Σφυροκόπημα του Ισραήλ στον Λίβανο - Νεκρός ο διοικητής πυραύλων της Χεζμπολάχ

Ραγδαία κλιμάκωση στη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ.
|
Open Image Modal
Μαύροι καπνοί μετά από ισραηλινό πλήγμα στην κοιλάδα Khiam του Λιβάνου -. 24 Σεπτεμβρίου 2024
via Associated Press

Ενας ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε σε μια ισραηλινή επιδρομή με στόχο πολυκατοικία στη Βηρυτό το μεσημέρι της Τρίτης (24/9), δήλωσαν στο Reuters δύο λιβανέζικες πηγές ασφαλείας. Πρόκειται για τον επικεφαλής της μονάδας ρουκετών και πυραύλων της σιιτικής οργάνωσης, Ιμπραχίμ Κουμπάϊσι, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του ότι σκότωσε τον Κουμπάισι, ο οποίος ήταν στόχος μαζί με άλλους διοικητές της συγκεκριμένης μονάδας.

Ο Κουμπάισι εντάχθηκε στη σιιτική οργάνωση τη δεκαετία του 1980 και έκτοτε είχε αναλάβει πολλούς σημαντικούς στρατιωτικούς ρόλους εντός της οργάνωσης και ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση πολυάριθμων επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

«Με τα χρόνια και κατά τη διάρκεια του πολέμου, έγινε υπεύθυνος για την εκτόξευση πυραύλων προς ισραηλινούς αμάχους», τόνισε ο στρατός, «ο Κουμπάισι ήταν μια σημαντική πηγή γνώσης στον τομέα των πυραύλων και είχε στενούς δεσμούς με ανώτερους στρατιωτικούς ηγέτες της Χεζμπολάχ».

Τουλάχιστον έξι νεκροί και 15 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από το πλήγμα που εξαπέλυσε το Ισραήλ, ανακοίνωσε το υπουργείο της Υγείας του Λιβάνου. Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν νέο πλήγμα ακριβείας στη Βηρυτό, ανακοίνωσε νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός.

Open Image Modal
Ανδρας στέκεται πάνω στα χαλάσματα κτιρίου που βομβαρδίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στο χωριό Akbieh - 24 Σεπτεμβρίου 2024
via Associated Press

 

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) εξαπέλυσαν το πρωί νέο κύμα αεροπορικών πληγμάτων κατά στόχων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο. Μέσα στις τελευταίες ώρες, ισραηλινά μαχητικά χτύπησαν εκτοξευτές ρουκετών της οργάνωσης και σπίτια όπου ήταν αποθηκευμένα όπλα, ανέφεραν οι IDF. Αντίστοιχα, σημείωσαν πάνω από 100 ρουκέτες είχαν εκτοξευτεί από τη Χεζμπολάχ κατά του βορείου Ισραήλ ως το μεσημέρι.

«Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε τη Χεζμπολάχ. Και λέω στον λαό του Λιβάνου: ο πόλεμός μας δεν στρέφεται εναντίον σας, είναι κατά της Χεζμπολάχ» διεμήνυσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο από χθες, Δευτέρα, αυξήθηκε στους 558, στους οποίους περιλαμβάνονται 50 παιδιά και 94 γυναίκες, ενώ 1.835 είναι οι τραυματίες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ. Ο απολογισμός «διαψεύδει όλους τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι στοχοποιούνται μαχητές», πρόσθεσε ο υπουργός. Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό από τον τελευταίο πόλεμο μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ το 2006.

Επικεφαλής του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως δεν πρέπει να δοθεί ανάπαυλα στη Χεζμπολάχ και πως οι επιθέσεις εναντίον της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης στον Λίβανο θα επιταχυνθούν.

Open Image Modal
24 Σεπτεμβρίου 2024: Ο χάρτης με τα χτυπήματα του Ισραήλ στον Λίβανο τις τελευταίες 48 ώρες.
Anadolu via Getty Images

 

Από την πλευρά του το γραφείο Τύπου της Χεζμπολάχ ανέφερε πως το Ισραήλ ρίχνει φυλλάδια που έχουν έναν «πολύ επικίνδυνο» barcode πάνω σε αυτά στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα, προειδοποιώντας πως η σάρωση του κωδικού από κινητό τηλέφωνο «αφαιρεί όλες τις πληροφορίες» από οποιαδήποτε συσκευή.

Ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε πολλές επιθέσεις με ρουκέτες Fadi εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών στόχων, μεταξύ των οποίων και ένα εργοστάσιο εκρηκτικών σε βάθος 60 χιλιομέτρων στο έδαφος του Ισραήλ.

Η λιβανέζικη οργάνωση είπε ότι έπληξε το εργοστάσιο εκρηκτικών περίπου στις 4 τα ξημερώματα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Παράλληλα η Χεζμπολάχ στοχοθέτησε το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Μεγιδδώ τρεις φορές στη διάρκεια της νύκτας με πυραύλους Fadi 1 και 2. Αυτή είναι η πρώτη φορά που αυτό το στρατιωτικό αεροδρόμιο, το οποίο βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο, γίνεται στόχος της.

Χθες μια από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ είχε στόχο τον στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ στο νότιο τμήμα του Λιβάνου Αλί Καράκι. Με ανακοίνωσή της αργά χθες η σιιτική οργάνωση τόνισε ότι ο Καράκι «είναι καλά» και βρίσκεται σε «ασφαλή τοποθεσία».

Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο τους τελευταίους μήνες ήδη έχουν σκοτωθεί ο «υπ’ αριθμόν δύο», ο Ιμπραχίμ Ακίλ και ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης, Φουάντ Σουκρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters)