Σερβία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τιντινναμπούλουμ σε σχήμα φαλλού, προστάτευε από το κακό μάτι

Σχεδιάστηκαν για να πιάσουν τον άνεμο, υποτίθεται ότι έτσι ο θόρυβος και η ασυνήθιστη εμφάνισή τους θα τρόμαζαν τα κακά πνεύματα και θα αποκρούουν την κατάρα του κακού ματιού.
Open Image Modal
Φωτογραφία αρχείου.
China News Service via Getty Images

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα Τιντινναμπούλουμ σε αρχαιολογικό χώρο στην ανατολική Σερβία.

Το τιντινναμπούλουμ στην αρχαία ρωμαϊκή κοινωνία αποτελούσε φαλλόσχημο μελωδό (μικρή κατασκευή που παράγει ήχο με την κίνηση του αέρα) ή συστοιχία κουδουνιών.

Αυτά κρεμόταν στον εξωτερικό χώρο των κτηρίων σε τοποθεσίες όπως κήπους, στοές, αλλά και καταστήματα, όπου ο άνεμος τα έκανε να κουδουνίζουν.

Συνήθως διέθεταν την μορφή φαλλού ο οποίος διέθετε μαγικές αποτροπαϊκές ιδιότητες ώστε να προστατεύει από το κακό μάτι και να προσφέρει ευδαιμονία.

Αυτό ανακαλύφθηκε στη βεράντα ενός μεγάλου σπιτιού σε έναν κεντρικό δρόμο στο Viminacium, μια αρχαία ρωμαϊκή πόλη, τα εκτεταμένα ερείπια της οποίας βρίσκονται τώρα κοντά στη σερβική πόλη Kostolac, περίπου 50 χιλιόμετρα ανατολικά του Βελιγραδίου.

«Το κτίριο καταστράφηκε σε πυρκαγιά, κατά τη διάρκεια της οποίας η βεράντα κατέρρευσε και έπεσε στο έδαφος», δήλωσε ο Ilija Danković, αρχαιολόγος στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Βελιγραδίου, στη σερβική ιστοσελίδα Sve o arheologiji.

Τα τιντινναμπούλουμ σχεδιάστηκαν για να πιάσουν τον άνεμο, υποτίθεται ότι έτσι ο θόρυβος και η ασυνήθιστη εμφάνισή τους θα τρόμαζαν τα κακά πνεύματα και θα αποκρούουν την κατάρα του κακού ματιού, το οποίο φοβόταν πολύ στην αρχαιότητα.

Το Viminacium ήταν η πολιτική και στρατιωτική πρωτεύουσα της επαρχίας της Άνω Μοισίας της Ρώμης από τον πρώτο έως τον πέμπτο αιώνα, έως ότου λεηλατήθηκε από τους Ούννους υπό τον Αττίλα το 441.

Η πόλη ξαναχτίστηκε υπό τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό, αλλά τελικά καταστράφηκε από την εισβολή των Σλάβων περίπου το 535.

 

 

Αυτό είναι το δεύτερο τιντινναμπούλουμ που βρέθηκε στα ερείπια, δήλωσε ο Danković στο Live Science. Το πρώτο βρίσκεται τώρα σε ιδιωτική συλλογή στην Αυστρία. Τίποτα δεν είναι γνωστό για την ανακάλυψή του, είπε.

Το τελευταίο τιντινναμπούλουμ από το Viminacium είναι κατασκευασμένο από χαλκό. Η ακριβής διαμόρφωσή του δεν είναι γνωστή. Αλλά επικεντρώνεται σε ένα «fascinum» - μια απεικόνιση ενός μαγικού φαλλού - με δύο πόδια, φτερά και ουρά, είπε.

«Κρίνοντας από αυτό που μπορεί να δει κανείς... είχε τέσσερα κουδούνια και την αλυσίδα από την οποία κρεμόταν», δήλωσε ο Danković, προσθέτοντας ότι φαινόταν να υπάρχουν και άλλα στοιχεία στο σχέδιο που δεν φαίνονται σε άλλα τιντινναμπούλουμ .

Το σύμβολο ενός φαλλού δεν ήταν πάντα ερωτικό ή άσεμνο για τους αρχαίους Ρωμαίους, δήλωσε ο Danković. «Ήταν ένας κομιστής καλής τύχης και ευτυχίας και ένα αποτελεσματικό όπλο για την καταπολέμηση του κακού ματιού», είπε.

«Για το λόγο αυτό, φαλλούς μπορεί κανείς να δει παντού στον ρωμαϊκό κόσμο, από τα κύπελλα κρασιού μέχρι τα φυλαχτά που φορούν τα παιδιά».

Πρόσθεσε ότι το σύμβολο συχνά εκτίθεται δημόσια για να καλέσει την ευημερία και να αποτρέψει τους κλέφτες.

Η ανακάλυψη του τιντινναμπούλουμ είναι απόδειξη ότι το Viminacium ήταν «από κάθε άποψη μέρος του ρωμαϊκού κόσμου», δήλωσε ο Danković.