ΣΥΡΙΖΑ: Ανασχηματισμός και μετασεισμοί

Οι υπουργοποιήσεις Μωραϊτη και Τόλκα φέρνουν στην επιφάνεια δύο τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Open Image Modal
Eurokinissi

Η επιλογή των προσώπων στον ανασχηματισμό, έφερε στην επιφάνεια τις δύο τάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη μία υπάρχουν όσοι θεωρούν ότι έφτασε η ώρα για το ευρύτερο άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά και από την άλλη αυτοί που επισημαίνουν ότι πρέπει να είναι άνοιγμα προς τον κόσμο της Αριστεράς.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι η υπουργοποίηση του Θάνου Μωραϊτη και του Άγγελου Τόλκα - δύο στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ήταν πολύ κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου - πυροδότησε ποικίλες αντιδράσεις εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ και έδωσε τροφή για ακόμα περισσότερα σχόλια.

Πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δημοσίως επέλεξαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, όμως στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις τους δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους. Όχι επειδή προστέθηκαν στο κυβερνητικό σχήμα πρώην μέλη του ΚΙΝΑΛ αλλά για τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Ένα από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θέλει όμως να μιλήσει επώνυμα, «σφάζει» με το βαμβάκι Μωραϊτη και Τόλκα τονίζοντας ότι οι τοποθετήσεις τους κατά της κυβέρνησης δεν έγιναν πριν από χρόνια αλλά πριν από μερικούς μήνες. «Ένας πολιτικός που σέβεται τον εαυτό του μετράει και τα λόγια του», μας λέει με νόημα και ότι «εκεί που έφτυναν, τώρα συνεργάζονται».

Open Image Modal
Eurokinissi

 Ένα άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι στο άκουσμα των ονομάτων, υπήρξε συναίσθημα αμηχανίας έως και ψυχρολουσίας μεταξύ πολλών ψηφοφόρων του κόμματος. Για ποιο λόγο όμως επελέγησαν οι δύο συγκεκριμένοι πολιτικοί για την ενίσχυση του κυβερνητικού σχήματος; «Η ερμηνεία που δίνω είναι ότι πρόκειται για μία κίνηση διεμβολισμού του ΚΙΝΑΛ, κυρίως με στόχο τον κόσμο γύρω από τον Γιώργο Παπανδρέου», μας λέει το ίδιο στέλεχος. Υποστηρίζει ότι αυτή η επιλογή «σίγουρα σήκωσε κουρνιαχτό», όμως ακόμα δεν μπορεί να εκτιμήσει αν θα έχει θετικές συνέπειες. «Δεν ξέρω αν τα προσδοκώμενα κέρδη αυτής της κίνησης θα αντισταθμίσουν τη θολούρα και την σκόνη που σήκωσε προς τα αριστερά», καταλήγει με νόημα.

Open Image Modal
Eurokinissi

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, εκτιμά ότι πρέπει να καλλιεργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης με το ΚΙΝΑΛ που θα οδηγήσει σε μία προγραμματική σύγκλιση. Διαφορετικά –όπως υποστηρίζει- τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για το Κίνημα Αλλαγής. «Δεν μπορεί να λέει στον ψηφοφόρο ότι θα σου πω τι θα κάνω μετά τις εκλογές», τονίζει ο κ. Κουρουμπλής που θεωρεί ότι έφτασε η ώρα να βρεθεί κοινός τόπος με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενιαίου προοδευτικού μετώπου ενάντια στη Δεξιά.

Περισσότερο δηκτικός είναι ο Γιώργος Κυρίτσης. Μιλώντας στην HuffPost Greece επισημαίνει: «Το άνοιγμα που πρέπει να είναι γίνει είναι προς συλλογικότητες, ομάδες και οργανώσεις της Αριστεράς», συμπληρώνοντας ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη μετακινηθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ έχει κινηθεί προς τα δεξιά και ότι δεν χρειάζεται η ενσωμάτωση παλιών στελεχών του. «Η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν η Αριστερά κινείται προς την Κεντροαριστερά, χάνει», υποστηρίζει ο Γιώργος Κυρίτσης και τάσσεται κατά της οργανωτικής ενοποίησης. Μάλιστα την αντίθεση του στην υπουργοποίηση των δύο πρώην στελεχών του ΚΙΝΑΛ την έδειξε και με «τιτίβισμα» που ανέβασε το πρωί της Δευτέρας:

Ένα άλλο πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ πολύ κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου και πλέον Υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έχει επισημάνει αρκετές φορές σε δημόσιες τοποθετήσεις της την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρύτερου προοδευτικού πόλου και στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Την ίδια ώρα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ο ανασχηματισμός κινείται προς ακριβώς αυτή την κατεύθυνση και επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να περιορίζεται η ανάλυση μόνο στις μετακινήσεις προσώπων αλλά στην ανάδειξη αυτού του πολιτικού πόλου καθώς θεωρούν ότι μπορεί να έχει μεγάλη δυναμική.

 Πάντως φαίνεται ότι το σίριαλ «άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά» θα έχει πολλά επεισόδια ακόμη και η πλοκή αναμένεται να εντείνεται όσο πλησιάζει η μάχη των εκλογών. Και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η αντίδραση του άλλου σκέλους της εξίσωσης –των δυνάμεων δηλαδή που κινούνται στο χώρο του κέντρου- αλλά και των τάσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ.