ΣΥΡΙΖΑ: «Εκλεισε ένας κύκλος» και η πόρτα (;)

Τι ακολουθεί μετά το νέο κύμα αποχωρήσεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Στη σύγκληση της Πολιτικής του Γραμματείας με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Πέμπτης (23/11), στον απόηχο των νέων ηχηρών αποχωρήσεων με την έξοδο της ομάδας Αχτσιόγλου και την ανεξαρτητοποίηση 9 βουλευτών, με τον Δημήτρη Παπαδημούλη να τους ακολουθεί.

Οι βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν νωρίτερα είναι οι: Σία Αναγνωστόπουλου, Εφη Αχτσιόγλου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Οζγκιούρ Φερχάτ, Θεανώ Φωτίου και Αλέξης Χαρίτσης. Μαζί, την αποχώρησή τους ανακοίνωσαν και 57 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Αυτό που μένει να φανεί τις επόμενες ώρες και ημέρες είναι αν έκλεισε οριστικά η πόρτα της εξόδου ή θα ακολουθήσουντ την ίδια πορεία και άλλα στελέχη της παράταξης.

 

Κασσελάκης: Δεν είναι χαρούμενη μέρα για μένα

Δεν είναι χαρούμενη ημέρα για μένα, κλείνει ο κύκλος της εσωστρέφειας, τόνισε μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης στην Πολιτική Γραμματεία.

«Σήμερα κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας, ενωμένοι θα επικεντρωθούμε στην παραγωγή πολιτικών λύσεων για την κοινωνία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

«Προφανώς δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα για μένα», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης και προσέθεσε: «Η εσωστρέφεια προήλθε από την άρνηση αποδοχής της επιλογής τής βάσης να εκλέξει εμένα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Από σήμερα θα επικεντρωθούμε ενωμένοι στην παραγωγή πολιτικού έργου και στη δημιουργία αναχώματος στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια τής κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα παρουσιάσουμε προτάσεις και λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Για την ακρίβεια, την ανεργία, το στεγαστικό ζήτημα, τη διάλυση του κράτους πρόνοιας, την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και για την απαξίωση του κράτους Δικαίου».

Ακολούθως αναφέρθηκε στη λειτουργία των οργάνων ως εξής: «Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάζει κάθε 2 εβδομάδες. Η Πολιτική Γραμματεία θα είναι παραγωγικό, συντροφικό και αποτελεσματικό όργανο, το οποίο θα έχει δυναμική. Είχαμε πει πως ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι η δημιουργία πολιτικού κέντρου. Εσείς είστε το πολιτικό κέντρο. Χρειάζεται να σκεφτούμε νέα μοντέλα και να παράξουμε πολιτική. Να εργαζόμαστε ισότιμα με ανοιχτό μυαλό και με σεβασμό. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πρώτο βιολί, είμαστε μια ορχήστρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υποταχτεί το εγώ στο εμείς».

Κλείνοντας υπογράμμισε: «Δεν πρέπει να διαψεύσουμε τους χιλιάδες ψηφοφόρους που βασίζονται πάνω μας. Εμείς ξέρουμε ποιος είναι ο πυρήνας μας. Κι αυτός είναι ο λαός. Να δουλέψουμε όλοι μαζί για να πείσουμε την κοινωνία ότι μπορούμε να δώσουμε λύσεις».

 

Φάμελλος: Αρνητική για τα συμφέροντα της κοινωνίας η αποχώρηση

Η αποχώρηση συντρόφων και συντροφισσών είναι μία ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τα συμφέροντα της κοινωνίας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της «Ναυτεμπορικής».

«Αδυνατίζει την αξιωματική αντιπολίτευση την ώρα που ο Μητσοτάκης υλοποιεί ένα ευρύτατο σχέδιο κατεδάφισης δικαιωμάτων και ασφάλειας της κοινωνίας, από το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών μέχρι τον προϋπολογισμό, από τα θέματα των φυσικών καταστροφών μέχρι την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Αδυνατίζει την Αριστερά απέναντι σε μία κυβέρνηση οδοστρωτήρα. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης συντρίβει τις προοπτικές και τις προσδοκίες της κοινωνίας για ένα καλύτερο αύριο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασχολείται με τα εσωκομματικά του προβλήματα. Θεωρώ ότι η επιλογή τους να αποχωρήσουν είναι λανθασμένη. Το ίδιο είχα πει και για την αποχώρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα», τόνισε, εξηγώντας πως «η διαφωνία εκ μέρους των αποχωρούντων αυτή τη στιγμή εστιάζεται εκ των πραγμάτων στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη».

«Δεν δίνουν όμως, με την αποχώρησή τους, το δικαίωμα σε όλους μας να συζητήσουμε τις όποιες διαφωνίες θα μπορούσαν να καταθέσουν και οι ίδιοι στο Συνέδριο και να ψηφίσουμε για πολιτικές θέσεις. Εδώ και μήνες τονίζω ότι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ήταν μόνο θέμα ηγεσίας. Αν ήταν έτσι θα είχε λυθεί με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας το πρόβλημα αλλά τα χαρακτηριστικά τού κόμματος, το έλλειμμα αξιοπιστίας και η απομάκρυνσή του από την κοινωνία», προσέσθεσε.

Η επόμενη μέρα

Σημειώνεται ότι η ομάδα Αχτσιόγλου, με 9 βουλευτές αποχώρησε, με προσωπικές κατηγορίες κατά του Στέφανου Κασσελάκη και προχωρά στη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας, μαζί με Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα, και επικεφαλής - σύμφωνα με πληροφορίες - τον Αλέξη Χαρίτση.

 

Λιγότεροι από σήμερα είναι και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού αποχώρησε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Μετά τις νέες αποχωρήσεις η αντίδραση της Κουμουνδούρου ήταν αιχμηρή, τονίζοντας πως όσους έφυγαν «θα τους κρίνει η ιστορία».

Η αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου ακολούθησε την έξοδο Τσακαλώτου και Πέρκα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο της θυελλώδους συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το Σαββατοκύριακο 11-12 Νοεμβρίου που σημαδεύτηκε από την απόσυρση της «Ομπρέλας» από το κόμμα.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση με 36 βουλευτές από τους 45 που είχε μέχρι σήμερα. Έχει τέσσερεις παραπάνω βουλευτές από την τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη που είναι το ΠΑΣΟΚ (32 βουλευτές). Αυτό συνεπάγεται και αλλαγές στη χωροταξία μέσα στην Ολομέλεια στις θέσεις που θα καταλαμβάνουν οι βουλευτές της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που αναμένεται να κάθονται αριστερά στα ορεινά, πίσω από τους βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας.

Από τη στιγμή που αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα θα αποκτήσει όνομα, θα αποκτήσει το νέο της πρόεδρο και όλα μαζί τα μέλη θα υποβάλουν δήλωση για τη συγκρότηση νέας κοινοβουλευτικής ομάδας προς τον Πρόεδρο της Βουλής. Η νέα Κ.Ο. αναμένεται να έχει την πρώτη της εμφάνιση στην τριήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, στις 14-16 Δεκεμβρίου.

Εκεί ο πρόεδρος της νέας αυτής ομάδας θα  μπορεί να τοποθετείται μαζί και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Προβλέπεται ακόμα ιδιαίτερο γραφείο για το νέο πρόεδρο, όπως και για τους βουλευτές της νέας Κ.Ο. Ωστόσο, δεν δικαιούται κρατικής χρηματοδότησης, καθώς δεν αποτελεί εκλεγμένο κόμμα.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ)