ΣΥΡΙΖΑ: Σχεδιασμοί μετά τη διάσπαση- Χαρίτσης: Θα με ενδιέφερε να ηγηθώ της νέας ΚΟ

Πού αναμένεται να εστιάσει η Κουμουνδούρου.
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Σχεδιασμοί για την ανασυγκρότηση και τη διαμόρφωση της αντιπολιτευτικής στρατηγικής μετά τις ηχηρές αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνουν χώρα στην Κουμουνδούρου: Με την ηγεσία να επιδιώκει να κλείσει τον κύκλο της εσωστρέφειας, θα εστιάσει στα προβλήματα των πολιτών, την ακρίβεια, το φορολογικό, τον προϋπολογισμό κ.α.

Στο μεταξύ, ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε στο Mega ότι τις επόμενες ημέρες οι αποχωρήσαντες θα προβούν σε συνεδριάσεις για να καταλήξουν στο σχήμα της νέας ΚΟ, ενώ, όσον αφορά στα δημοσιεύματα που τον παρουσιάζουν να ηγείται, είπε ότι «θα με ενδιέφερε, όπως θα με ενδιέφερε να δω κάποιον/α άλλον/η σε αυτή τη θέση. Εμείς θέλουμε να φτιάξουμε μία ομάδα και συλλογικά να προχωρήσουμε μπροστά. Μόνο έτσι μπορούμε να εκφράσουμε την αγωνία των Αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων που βλέπουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό στη Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο. Πρέπει να υπάρχει πολιτική έκφραση, με σοβαρότητα, τεκμηρίωση και μαχητικότητα. Όπως δήλωσε, το όνομα που θα δοθεί στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα θα έχει πολιτικό πρόσημο.

 

 

Επίσης, πρόσθεσε πως «αυτό που βλέπαμε το τελευταίο διάστημα και με την εκλογή της νέας ηγεσίας ήταν ένας εκφυλισμός του χώρου και είναι ακόμα, κι αυτό αποτυπώνεται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Έπρεπε να βάλουμε φραγμό σε αυτό, γιατί έχουμε μία ευθύνη. Οι διαφορές μας πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιες σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης.«Ακούσαμε το τελευταίο διάστημα τον κ. Κασσελάκη με τις θέσεις του στα εργασιακά ή το Παλαιστινιακό ή τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πολιτική – ο Μεσσίας, ο ηγέτης που αδιαμεσολάβητα πάει στον λαό, δεν υπάρχουν όργανα, διαδικασίες, δημοκρατικές λειτουργίες. Όλα αυτά είναι ξένα προς την Αριστερά». Ωστόσο τόνισε πως το πρόβλημα με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν είναι προσωπικό, αλλά βαθιά πολιτικό: «Έχει να κάνει με τον τρόπο που ασκείται η πολιτική από τον σημερινό αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και την ηγετική του ομάδα, από τις θέσεις που εκφράζει και το αν μπορεί να παρουσιάσει ένα πειστικό πολιτικό σχέδιο που να πείθει αυτή τη στιγμή την κοινωνία. Είδαμε το τελευταίο διάστημα μία πλήρη διάλυση του τρόπου που κάναμε πολιτική όλα αυτά τα χρόνια».

H Σία Αναγνωστοπούλου, από πλευράς της είπε στον ΑΝΤ1 πως «είχαμε πολιτικές διαφωνίες και αποχωρήσαμε με μεγάλες δυσκολίες, δεν φεύγεις έτσι εύκολα», προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε κανένα σκοπό να συγκρουστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ» και εξήγησε πως, «φύγαμε για να δώσουμε ένα άλλο στίγμα του κεντροαριστερού, απέναντι από τη ΝΔ».

Ερωτηθείσα για το αν θα επιστρέψει την έδρα της και στο σχόλιο ότι ίσως οι ψηφοφόροι «παραπονεθούν» για το ότι την ψήφισαν όντας σε άλλο κόμμα, απάντησε πως, είναι «σωστό το παράπονο, μόνο που ο βουλευτής έχει την εντολή -πλαίσιο, σύμφωνα με το Σύνταγμα έχει την ευχέρεια να ερμηνεύει αυτήν την εντολή». Όσο για το αν θα αισθάνεται άβολα βλέποντας τον Αλέξη Τσίπρα στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως, «συγκροτείται μία πολιτική ομάδα με πολιτική διαφωνία. Και τον Τσίπρα και τους άλλους συντρόφους, τους σέβομαι απεριόριστα».

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, είπε στην ΕΡΤ πως «εγώ είμαι στον ΣΥΡΙΖΑ όχι για τους αρχηγούς, αλλά για το πλαίσιο αρχών και αξιών που έχω από 17 χρονών». Όπως είπε, «Θεωρώ τις αποχωρήσεις λάθος, αλλά είναι μια πραγματικότητα. Ως πότε θα συζητάμε γι αυτό το θέμα; Νομίζω ότι όλοι, στο κόμμα πλέον πρέπει να εστιάσουμε στην κυβερνητική πολιτική. Ο κόσμος της παράταξης, του ευρύτερου χώρου, δεν θα ασχοληθεί με κανένα τρόπο με εμάς και με το πόσο μεγάλη αντιπαράθεση κάνουμε μεταξύ μας, και τι χαρακτηρισμό θα πει ο ένας στον άλλο». Για την παραμονή του στο κόμμα, είπε πως «εντάξει, τα κόμματα δεν είναι εκκλησίες, αλλά εγώ στο ορατό και στο αόρατο μέλλον έχω αποφασίσει να είμαι στον ΣΥΡΙΖΑ και να παλέψω τις ιδέες μου. Δεν είναι αντίπαλοι μου και αντίπαλοί μας, ούτε οι σύντροφοι οι οποίοι αποχώρησαν προχτές, ούτε οι άνθρωποι που είναι στο ΠΑΣΟΚ, ούτε οι λογικοί άνθρωποι που ψηφίζουν ΚΚΕ και θέλουν να αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική».