Τα νέα είναι καλά για την Ελλάδα, δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup ο πρόεδρός του, Μάριο Σεντένο, επισημαίνοντας ωστόσο πως οι διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης θα προχωρήσουν αφού ολοκληρωθούν τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα.
Όπως σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου, η ελληνική κυβέρνηση έδρασε σε όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα, και το Eurogroup στρέφεται πλέον στην τελική αξιολόγηση του προγράμματος του ESM, προσθέτοντας ότι η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων θα έπρεπε να συνεχιστεί και μετά το πρόγραμμα.
Επίσης επιβεβαίωσε πως μόνο δύο από τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης μένουν ανοιχτά.
Όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει «τεράστιες προσπάθειες» για την εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, επιδεικνύοντας «ισχυρή κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων αυτών.
«Τώρα η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι μόλις οι θεσμοί επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση και των τελευταίων προαπαιτούμενων, θα προχωρήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ.
Διαβάστε επίσης:
Στο Eurogroup με δύο εκκρεμότητες για τη δόση. Τι σημαίνει αυτό για την εκταμίευσή της
Eπίσης, τόνισε ότι είναι ώρα να προχωρήσει το επόμενο στάδιο, υπενθυμίζοντας ότι οι τεχνικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει.
Από πλευράς του, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε ότι το 99% της αξιολόγησης έχει κλείσει και παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως τα δύο εναπομείναντα προαπαιτούμενα (το Eλληνικό και η λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών) θα ολοκληρωθούν έγκαιρα, επιτρέποντας να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση.
Όπως σημείωσε, οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου, με σκοπό να συμφωνηθούν τα σχέδια για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων δράσεων ως τον Μάιο, έτσι ώστε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις.
Όπως πρόσθεσε, θα συζητηθεί η στρατηγική ανάπτυξης της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια. «Όταν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα σε έξι μήνες από σήμερα, πρέπει να γίνει μια κανονική χώρα από άποψης διαδικασιών της ΕΕ και κανονικό μέλος της Ευρωζώνης» είπε, ενώ παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως τα δύο εναπομείναντα προαπαιτούμενα θα ολοκληρωθούν έγκαιρα, επιτρέποντας να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση.
Από πλευράς του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, εκτίμησε πως τα 5,7 δισ. θα εκταμιευθούν όχι πριν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Επίσης υπενθύμισε ότι από το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ, τα 3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για την κάλυψη δανειακών αναγκών της χώρας , τα 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος και τα 0,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες.
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση υπήρξε ένταση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για το θέμα των πλειστηριασμών- ωστόσο ερωτηθείς σχετικά ο Μάριο Σεντένο απάντησε ότι κάποιες φορές στο Eurogroup γίνονται έντονες συζητήσεις, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο δεν συνέβη. Από πλευράς του, ο Επίτροπος Μοσκοβισί είπε ότι μερικές φορές οι δημοσιογράφοι υπερεκτιμούν ανταλλαγές απόψεων δίνοντάς τους διάσταση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Επισημαίνεται ακόμη ότι, στο πλαίσιο της συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα του Ισπανού ΥΠΟΙΚ, Λούις ντε Γκίντος για τη θέση του αντιπρόεδρου της ΕΚΤ.
Διαβάστε επίσης:
Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 99% των δεσμεύσεών της