Σύντομες οδηγίες για την ασφάλειά σας για όσο διαρκεί η καραντίνα

Να είστε σε επαγρύπνηση.
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Α) Επειδή ακριβώς ο κόσμος έχει αραιώσει στους δρόμους όταν βγαίνετε έξω για αναγκαία ψώνια ή άλλη βασική ανάγκη του σπιτιού να είστε σε μια μικρή επαγρύπνηση, καθώς οι εγκληματίες γνωρίζουν πλέον πώς οι περισσότεροι που θα βγουν είναι για να αγοράσουν κάτι, άρα έχουν και χρήματα πάνω τους ή πάνε να βγάλουν χρήματα από τράπεζες. Έχω ήδη μάθει για 3-4 ληστείες στον δρόμο από φίλους και γνωστούς. Φυσικά ότι όλα είναι κλειστά και δεν υπάρχει και κόσμος εκτός, λειτουργεί ενθαρρυντικά για αυτούς καθώς δύσκολα θα βρεθεί βοήθεια.

Β) Να ενημερώσετε τους ηλικιωμένους ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ό,τι και αν λένε, όποιος και αν είναι, εκτός και αν έχουν επικοινωνήσει πρώτα μαζί σας και ξέρουν ποιος και πώς θα έρθει αλλά και πάλι να το κάνουν με επιφύλαξη. Είναι αρκετοί πλέον που έχουν μπει σε διαδικασία εξαπάτησης δήθεν ως άτομα αρωγής προς ευπαθείς ομάδες και εισβάλουν σε οικίες με σκοπό τη ληστεία.

Γ) Στο θέμα των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τρία πράγματα να έχετε στο μυαλό σας. 



1)  Συναλλαγή με κάρτα κάνουμε μόνο αν η διεύθυνση που έχουμε στο browser μας έχει κλειδαριά μπροστά και πατώντας επάνω της δείχνει το όνομα της τράπεζας ή του ηλεκτρονικού καταστήματος που πάμε να αγοράσουμε.

2)  Αν δίνεται δυνατότητα αντικαταβολής ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ. Μπορεί να είναι ένα έξοδο παραπάνω καθώς έχει πρόσθεση στη τιμή αγοράς πολλές φορές, αλλά διασφαλίζει πώς το αντικείμενο θα φτάσει.

3)  Φτιάξτε λογαριασμό paypal. Η υπηρεσία PAYPAL επειδή λειτουργεί περίπου ως τραπεζικός διαμεσολαβητής διαχειρίζεται με απόλυτη ανωνυμία τις αγορές σας σε Ελλάδα και διεθνώς, δίνοντας μάλιστα και την δυνατότητα υπαναχώρησης αλλά και καταγγελίας για εξαπάτηση, όπου τα λεφτά επιστρέφονται αν εξακριβωθεί κάτι τέτοιο. Δεν είναι δύσκολο και βοηθάει πάρα πολύ, ειδικά σε αγορές από το εξωτερικό όπου δεν θέλουμε να βάλουμε στοιχεία των καρτών μας. Η υπηρεσία είναι VISA verified που σημαίνει πώς αναγνωρίζεται επίσημα από το τραπεζικό σύστημα.

Φυσικά καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας πώς ο υπολογιστής μας πλέον είναι η πόρτα του σπιτιού μας, για αυτό και ακολουθούμε οδηγίες ασφαλείας: δε διαφημίζουμε που μένουμε, δε αναρτούμε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα πουθενά και έχουμε πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από ιούς, ενεργό firewall και ενημερωμένο το σύστημα μας (ενημερώσεις & αναβαθμίσεις από Microsoft). Αν δεν γνωρίζετε πώς γίνετε, ρωτήστε κάποιο έμπιστο κοντινό σας πρόσωπο που γνωρίζει ή κάποιον ειδικό στο πώς και τι ακριβώς πρέπει να κάνετε.

Δ) Σημαντικό: το ΙΧ σας να έχει πάντα βενζίνη τουλάχιστον μέχρι το μισό ρεζερβουάρ και να το βάζετε σε λειτουργία ανά 3-4 μέρες για να μην πεθάνει η μπαταρία (ή αποσυνδέστε την μπαταρία ).

Αυτά εν συντομία και καλή δύναμη σε όλους.