Το Signal είναι μια πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, παρόμοια με το Whatsapp, που χρησιμοποιείται συχνά για την ασφαλή επικοινωνία ανάμεσα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους και ακτιβιστές. Πρόσφατα, έγινε viral μια απίστευτη γκάφα στις ΗΠΑ, καθώς κάποιος πρόσθεσε έναν δημοσιογράφο σε ομαδική συνομιλία στην οποία βρισκόταν ο Βανς, καθώς και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, με κεντρικό θέμα τον σχεδιασμό αεροπορικής επίθεσης στους Χούθι.
Πιο συγκεκριμένα, ο Jeffrey Goldberg, αρχισυντάκτης στο Atlantic, ανέφερε ότι βρέθηκε κατά λάθος σε μια ομαδική συνομιλία στο Signal. Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν από τις επιθέσεις που διέταξε ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούθι, στην Υεμένη. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η αλληλογραφία φαίνεται να είναι αυθεντική και διερευνά τον τρόπο με τον οποίο προστέθηκε ο δημοσιογράφος στην συζήτηση.
Τι είναι το Signal
Πρόκειται για μια εφαρμογή που επιτρέπει την άμεση ανταλλαγή μηνυμάτων, καθώς και τη δημιουργία ομαδικών συνομιλιών και βιντεοκλήσεων. Το Signal χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση απ′ άκρη σ′ άκρη για τα μηνύματα και τις κλήσεις και αποτρέπει οποιοδήποτε τρίτο μέρος από το να δει περιεχόμενο από τη συζήτηση ή να ακούσει στιγμιότυπα από τις κλήσεις. Με απλά λόγια, τα μηνύματα και οι κλήσεις στο Signal είναι κωδικοποιημένα και μπορεί να τα δει μόνο ο παραλήπτης και ο αποστολέας. Η κρυπτογράφηση στο Signal είναι ανοιχτού κώδικα, ελεύθερα διαθέσιμη για επιθεώρηση, χρήση ή τροποποίηση από τρίτους.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί ο καθένας να δει το περιεχόμενο μίας συνομιλίας. Αντίθετα, πρόκειται για τεχνικό ζήτημα, όπου κάποιος προγραμματιστής μπορεί να γράψει τον δικό του κώδικα, να ζητήσει άδεια από τον maintainer και εφόσον πρόκειται για καλή και συμφέρουσα ιδέα, να εγκριθεί και στη συνέχεια να καθιερωθεί. Στην ουσία, πρόκειται για μια συμβολή αποκλειστικά στον αλγόριθμο και όχι στο περιεχόμενο που παράγει ο αλγόριθμος. Συμβαίνει για λόγους βελτίωσης σε θέματα ταχύτητας. Εν προκειμένω, η κρυπτογράφηση στο Signal είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή, σε αντίθεση με άλλες δημοφιλείς εφαρμογές όπως το Telegram. Γενικότερα, προσφέρει την επιλογή για ομαδικές συνομιλίες με έως και 1.000 άτομα, ενώ τα μηνύματα μπορούν να ρυθμιστούν έτσι ώστε να εξαφανίζονται αυτόματα μετά από ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα.
Είναι ασφαλές το Signal;
Η εταιρεία κάνει λόγο για προστασία της ιδιωτικότητας και σύμφωνα με τον Meredith Whittaker, πρόεδρο στη Signal «είμαστε πρότυπο στις ιδιωτικές επικοινωνίες». Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το Signal είναι περισσότερο ασφαλές, συγκριτικά με τις υπόλοιπες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα να χακαριστεί. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι χρησιμοποιούν την εφαρμογή για διάφορους λόγους, όπως ο προγραμματισμός ευαίσθητων συναντήσεων. Βέβαια, κατά την περίοδο της προεδρίας Μπάιντεν, όσοι κατέβασαν την εφαρμογή στα κινητά τους τηλέφωνα, που εκδόθηκαν από τον Λευκό Οίκο, καθοδηγήθηκαν ώστε να την χρησιμοποιούν με προσοχή, σύμφωνα με πρώην κυβερνητικό αξιωματούχο. Ο συγκεκριμένος πρόσθεσε ότι το Signal χρησιμοποιούνταν κυρίως για να ειδοποιήσει κάποιον ότι θα πρέπει να ελέγξει ένα εμπιστευτικό μήνυμα, που στάλθηκε με διαφορετικό τρόπο.
Πίσω από την διάσημη εφαρμογή «κρύβεται» ο Moxie Marlinspike, ο οποίος ίδρυσε το 2018 το Signal Foundation. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Signal Foundation απαρτίζεται από 5 μέλη, μεταξύ των οποίων και ο Brian Acton, συνιδρυτής του WhatsApp, ο οποίος δώρισε 50 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία του ιδρύματος.