Σύσκεψη εργασίας για τα ναρκωτικά στο κέντρο της Αθήνας: τι έδειξαν οι έρευνες

Ποια ζητήματα αναδείχθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και οι σύλλογοι Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή».
Open Image Modal
Costas Baltas / Reuters

Το ζήτημα των ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης εργασίας που πραγματοποίησαν στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα το εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και οι σύλλογοι Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή».

Τα ευρήματα των πλέον πρόσφατων μελετών που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, ανέδειξαν την ανάγκη εφαρμογής παρεμβάσεων πρόληψης και μείωσης της βλάβης σε ένα ολιστικό πλαίσιο, με αιχμή την αντιμετώπιση του προβλήματος της αστεγίας, την πρόσβαση στις υπηρεσίες περίθαλψης και θεραπείας, μια ουσιαστική παρέμβαση στις φυλακές, την επαναλειτουργία χώρων επιτηρούμενης χρήσης και την εκπόνηση εθνικού σχεδίου, όπως αναφέρει ανακοίνωση του συλλόγου «Προμηθέας».

Σύμφωνα με τα προγράμματα «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» και «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ HCV/HIV», όπως παρουσιάστηκαν από την επίκουρη καθηγήτρια Βάνα Σύψα, οι υπηρεσίες μείωσης βλάβης παραμένουν ανεπαρκείς και οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες διαβίωσης των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών επιδεινώνονται διαρκώς, με προεκτάσεις και για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, το 29% των ωφελούμενων είναι άστεγοι, το 72% δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη, το 92% δεν εργάζεται και το 26% δε διαθέτει ταυτότητα ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο. Αντίστοιχα είναι τα ευρήματα της έρευνας «Xαρτογράφησης των Xρηστών Nαρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας», τα οποία παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο του Προμηθέα Γιώργο Καλαμίτση, η οποία κατέγραψε ποσοστό αστεγίας 54,5%. Συγκριτικά με αντίστοιχη έρευνα που έλαβε χώρα το 2010 και το 2012 τα ευρήματα δείχνουν ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με τους χρήστες στο κέντρο της Αθήνας, διαιωνίζονται, αυξάνουν και διαφοροποιούνται με ρυθμούς που επιβάλλουν τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων.

«Οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει για τη λειτουργία των χώρων ιατρικώς επιτηρούμενης χρήσης στην Αθήνα, καθώς σύσσωμη η πολιτική ηγεσία, τα κόμματα, η ακαδημαϊκή κοινότητα και η κοινωνία των πολιτών συμφωνούν σε αυτή την ανάγκη, απομένει ωστόσο η πολιτική βούληση» επισήμανε η καθηγήτρια ψυχιατρικής Μελπομένη Μαλλιώρη. Ο πρόεδρος του «Προμηθέα» Γιώργος Καλαμίτσης τόνισε ότι «η κατασταλτική πολιτική εφαρμόστηκε για πάνω από δύο δεκαετίες στην Ελλάδα και έχει αποτύχει. Είναι ανάγκη να προσανατολιστούμε σε καινοτόμα εργαλεία που θα θέτουν στο επίκεντρο τον ίδιο το χρήστη και τα δικαιώματά του και θα υπηρετούν παράλληλα τη δημόσια υγεία». Ο καθηγητής Άγγελος Χατζάκης, όπως επισημαίνει η ίδια ανακοίνωση, αναγνώρισε πως «η εφαρμογή παρεμβάσεων μείωσης της βλάβης από τη χρήση ναρκωτικών είναι εφικτή, γεγονός που συμπεραίνεται από την ομόφωνη τοποθέτηση όλων των συμμετεχόντων». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της «Θετικής Φωνής» Νίκος Δέδες δήλωσε πως «η αντιμετώπιση του ζητήματος απαιτεί μία ολιστική προσέγγιση που θα επεκτείνεται από την πρόληψη έως την επανένταξη και θα περιλαμβάνει τη θεραπεία, την κοινωνική υποστήριξη και την ενδυνάμωση των χρηστών». Σχολιάζοντας τα ερευνητικά ευρήματα που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη, ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κυριάκος Σουλιώτης τόνισε ότι «τα τεκμήρια που παρουσιάστηκαν και συγκεκριμένα η μέση αύξηση της ηλικίας των χρηστών αλλά και η εναλλαγή των σημεία χρήσης μας δείχνουν ότι ουσιαστικά πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους, τους οποίους απλά ωθούμε σε μετακίνηση από το ένα σημείο της πόλης στο άλλο - αυτό δεν είναι λύση!». Πρότεινε δε «τη σύνταξη μιας Λευκής Βίβλου, δεδομένου ότι πλέον έχουμε τα δεδομένα για να ασκήσουμε μια στοχευμένη και αποτελεσματική πολιτική στο πεδίο». Τέλος, το μέλος του ΔΣ του Δικτύου Ομότιμων Χρηστών, Χρήστος Αναστασίου, δήλωσε πώς είναι απαραίτητο να οριστεί άμεσα ο Εθνικός Συντονιστής για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών και μάλιστα να είναι άτομο με κατανόηση ως προς την αποτελεσματικότητα και με ευαισθησία για προγράμματα μείωσης της βλάβης.

Η σύσκεψη τελούσε υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής και Αργοσαρωνικού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και ο ευρωβουλευτής Μιλτιάδης Κύρκος, ο αναπληρωτής γεν. γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου, ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων Μαρία Στρατηγάκη, η αντιπεριφερειάρχης Αττικής Ερμιόνη Κυπριανίδου και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, των οργανισμών απεξάρτησης, υποκατάστασης και μείωσης βλάβης, της κοινωνίας των πολιτών και των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ