ΣΕΒ: Αντιμέτωπες με χαμηλότερους μισθούς και στερεότυπα οι γυναίκες σε ελληνικές επιχειρήσεις

Η Ελλάδα βρίσκεται στο 53% του γενικού δείκτη ισότητας βάσει του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ισότητα των Φύλων.
Open Image Modal
Frazao Studio Latino via Getty Images

Σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), οι εργαζόμενες γυναίκες την Ελλάδα έχουν χαμηλότερες αμοιβές σε σχέση με αυτές των αντρών, δεν επιλέγονται συχνά σε θέσεις ευθύνης και έρχονται γενικότερα αντιμέτωπες με πληθώρα στερεοτύπων στον εργασιακό χώρο.

Συγκεκριμένα, ο μέσος μικτός μισθός πλήρους απασχόλησης για τις γυναίκες είναι 1115 ευρώ, δηλαδή 13% χαμηλότερος από τον αντίστοιχο μισθό των ανδρών (1284 ευρώ), οι μισές επιχειρήσεις (53%) έχουν μηδενική ή πολύ περιορισμένη (έως 15%) συμμετοχή γυναικών στο Διοικητικό Συμβούλιο ενώ μία στις δέκα επιχειρήσεις (11%) δεν εμπιστεύεται γυναίκα επικεφαλής σε καμία διεύθυνση ή τμήμα της επιχείρησης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η έρευνα αυτή για τη θέση των γυναικών στις ελληνικές επιχειρήσεις παρουσιάστηκε στο Γενικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.

Ένα ακόμα από τα πορίσματά της είναι ότι 9 στις 10 επιχειρήσεις συμφωνούν ότι η ισότητα των φύλων στις επιχειρήσεις είναι πολύ σημαντική, ωστόσο περισσότερες από 8 στις 10 (83%) δεν έχουν συγκεκριμένους στόχους προς αυτή την κατεύθυνση, ούτε παρακολουθούν συγκεκριμένους δείκτες αναφορικά με την ισότητα των φύλων.

Επιπλέον, οι γυναίκες αποτελούν το 51,7% του πληθυσμού της χώρας και το 47,67% του συνόλου των εργαζομένων (2022). Αντίθετα, στο ποσοστό ανεργίας υπερισχύουν των ανδρών σε μεγαλύτερο βαθμό, με το 64,2% των ανέργων να προέρχονται από αυτές.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο 53% του γενικού δείκτη ισότητας βάσει του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ισότητα των Φύλων, σε σύγκριση με το 68% του μέσου όρου στην Ε.Ε., γεγονός που σημαίνει ότι αξιοποιείται μερικώς μόνο το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, έχοντας αρνητική επίδραση στην παραγωγικότητα και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Δήλωση προέδρου ΣΕΒ

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος τόνισε πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και να τις τροφοδοτούμε με τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να μπορούν να αντιληφθούν ότι το ζήτημα της ισότητας είναι παράγοντας επιβίωσης, ανάπτυξης και θεμελίωσης μιας σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Ο δικός μας θεσμικός ρόλος είναι να δείξουμε τον δρόμο της συμπερίληψης, η οποία έχει πολλαπλά οφέλη για επιχειρήσεις, εργαζόμενες και εργαζόμενους. Ανοίγει ορίζοντες σε διαφορετικές οπτικές και δεξιότητες και προσφέρει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις που τον ακολουθούν».

Με αφορμή την έρευνα, o ΣΕΒ προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών και την προώθηση της ισότητας των φύλων στην εργασία, με τίτλο «Επιχείρηση Ισότητα».

Πηγή: ΕΡΤ