Καθώς οι μάχες με τις φλόγες που κατέκαψαν φέτος την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη δεν έχουν σταματήσει και ο θλιβερός απολογισμός δεν είναι του παρόντος, εκείνα που μπορούμε σήμερα να παραθέσουμε ως γεγονότα είναι τα εξής:
Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε -και μάλιστα με εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα- όσον αφορά την εκκένωση των περιοχών και χωριών που απειλούνταν από την πύρινη λαίλαπα. Αντιθέτως απέτυχε παταγωδώς όσον αφορά την πρόληψη της επέκτασης των εστιών όπου εκδηλώθηκαν αρχικά οι πυρκαγιές.
Όταν μιλάμε για πρόληψη δεν εννοούμε μόνο την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε όλα τα δάση της Ελλάδας, εργασίες που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια και τουλάχιστον πριν την φετινή θερινή περίοδο.
Αναφερόμαστε στο γεγονός πως ενώ όλοι γνωρίζαμε -σύμφωνα και με τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων- πως κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου αναμένονταν παρατεταμένες εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε πως ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν προετοιμασμένος να καταστείλει τις πύρινες εστίες εν τη γενέσει τους, πριν αυτές επεκταθούν.
Βέβαια ο καύσωνας του Ιουλίου ήταν πρωτοφανής. Για παράδειγμα ποτέ στην ιστορία των Τρικάλων ο υδράργυρος δεν είχε φθάσει στους 46 βαθμούς Κελσίου και μάλιστα για 4-5 ημέρες συνεχόμενα. Ευτυχώς στον τόπο μας δεν το… πληρώσαμε.
Αντίθετα στην Ρόδο, στην Κέρκυρα, στην Πάρνηθα και κυρίως σε Έβρο-Ροδόπη οι πυρκαγιές ήταν τεράστιες και οι πυροσβεστικές δυνάμεις που κλήθηκαν να τις αντιμετωπίσουν είχαν ανυπέρβλητο έργο καθώς αυτές είχαν πλέον ξεφύγει από τον έλεγχο.
Όντως στο διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου εκδηλώνονταν καθημερινώς μερικές εκατοντάδες εστίες σχεδόν σε όλη την επικράτεια της χώρας. Είναι πραγματικό στοιχείο όσον αφορά την έκταση και την ένταση που οι επιχειρήσεις κατάσβεσης καλούνταν να ανταποκριθούν. Ταυτόχρονα όμως είναι στοιχείο της εμφανούς αναποτελεσματικότητας όσον αφορά την αποτροπή τους πριν οι εστίες αυτές επεκταθούν.
Γεγονός επίσης είναι πως μεγάλος αριθμός πυρκαγιών κατά το διάστημα αυτό προκλήθηκε από εμπρησμούς είτε από πρόθεση είτε όχι. Να σημειωθεί επιπλέον πως την Δευτέρα 21 Ιουλίου σε διάστημα μόλις δύο ωρών ξέσπασαν 12 νέες εστίες φωτιάς στην περιοχή του Έβρου, ενώ κατά την διάρκεια την ίδιας ημέρας 900 μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στη χώρα μας από τον Έβρο.
Όμως ακόμη και αυτά τα γεγονότα αποδεικνύουν την ανικανότητα των καθ’ ύλη αρχών να αποτρέψουν τους εγκληματικά ηθελημένους εμπρησμούς.
Δεν είναι δυνατόν η αποτροπή να ασκείται από οποιονδήποτε πολίτη που “παίρνει τον νόμο στα χέρια του”. Γι’ αυτό εξάλλου ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης άσκησε δίωξη και κατά του 45χρονου με την κατηγορία της παράνομης παρακράτησης ατόμων.
Εύλογα λοιπόν πρέπει να ανοίξει συζήτηση για την σύσταση σύγχρονου σώματος Αγροφυλακής. Ενός σώματος αρμόδιου να επιτηρεί, να αποτρέπει και ενδεχομένως να συλλαμβάνει τον κάθε λογής πυρομανή ή εντεταλμένου από εξωτερικούς παράγοντες να προκαλέσει καταστροφή στην χώρα μας.
Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα “Διάλογος” Τρικάλων