Σοκ και θλίψη προκάλεσε στην ιαπωνική κοινωνία η δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε σε μία χώρα όπου υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί στην οπλοκατοχή και όπου η πολιτική βία είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο.
Ο Άμπε δέχτηκε επίθεση ενόπλου στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του και μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος στο νοσοκομείο, όπου αργότερα κατέληξε.
Από τον προστατευόμενό του, εν ενεργεία πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα μέχρι τους απλούς πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφηκε ένα κύμα έκφρασης θλίψης σε μια χώρα όπου η πολιτική βία είναι σπάνια―ενδεικτικό ότι η τελευταία φορά που δολοφονήθηκε ένας πρώην ή ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός ήταν πριν από σχεδόν 90 χρόνια.
″Είμαι υπερβολικά σοκαρισμένη”, είπε η κυβερνήτης του Τόκιο Γιούρικο Κόικε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του Τύπου προτού ακόμη ανακοινωθεί ο θάνατος του Άμπε προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της.
″Όποιος και αν είναι ο λόγος, μια τέτοια στυγερή ενέργεια είναι απολύτως ασυγχώρητη. Είναι προσβολή της δημοκρατίας”, δήλωσε η Κόικε.
Ο Κόκι Τανάκα, ένας 26χρονος υπάλληλος στο τμήμα πληροφορικής μιας εταιρείας στο κέντρο του Τόκιο, εξέφρασε μια παρόμοια άποψη: ”Έμεινα εμβρόντητος που κάτι τέτοιο συνέβη στην Ιαπωνία”.
″Υπάρχουν πολλά εγκλήματα με όπλα που συμβαίνουν στο εξωτερικό, αλλά ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο στην Ιαπωνία και ότι ένας πρώην πρωθυπουργός θα πέθαινε με αυτόν τον τρόπο”, δήλωσε η Γιουκίκο Οκι μια εργαζόμενη σε χρηματοοικονομική εταιρεία.
Πολύ αυστηρά τα μέτρα για την οπλοκατοχή στην Ιαπωνία
Στην Ιαπωνία, οι περιορισμοί που αφορούν την οπλοκατοχή δεν επιτρέπουν στους πολίτες να οπλοφορούν και οι κυνηγοί που διαθέτουν σχετική άδεια επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους μόνο κυνηγετικά όπλα.
Οι ιδιοκτήτες όπλων είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν μαθήματα, να περνούν από γραπτές εξετάσεις και να υποβάλλονται σε εξέταση της ψυχικής τους κατάστασης, ενώ ελέγχεται και το ποινικό μητρώο τους.
Οι επιθέσεις με όπλα, όταν συμβαίνουν, συνήθως περιλαμβάνουν κακοποιούς της διαβοήτης ιαπωνικής μαφίας ”Γιακούζα” , που χρησιμοποιούν παράνομα όπλα.
Όταν σημειώνονται πολύνεκρες δολοφονίες, όπως το 2016 όταν είχαν δολοφονηθεί 19 άνθρωποι σε ένα ίδρυμα για άτομα με νοητική υστέρηση, συνήθως το φονικό όπλο είναι μαχαίρι.
Το 2021, σημειώθηκαν 10 περιστατικά πυροβολισμών, οκτώ με γκάνγκστερ, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας. Ένα άτομο σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν.
Tελευταία δολοφονία Ιάπωνα πρωθυπουργού το 1932
Οι επιθέσεις σε πολιτικούς είναι ασυνήθιστες στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλιου. Εγιναν ελάχιστες τον τελευταίο μισό αιώνα, με πιο αξιοσημείωτη αυτή του 2007, όταν ο δήμαρχος του Ναγκασάκι πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από έναν γκάνγκστερ - ένα περιστατικό που οδήγησε σε περαιτέρω αυστηροποίηση των περιορισμών κατά της οπλοκατοχής.
Η τελευταία φορά που δολοφονήθηκε ένας πρώην πρωθυπουργός ήταν το 1936 στη διάρκεια του ακραίου προπολεμικού μιλιταρισμού στη χώρα. Στο περιστατικό 15ης Μαΐου εκείνου του έτους, δολοφονήθηκε ο τότε πρωθυπουργός Τσουγιόσι Ινουκάι, από 11 νεαρούς αξιωματούχους του πολεμικού ναυτικού.
Ο άνδρας που συνελήφθη για τον πυροβολισμό του Άμπε είναι πρώην μέλος του ιαπωνικού στρατού που πυροβόλησε με αυτοσχέδιο όπλο, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Ο υπουργός Άμυνας και αδελφός του Aμπε, Νομπούο Κισί αρνήθηκε να σχολιάσει αυτές τις αναφορές.
Οι αντιδράσεις στην επίθεση κατά του Άμπε κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το θέμα που κυριάρχησε στο ιαπωνικό Twitter ήταν το “Abe-san” (Σ.τ.Σ: στα ιαπωνικά, το san είναι ένας τίτλος σεβασμού που προστίθεται στο τέλος ενός ονόματος).
″Δεν μπορώ να σταματήσω να τρέμω. Αυτό ήταν το τέλος της ειρηνικής Ιαπωνίας”, έγραψε στο Twitter ένας χρήστης του, ο Noνότσι.
″Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που θα ήθελα να εξαφανιστούν, αλλά η δολοφονία είναι αδιανόητη. Αυτή είναι η αρχή του τέλους για την δημοκρατία μας”, σχολίασε ο ίδιος.