Ένας 38χρονος προσπαθεί επανειλημμένα να πείσει τη γυναίκα του να κάνουν σεξ στη μέση της νύχτας. Μια 20χρονη σκίζει τα ρούχα της και αυνανίζεται και ένας 31χρονος που επίσης αυνανίζεται ενώ κοιμάται, κατά καιρούς τραυματίζει τη βουβωνική χώρα. Και οι τρεις τους, όταν ξυπνούν, δεν θυμούνται απολύτως τίποτα.
Αυτές είναι όλες κλινικά τεκμηριωμένες περιπτώσεις της σεξυπνίας. Η σεξυπνία είναι ακόμη μια διαταραχή ύπνου, που συγκαταλέγεται σε αυτές που είναι γνωστές ως παραϋπνίες, Οι παραϋπνίες περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως η υπνοβασία, η ομιλία στον ύπνο και η υπνοφαγία.
Αν και θυμίζουν κατά κάποιον τρόπο τα όνειρα, πολλές παραυπνίες συμβαίνουν ακόμα κι όταν ο εγκέφαλος δεν βρίσκεται σε ονειρική κατάσταση, εξηγεί ο δρ Κάρλος Σνεκ, καθηγητής και ανώτερος ψυχίατρος στο Ιατρικό Κέντρο Hennepin County, στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.
Οι παραϋπνίες συνήθως εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του βαθύτερου σταδίου του ύπνου, που ονομάζεται στάδιο δέλτα. Σε εκείνη τη φάση, η συνείδησή μας κοιμάται βαθιά, αλλά το σώμα μας είναι ενεργοποιημένο. Κι αυτό, σύμφωνα με τον Σνεκ, είναι επικίνδυνο. Γιατί: Γιατί τότε υπάρχει σοβαρή περίπτωση να αρχίσουμε να περπατάμε ή να τρέχουμε ή να κάνουμε ένα σωρό πράγματα, χωρίς το μυαλό μας να είναι ξύπνιο.
Σε ό,τι αφορά τη σεξυπνία, αυτή είναι πιο δύσκολο να μελετηθεί. Γιατί εκτός από τις περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι αυτοτραυματίζονται, οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα για την ασυνείδητη σεξουαλική τους δραστηριότητα, μέχρι να τους το πει ένας/μια σύντροφος στο κρεβάτι.
«Μάλιστα, μερικοί άνθρωποι ενδίδουν στη σεξυπνία του/της συντρόφου τους και αυτό δεν ενοχλεί κανέναν από τους δύο», εξηγεί η Τζένιφερ Μουντ, επίκουρη καθηγήτρια της ιατρικής του ύπνου, στην Ιατρική Σχολή Feinberg στο Σικάγο.
«Βέβαια, υπάρχουν σίγουρα και περιπτώσεις όπου το φαινόμενο είναι ανησυχητικό. Τόσο για τον/τη σύντροφο, όσο και για το άτομο που πάσχει», προσθέτει η ειδικός.
Η σεξυπνία μπορεί να καταστρέψει ζωές
Η σύζυγος ενός ατόμου με σεξυπνία, παραπονιόταν πως ο σύζυγός της, περίπου δύο φορές το μήνα εκστόμιζε στο κρεβάτι τους πράγματα που δεν συνήθιζε να λέει στο σπίτι. Μάλιστα, ορισμένες φορές αυνανιζόταν φωνάζοντας ονόματα άλλων γυναικών.
Κι όμως, οι σύντροφοι δεν πρέπει να υποθέτουν ότι τα άτομα με σεξυπνία αφήνουν τα μυστικά τους να ξεφύγουν από το υποσυνείδητό τους. Ένας εγκέφαλος που κοιμάται δουλεύει πολύ διαφορετικά από τον εγκέφαλο μας όταν βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης. Δεν μπορούμε επομένως να καταλήξουμε σε κανένα έγκυρο συμπέρασμα ότι αυτά που λέγονται στον ύπνο ενός ατόμου, εκφράζουν τις βαθύτερες σκέψεις ή επιθυμίες του.
Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να είναι κόκκινη σημαία, όσο κι αν αγαπάμε τον/τη συντροφό μας, το να μας ξυπνάει στη μέση της νύχτας και να φωνάζει ονόματα άλλων ανθρώπων ή να μας πιέζει να κάνουμε το οτιδήποτε.
Τι πυροδοτεί τη σεξυπνία
«Δεν γνωρίζουμε την ακριβή αιτία, αλλά υπάρχει μια γενετική συνιστώσα. Εάν δηλαδή έχουμε τουλάχιστον έναν συγγενή πρώτου βαθμού με παραϋπνία, είναι πιο πιθανό να την αναπτύξουμε και εμείς», υπογραμμίζει ο Σνεκ.
Η αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί επίσης να ευθύνεται για τη σεξυπνία και την παραϋπνία εν γένει. Η αποφρακτική άπνοια είναι μια σοβαρή πάθηση. Κύριο σύμπτωμα αποτελεί η διακοπή τη αναπνοής από 10 δευτερόλεπτα έως δύο ολόκληρα λεπτά, πολλές φορές την ώρα, κάθε βράδυ και εμφανίζεται κυρίως σε άνδρες.
Η διακοπή της αναπνοής, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, στους άνδρες, συχνά πυροδοτεί τη διέγερση, η οποία στη συνέχεια ενεργοποιεί τις σεξουαλικές συμπεριφορές στον ύπνο.
Για τη θεραπεία κατά της άπνοιας, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα φάρμακα όπως η κλοναζεπάμη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της επιληψίας, του σύνδρομου των ανήσυχων ποδιών και των κρίσεων πανικού. Τα σκευάσματα με κλοναζεπάμη, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να ελέγξουν αποτελεσματικά τη σεξυπνία. Αυτό όμως δεν ισχύει για όλους.
Άλλες μέθοδοι θεραπείας
Τα άτομα που δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση αγωγής μπορούν να δοκιμάσουν διάφορες συμπεριφορικές προσεγγίσεις για τον έλεγχο της πάθησης.
Βέβαια, προτού επισκεφτούμε τον ειδικό, έχει νόημα να δουλέψουμε επάνω στη σωστή ρουτίνα ύπνου. Να κοιμόμαστε δηλαδή από επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ, να αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης πριν τον ύπνο και να προσπαθούμε να ξαπλώνουμε περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ.
Ίσως η παραϋπνία μας οφείλεται στο στρες και την κόπωση που συνδέονται με τον κακό και ανεπαρκή ύπνο. Αν όμως περιορίσουμε το άγχος ίσως περιοριστούν και τα επεισόδια σεξυπνίας.
Οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός είναι ένα επόμενο στάδιο αν δεν δουλέψουν όλα τα παραπάνω. Και στη συνέχεια, αν ούτε αυτό επιφέρει αποτέλεσμα μπορούμε να δοκιμάσουμε τη μέθοδο της ύπνωσης. Η κλινική ύπνωση δεν είναι μια παθητική διαδικασία. Αντίθετα, είναι μια διαδικασία που ενθαρρύνει το άτομο να μεταβεί οικειοθελώς σε μια κατάσταση ονειροπόλησης ή έκστασης.
Μια κατάσταση έκστασης είναι κλινικά χρήσιμη επειδή τότε οι άνθρωποι είμαστε πιο ανοιχτοί σε νέες ιδέες, προτάσεις και εικόνες, όπως το να βλέπουμε τον εαυτό μας να κοιμάται ήρεμα και γαλήνια όλη τη νύχτα.
(Mε πληροφορίες από CNN).