώρα», επισημαίνεται στο σχόλιο.
Επεισοδιακή ψηφοφορία και επανακαταμέτρηση
Ωστόσο, η ψηφοφορία υπήρξε επεισοδιακή.
- Λίγο πριν από την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες μετέδωσαν και δημοσιεύθηκε στο σύνολο των ΜΜΕ, ότι δεν πέρασε το άρθρο 3 που αναφέρεται στην θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους - και μάλιστα επειδή το καταψήφισαν δύο συγκεκριμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Μιχελογιαννάκης). Λίγα λεπτά αργότερα, η πληροφορία διαψεύσθηκε από τις ανακοινώσεις του κυρίου Βούτση. Το άρθρο πέρασε με 151 ψήφους και η εσφαλμένη πληροφορία αποδίδεται σε λάθος καταμέτρηση, που αποκαταστάθηκε σε επόμενο χρόνο. Η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου συνδέεται ακριβώς με την εντύπωση που προκάλεσε η λανθασμένη πληροφορία.
- Παρά το μήνυμα του Μαξίμου και παρά την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού τονίζοντας ότι «υπερψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, που υπερβαίνει κατά πολύ τους 180 βουλευτές, οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής», υπάρχουν τέσσερα άρθρα όπου δεν συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες 151 ψήφοι για να τεθούν προς αναθεώρηση. Το σημαντικότερο από αυτά είναι το άρθρο 32 (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας). Πρόκειται για το άρθρο που ορίζει επί της ουσίας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από το Κοινοβούλιο, ενώ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να περιληφθεί αναφορά για δυνατότητα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.
Παράλληλα, δεν υπερψηφίστηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση των άρθρων 34,35 και 41 (συγκεκριμένες παράγραφοι) που συνδέονται με το ίδιο θέμα.
Μαξίμου: Υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Στην απολογιστική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Πρωθυπουργού αναφέρεται:
- Υπερψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, που υπερβαίνει κατά πολύ τους 180 βουλευτές, οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής (άρθρο 32), για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας (άρθρο 62), για τον περιορισμό των προνομιακών ρυθμίσεων περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86) και για τις ανεξάρτητες αρχές (άρθρο 101Α).
- Υπερψηφίστηκαν με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους (άρθρο 3), για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου (άρθρα 13, 33 και 59), για την κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικών αγαθών (άρθρο 21), για την κατοχύρωση εργασιακών και συλλογικών ελευθεριών (άρθρο 22), για την κύρωση διεθνών συνθηκών με δημοψήφισμα (άρθρο 28), για την υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα του πρωθυπουργού (άρθρο 37), για την καθιέρωση εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας (άρθρο 84), για την καθιέρωση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (άρθρο 73) και δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία (άρθρο 44), για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και βουλευτών απόδημου Ελληνισμού (άρθρο 54), για την καθιέρωση προσωρινού κωλύματος εκλογιμότητας μετά από τρεις βουλευτικές περιόδους (άρθρο 56) και για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και θεσμών άμεσης δημοκρατίας στην τοπική αυτοδιοίκηση (άρθρο 102).
Από τις συμπληρωματικές προτάσεις που υπέβαλαν ή υποστήριξαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις για την κατοχύρωση της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού (άρθρο 5), την εισαγωγή της αρχής της επιείκειας και την κατάργηση της διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος (άρθρο 25), την αναπλήρωση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας (άρθρο 38), την επέκταση των εγγυήσεων δικαστικής ανεξαρτησίας στους στρατιωτικούς δικαστές (άρθρο 96), τον ορισμό του συστήματος περιφερειακής οργάνωσης και την προστασία των νησιωτικών και ορεινών περιοχών (άρθρο 101).
Η διαδικασία θα συνεχιστεί μετά από ένα μήνα, οπότε θα διεξαχθεί η δεύτερη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, επί των διατάξεων που συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών σ′ αυτή την πρώτη ψηφοφορία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
-Κράμερ εναντίον Κράμερ & (μετα) - σύνταγμα
-Συνταγματική αναθεώρηση και Αξιοκρατία στη Δημόσια Διοίκηση