Σεξουαλική κακοποίηση: Στο φως έκθεση της Καθολικής Εκκλησίας της Ιταλίας για εμπλοκή κληρικών

Η έκθεση βασίζεται σε καταγγελίες από 89 θύματα προς το Βατικανό - μόνο μέσα στα τελευταία δύο χρόνια. Ο αριθμός είναι εκπληκτικά υψηλός.
|
Open Image Modal
Ο Francesco Zanardi, 51, θύμα εκκλησιαστικής σεξουαλικής κακοποίησης, και ιδρυτής και πρόεδρος του δικτύου Rete l'Abuso (The Abuse Network), ποζάρει έξω από την πρεσβεία του Βατικανού στην Ιταλία, ζητώντας έρευνα για σεξουαλική κακοποίηση στην Ιταλική Καθολική Εκκλησία, στη Ρώμη, Ιταλία, 27 Μαΐου 2022. REUTERS/Remo Casilli/File Photo
REMO CASILLI via REUTERS

 

Η Ιταλική Καθολική Εκκλησία δημοσίευσε (Πέμπτη 17 Nοεμβρίου) την πρώτη της επίσημη καταγραφή για φερόμενη σεξουαλική κακοποίηση κληρικών με θύματα ανηλίκους και ευάλωτους ενήλικες, όμως οι ενώσεις θυμάτων διαμαρτύρονται ήδη, ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος, επικρίνοντας το περιορισμένο εύρος της σχετικής έρευνας ως «επαίσχυντο».

Η Καθολική Εκκλησία της Ιταλίας εντόπισε 68 φερόμενους ως δράστες, σε μια έρευνα για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και ευάλωτων ατόμων σε περίοδο μόλις δύο ετών - ένα χρονικό πλαίσιο που επικρίθηκε από τους συνηγόρους των θυμάτων ως «αστείο».

Ο αριθμός είναι εκπληκτικά υψηλός, δεδομένου ότι η έρευνα στόχευε μόνο την περίοδο 2020-2021 και αναφέρεται μόνο σε δεδομένα που παρέχονται από «κέντρα ακρόασης», που ιδρύθηκαν από επισκοπές σε όλη την Ιταλία το 2019 ειδικά για να λάβουν καταγγελίες.

Μεταξύ των 68 υπόπτων υπάρχουν ιερείς και λαϊκοί, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων στην εκκλησία και δασκάλων θρησκευτικών.

Open Image Modal
ΑΡΧΕΙΟ - Ο καρδινάλιος Matteo Zuppi, ο νέος επικεφαλής της διάσκεψης των Ιταλών επισκόπων, φτάνει για συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη, Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022. Οι Καθολικοί επίσκοποι της Ιταλίας την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2022, παρείχαν την πρώτη τους αναφορά σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς, αλλά ο κύριος συνήγορος των θυμάτων της Ιταλίας είπε ότι ήταν «επαίσχυντα» ανεπαρκής, δεδομένου ότι κάλυπτε μόνο αναφορές στις εκκλησιαστικές αρχές τα τελευταία δύο χρόνια και παρέλειψε την έρευνα τεκμηρίωσης σε εκκλησιαστικά αρχεία. (AP Photo/Alessandra Tarantino, File)
via Associated Press

 

Σύμφωνα με αυτή - την πρώτη στα χρονικά της Καθολικής Εκκλησίας της Ιταλίας έκθεση - τα περισσότερα θύματα ήταν μεταξύ 15-18 ετών όταν κακοποιήθηκαν. Δεκαέξι από τα θύματα ήταν ενήλικες που η εκκλησία θεωρούσε «ευάλωτους». Οι ισχυρισμοί αφορούσαν κυρίως ακατάλληλη γλώσσα, συμπεριφορά και άγγιγμα. Οι φερόμενοι ως κακοποιοί περιλάμβαναν ιερείς καθώς και λαϊκούς, όπως εκκλησιαστικούς εργάτες και δάσκαλους θρησκειών.

Σε συνέντευξη Τύπου, ανώτεροι εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ερευνούν περισσότερες από 600 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης που έχουν κατατεθεί στο Βατικανό από το 2000.

Ωστόσο, οι ενώσεις θυμάτων κατήγγειλαν τα όρια της έκθεσης, η οποία καλύπτει μόνο δύο χρόνια και δεν περιλαμβάνει έρευνα στα αρχεία του Βατικανού.

Open Image Modal
ΑΡΧΕΙΟ - Ο επιζών σεξουαλικής κακοποίησης Francesco Zanardi συναντά τα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στη Ρώμη, στις 21 Φεβρουαρίου 2019. Οι καθολικοί επίσκοποι της Ιταλίας την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2022, παρείχαν την πρώτη τους αναφορά για σεξουαλική κακοποίηση από μέρους κληρικών, αλλά ο κύριος συνήγορος των επιζώντων Zanardi είπε ότι ήταν "επαίσχυντα" ανεπαρκής δεδομένου ότι κάλυπτε μόνο αναφορές στις εκκλησιαστικές αρχές τα τελευταία δύο χρόνια και παρέλειψε την έρευνα τεκμηρίωσης σε αρχεία εκκλησιών. (AP Photo/Gregorio Borgia, File)
via Associated Press

 

Οι ενώσεις θυμάτων εξακολουθούν να αγωνίζονται για να λάβουν πλήρη καταγραφή των επιθέσεων που διαπράχθηκαν εντός της Εκκλησίας, ζητώντας μια ανεξάρτητη έρευνα που θα πρέπει να καλύπτει πολλές δεκαετίες, όπως συνέβη σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Η κύρια ομάδα θυμάτων της Ιταλίας υπολογίζεται περίπου σε 1 εκατομμύριο(!). Ο επικεφαλής της, Φραντσέσκο Ζανάρντι, χαρακτήρισε την έκθεση ως «απολύτως μη ικανοποιητική και επαίσχυντη».

«Αν σε δύο χρόνια έλαβαν 89 καταγγελίες, αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα υπάρχει και είναι μεγάλο», πρόσθεσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Λορέντσο Γκιτσόνι υπερασπίστηκε την πρώτη έκθεση από την πλευρά του, λέγοντας ότι περίμενε περισσότερα θύματα να προχωρήσουν σε καταγγελίες, καθώς το σύστημα αναφοράς έγινε πιο φιλικό.

 

πηγές: Reuters, The Guardian