Σύσκεψη υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση του ψηφιακού εθισμού των ανηλίκων

Η κυβέρνηση ετοιμάζει παρεμβάσεις για να περιορίσει το ανησυχητικό φαινόμενο.
Open Image Modal
Η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει την πρόσβαση των ανηλίκων σε πλατφόρμες προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του ψηφιακού εθισμού που εμφανίζουν πολλά παιδιά
EUROKINISSI

Πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναφερθεί στο μεγάλο πρόβλημα της εξάρτησης που εμφανίζουν ανήλικοι στη χρήση του κινητού τους. Τελευταία φορά που τοποθετήθηκε δημόσια για το θέμα ήταν πριν από λίγες ημέρες, όταν σε διαδικτυακή συζήτηση που είχε με μαθητές από τον Βόλο, τους προέτρεψε να μη μένουν «κολλημένοι» στις εφαρμογές του κινητού τους τηλεφώνου και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αν μπορώ να δώσω μία συμβουλή σε εσάς είναι τον ελεύθερο χρόνο σας να τον αξιοποιείτε παραγωγικά, χωρίς να είστε κατ’ ανάγκη “κολλημένοι” στην οθόνη ενός κινητού ή ενός υπολογιστή. Ξέρετε ότι έχουμε κάνει μία μεγάλη προσπάθεια να βγάλουμε τα κινητά από τα σχολεία και νομίζω ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση, διότι συγκεντρώνονται καλύτερα οι μαθητές όταν δεν έχουν τον πειρασμό του κινητού. Αλλά αξιοποιείστε κι εσείς τον ελεύθερο χρόνο σας, κυρίως για αθλητισμό, να βγείτε έξω με τους φίλους σας, με παρέες, με συζητήσεις, δεν είναι η καλύτερη χρήση του δικού σας ελεύθερου χρόνου το να είστε μονίμως “κολλημένοι” σε μία εφαρμογή ενός κινητού», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνοντας ταυτόχρονα και την ανησυχία του για το θέμα.

Πλέον η κυβέρνηση ετοιμάζει μία συνολική στρατηγική με στόχο την αντιμετώπιση του εθισμού των ανηλίκων στο διαδίκτυο. Αυτή η στρατηγική συζητείται στο Μέγαρο Μαξίμου, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που ξεκίνησε στις 10 το πρωί.

Πρόσωπα «κλειδιά» για τη χάραξη αλλά και την εφαρμογή του σχεδίου της κυβέρνησης οι τρεις αρμόδιοι υπουργοί, δηλαδή ο Κυριάκος Πιερρακάκης ως υπουργός Παιδείας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται να βάλει φραγμούς στην πρόσβαση που έχουν τα παιδιά ηλικίας έως 15 ετών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει στις πλατφόρμες υλικό ακατάλληλο για αυτές τις ηλικίες, ενώ θα συνεχιστεί η προσπάθεια για τον γενικότερο περιορισμό της χρήσης του κινητού τηλεφώνου από παιδιά.