Στο πλαίσιο των δράσεων που έχει δρομολογήσει ο ΣΕΤΕ για την ισχυροποίηση της φωνής του ελληνικού τουρισμού στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιάννης Ρέτσος συμμετείχε σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην Αθήνα ο Ντεκλάν Κοστέλο, επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, με τίτλο «ΕCFIN Seminar for Journalist from Euro Area Countries».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Ρέτσος, αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που απαιτείται να ικανοποιηθούν για να παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά ο ελληνικός τουρισμός τα επόμενα χρόνια και να ενισχυθεί η επενδυτική του δραστηριότητα.
Οι προϋποθέσεις αυτές συνοψίζονται ως εξής:
- στη διατήρηση της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας,
- στη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού και σταθερού φορολογικού πλαισίου,
- στην λειτουργία ενός ευέλικτου χρηματοπιστωτικού συστήματος,
- στη δημιουργία εθνικού χωροταξικού πλαισίου και
- στη διασφάλιση της ασφάλειας δικαίου.
Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, η Ελλάδα έχει το δυσμενέστερο καθεστώς όσον αφορά στους φόρους που επιβάλλονται στις επενδύσεις και τη λειτουργία των επιχειρήσεων. O ίδιος σημείωσε ότι «χρειάζεται ένα ρεαλιστικό για τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα φορολογικό πλαίσιο, το οποίο θα είναι σταθερό σε βάθος δεκαετίας». Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι η αυξημένη φορολογική επιβάρυνση για το τουριστικό πακέτο έχει υποβαθμίσει το 50% των κερδών από την ανταγωνιστικότητα, που προέκυψε λόγω της εσωτερικής υποτίμησης που δημιουργήθηκε από τα ελληνικά προγράμματα προσαρμογής.
Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ και στην απαίτηση του τουριστικού κόσμου της χώρας για την ταχύτερη ολοκλήρωση του εθνικού χωροταξικού σχέδιο για τον τουρισμό, αλλά και τη διασφάλιση της ασφάλειας δικαίου. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «αυτό που προβληματίζει τους επενδυτές είναι, ότι δεν ξέρουν τι μπορούν να σχεδιάσουν και που, αλλά και σε ποια σημεία μπορεί να ακυρωθούν οι επενδύσεις τους ή να καθυστερήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις διάφορες υπηρεσίες». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι χρειάζεται ένα ευέλικτο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο θα είναι σε θέση να προσφέρει την απαιτούμενη ρευστότητα αλλά και χρηματοδοτικές λύσεις και εργαλεία στα υγιή επιχειρηματικά σχέδια τα οποία έχουν την προοπτική να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επισήμανε την ανάγκη διατήρησης της δυναμικής του τουριστικού τομέα τα επόμενα χρόνια, με ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, ιδίως, προς την κατεύθυνση της περαιτέρω διάχυσης των ωφελειών στις κατά τόπους Περιφέρειες της χώρας και σε περισσότερους μήνες στον χρόνο, της βελτίωσης της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης, της διάρκειας παραμονής αλλά και της ενίσχυσης της απασχόλησης.