Συγκέντρωση υπογραφών για την απελευθέρωση της Ιρανής ακτιβίστριας Νασρίν Σοτουντέχ

Θα δοθούν στη σύνοδο των G7 για να πειστούν να ασκήσουν πιέσεις στο Ιράν.
Open Image Modal
BEHROUZ MEHRI via Getty Images

Τον περασμένο Μάρτιο η ιρανή δικηγόρος Νασρίν Σοτουντέχ, η οποία έχει τιμηθεί και με το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 38 ετών και σε 148 μαστιγώσεις, σύμφωνα με δηλώσεις του συζύγου της. Βέβαια το κρατικό πρακτορείο στο Ιράν ανέφερε πως η υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε καταδικαστεί σε επταετή ποινή κάθειρξης για συνωμοσία κατά του συστήματος και επειδή προσέβαλε τον ανώτατο ηγέτη». 

Η Νασρίν Σοτουντέχ στην πραγματικότητα έκανε αυτό που άλλοι δικηγόροι δεν θα τολμούσαν ποτέ στο Ιράν. Εκπροσώπησε πολλές γυναίκες που συνελήφθησαν επειδή διαμαρτυρήθηκαν για το νόμο που τις αναγκάζει να φορούν χιτζάμπ όπως επισής δημοσιογράφους, υψηλού κύρους ακτιβίστριες που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμα και ανήλικες αντιμέτωπες με τη θανατική ποινή.  

Σε κάθε περίπτωση η είδηση της καταδίκης και φυλάκισής της μεταδόθηκε ανά τον κόσμο με αστραπιαία ταχύτητα και ξεκίνησαν ενέργειες διαφόρων οργανώσεων προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις για την άμεση απελευθέρωσή της. 

Open Image Modal
BEHROUZ MEHRI via Getty Images

 

Μια ακόμη τέτοια ευκαιρία είναι η σύνοδο των G7 στη Γαλλία τον Αύγουστο. Η Νασρίν Σοτουντέχ επρόκειτο να μεταβεί στη Γαλλία για τις εργασίες της G7 και κατόπιν πρόσκλησης μιλήσει για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών. Έτσι ακτιβιστές από όλο τον κόσμο που θα βρίσκονται στη σύνοδο εκτιμούν πως θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ασκηθούν πιέσεις στις επτά ισχυρότερες οικονομικά χώρες να πειστούν να απαιτήσουν από το Ιράν την άμεση απελευθέρωση της δικηγόρου. Εξάλλου χώρες που παραβιάζουν κατάφωρα κατάφωρα τα δικαιώματα των γυναικών όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία επιθυμούν να διατηρούν καλές εμπορικές σχέσεις με χώρες της G7, όπως η Γαλλία κι η Γερμανία. Γι’ αυτό η πίεση των G7 εκτιμάται πως μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. 

 

 

Για το λόγο αυτό το Avaaz προχωρά στην ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών και σε συνεργασία με συναγωνιστές και συναγωνίστριες της Νασρίν Σοτουντέχ το ψήφισμα και οι υπογραφές θα παραδοθούν κατά τις εργασίες της διάσκεψης. Επίσης όμως θα ζητείται η άσκηση πίεσης για την απελευθέρωση και άλλων γυναικών ακτιβιστριών που έχουν φυλακιστεί στη Σαουδική Αραβία. 

Το ψήφισμα αναφέρει: 

Προς τον οικοδεσπότη της G7 Εμανουέλ Μακρόν, και τους ηγέτες της G7:

«Ως πολίτες από όλο τον κόσμο, σας καλούμε να ζητήσετε την άμεση απελευθέρωση της Νασρίν Σοτουντέχ στο Ιράν, της Λουτζέιν αλ-Χαδλούλ στη Σαουδική Αραβία και όλων των ακτιβιστριών που κρατούνται φυλακισμένες και βασανίζονται. Σας καλούμε να χρησιμοποιήσετε την οικονομική και διπλωματική σας ισχύ για να απελευθερωθούν αυτές οι γενναίες γυναίκες και να στείλετε στον κόσμο το μήνυμα ότι όσοι καταπατούν τα δικαιώματα των γυναικών δεν θα μένουν ατιμώρητοι».