Σεούλ: Οι αρχές εντόπισαν τοξικές ουσίες στα προϊόντα Shein και Temu

Γυναικεία αξεσουάρ που πωλούνται από τις γνωστές εταιρείες διαδικτυακών αγορών, περιείχαν τοξικές ουσίες εκατοντάδες φορές πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα.
Open Image Modal
ΑΡΧΕΙΟ - Σελίδες από την ιστοσελίδα Shein, αριστερά, και από την ιστοσελίδα Temu, δεξιά, φαίνονται σε αυτή τη φωτογραφία, στη Νέα Υόρκη, Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023. Η διαδικτυακή εταιρεία λιανικής πώλησης γρήγορης μόδας Shein πρέπει να αντιμετωπίσει το αυστηρότερο επίπεδο ψηφιακών κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε το μπλοκ την Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, καθώς πρόσθεσε την εταιρεία στον κατάλογο των μεγάλων πλατφορμών που χρειάζονται επιπλέον έλεγχο. (AP Photo/Richard Drew, File)
via Associated Press

Ορισμένες από τις πιο γνωστές εταιρίες διαδικτυακών αγορών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Shein, Temu και AliExpress προέρχονται από την Κίνα και έχουν κατορθώσει να εκτοξεύσουν τη δημοτικότητά τους σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας μια τεράστια ποικιλία μοντέρνων ρούχων και αξεσουάρ σε εντυπωσιακά χαμηλές τιμές, γεγονός που τους βοήθησε να αναματρηθούν με τον αμερικανικό τιτάνα, την Amazon.

Η εκρηκτική ανάπτυξή τους έχει οδηγήσει σε αυξημένο έλεγχο των επιχειρηματικών πρακτικών και των προτύπων ασφαλείας τους, μεταξύ άλλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νότια Κορέα, όπου αξιωματούχοι της Σεούλ διεξάγουν εβδομαδιαίους ελέγχους των ειδών που πωλούνται από τις εν λόγω διαδικτυακές πλατφόρμες.

Στην πιο πρόσφατη επιθεώρηση, εξετάστηκαν 144 προϊόντα από τις εταιρείες Shein, AliExpress και Temu και πολλά προϊόντα από αυτές τις εταιρείες διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούν τα νομικά πρότυπα.

Τα παπούτσια της Shein βρέθηκαν να περιέχουν σημαντικά υψηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων - χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα πλαστικά πιο εύκαμπτα - με ένα ζευγάρι 229 φορές να είναι πάνω από το νόμιμο όριο.

«Οι πλαστικοποιητές με βάση τους φθαλικούς εστέρες επηρεάζουν τις αναπαραγωγικές λειτουργίες, όπως η μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, και μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα, ακόμη και πρόωρο τοκετό», δήλωσε στο AFP αξιωματούχος της ομάδας περιβαλλοντικής υγείας της Σεούλ.

Μια τέτοια χημική ουσία «ταξινομείται ως καρκινογόνος ουσία για τον άνθρωπο από το Διεθνές Ινστιτούτο Καρκίνου, οπότε πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την αποφυγή της μακροχρόνιας επαφής με το ανθρώπινο σώμα», πρόσθεσε.

Η φορμαλδεΰδη, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως σε προϊόντα για την κατασκευή κατοικιών, ανιχνεύθηκε στα καπέλα της Shein σε διπλάσιο ποσοστό από το επιτρεπόμενο όριο.

Δύο μπουκάλια βερνικιού νυχιών από τη Shein βρέθηκαν να περιέχουν διοξάνιο - ένα πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο που μπορεί να προκαλέσει ηπατική δηλητηρίαση - σε επίπεδα άνω από 3,6 φορές από το επιτρεπόμενο όριο και συγκεντρώσεις μεθανόλης 1,4 φορές πάνω από το αποδεκτό επίπεδο.

Μόλυβδος σε σανδάλια

Η Shein δήλωσε στο AFP ότι «συνεργάζεται στενά με διεθνείς οργανισμούς δοκιμών... για την τακτική διεξαγωγή δειγματοληπτικών δοκιμών με βάση τον κίνδυνο, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα προϊόντα που παρέχονται από τους προμηθευτές πληρούν τα πρότυπα ασφάλειας των προϊόντων της Shein».

«Οι προμηθευτές μας οφείλουν να συμμορφώνονται με τους ελέγχους και τα πρότυπα που έχουμε θέσει σε εφαρμογή, καθώς και με τους νόμους και τους κανονισμούς για την ασφάλεια των προϊόντων στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε», πρόσθεσε η εταιρεία.

Οι αρχές της Σεούλ διαπίστωσαν ότι τα σανδάλια από την Temu περιείχαν μόλυβδο στους πάτους σε επίπεδα που ξεπερνούσαν τις 11 φορές το επιτρεπόμενο όριο.

«Μόλις λάβαμε την ειδοποίηση από τις αρχές της Σεούλ, ξεκινήσαμε αμέσως εσωτερική έρευνα», δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος της Temu.

«Αφαιρέσαμε γρήγορα αυτές τις καταχωρίσεις προϊόντων από την παγκόσμια αγορά μας και βελτιώνουμε τα συστήματά μας και τις οδηγίες μας προς τους εμπόρους για να διασφαλίσουμε ότι συμμορφώνονται με τα πρότυπα ασφαλείας και τους τοπικούς κανονισμούς».

Αξιωματούχοι της Σεούλ ζήτησαν να αποσυρθούν από την πώληση όλα τα προϊόντα, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

«Τα προϊόντα που υπερβαίνουν το νόμιμο όριο είναι προϊόντα που έρχονται σε άμεση επαφή με το σώμα, όπως τα δερμάτινα σανδάλια και τα καπέλα, οπότε οι πολίτες θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή», δήλωσε ο Kim Tae-hee, αξιωματούχος της πρωτεύουσας.

«Η μητροπολιτική κυβέρνηση της Σεούλ θα συνεχίσει να διεξάγει περιοδικά ελέγχους ασφαλείας και να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα».

 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθεσε τον Απρίλιο τη Shein στον κατάλογο των ψηφιακών εταιρειών που είναι αρκετά μεγάλες ώστε να υπόκεινται σε αυστηρότερους κανόνες ασφαλείας - συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την προστασία των πελατών από μη ασφαλή προϊόντα, ιδίως εκείνα που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για τους ανηλίκους.

Πηγή: RFI