«Ο κόσμος χρειάζεται σταθερές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μετά από μια περίοδο εντάσεων» δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ στην 35 λεπτη συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονυ Μπλίνκεν στο Πεκίνο.
Όπως αναφέρει το Reuters, κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο ξενοδοχείο Diaoyutai, ο Σι Τζιπίνγκ τόνισε ότι «το μέλλον της ανθρωπότητας ακουμπάει στο εάν οι δύο χώρες μπορούν να βρουν τον σωστό τρόπο να συνεννοηθούν», ανέφερε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο Xinhua.
«Ελπίζω ότι, μέσω αυτής της επίσκεψης, κύριε Υπουργέ, θα συνεισφέρετε πιο θετικά στην ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ», φαίνεται να λέει ο Κινέζος ηγέτης σε βίντεο που μεταδόθηκε από το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
Η επίσκεψη του Αντονυ Μπλίνκεν στο Πεκίνο, η πρώτη από το 2018, και η συνάντηση του με τον Κινέζο ομόλογό του που προηγήθηκε, έγινε σε θετικό κλίμα κλίμα με την κινεζική πλευρά να τις χαρακτηρίζει «ειλικρινείς και σε βάθος».
Ο επικεφαλής του State Depeartment δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν του είχε ζητήσει να ταξιδέψει στην Κίνα επειδή «πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν υποχρέωση να διαχειρίζονται υπεύθυνα τη σχέση τους».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να το κάνουν καθώς είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και του κόσμου» ανέφερε ο Μπλίνκεν λέγοντας ότι «εκτιμώ αυτή την ευκαιρία να συζητήσω μαζί σας μια πορεία προς τα εμπρός».
Το ταξίδι του Blinken στο Πεκίνο - το οποίο δεν περιελάμβανε αρχικά συνάντηση με τον πρόεδρο Σι Τζιπινγκ- είχε προγραμματιστεί αρχικά για τον περασμένο Φεβρουάριο όμως αναβλήθηκε λόγω της διπλωματικής έντασης μεταξύ των δύο χωρών που πυροδότησαν τα κατασκοπευτικά μπαλόνια του Πεκίνου.
Η καλή έκβαση της επίσκεψης ωστόσο ανοίγει το δρόμο για μια συνάντηση τον Νοέμβριο μεταξύ Μπάιντεν και Σι, αφού οι δύο παγκόσμιοι ηγέτες συναντήθηκαν για τελευταία φορά αυτοπροσώπως στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί στα τέλη του περασμένου έτους.
Ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας
Η συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Σι απηχούσε τον αισιόδοξο και επικοινωνιακό τόνο των άλλων συναντήσεων του Αμερικανού υπουργού με ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες όπως τον ομόλογό του Γουάνγκ.