Mήπως νιώθουμε ότι είμαστε μόνοι εδώ και πολύ καιρό;
Δεν το νιώθουμε μονάχα εμείς: Γιατί από ό,τι φαίνεται ο όρος «χρόνια single» έχει γίνει viral στο TikTok, με ορισμένα βίντεο που αφορούν το ζήτημα να προσεγγίζουν περισσότερους από 10 εκατομμύρια θεατές παγκοσμίως.
Όμως, δεν τραβάμε όλοι ακριβώς το ίδιο κανάλι. Σύμφωνα με την Έιμι Τσιν, υπάρχουν δύο τύποι εργένηδων:
Η Τσιν αφού βίωσε έναν τραυματικό χωρισμό στα είκοσι της χρόνια, το πήρε απόφαση και από τότε, προσπαθεί να αλλάξει την εμπειρία του χωρισμού και των γνωριμιών για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Έτσι σήμερα, εργάζεται ως ειδική σχέσεων και χωρισμού.
«Υπάρχουν άνθρωποι που είναι ελεύθεροι και αυτό, είναι οδυνηρό για εκείνους. Ίσως όμως η παραδοχή της δυστυχίας, τους δίνει κίνητρο να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι που επειδή η καθημερινότητά τους είναι σε γενικές γραμμές όμορφη, δεν παραδέχονται ότι η κατάσταση στην ερωτική τους ζωή χρειάζεται λίγη δουλειά. Αυτή η δεύτερη κατηγορία δεν ωθείται από καμία εσωτερική δύναμη στο να αναζητήσει ένα νέο ταίρι», εξηγεί η ειδικός.
«Επομένως, παρόλο που μια ερωτική σχέση μπορεί να τους έδινε φτερά, η γενικότερη ευημερία στα υπόλοιπα επίπεδα της ζωής και ο καλά κρυμμένος φόβος απέναντι στην απόρριψη, τους σπρώχνει στο να απέχουν από τα ραντεβού», εικάζει η Τσιν.
Και πέρα από το αν είμαστε ευτυχείς ή δυστυχείς, στους χρόνια εργένηδες, η Τσιν αναγνωρίζει τρία συγκεκριμένα μοτίβα συμπεριφοράς:
1. Αυτούς που είμαστε προσανατολισμένοι προς το «όχι»
Ορισμένοι από εμάς που δηλώνουμε ελεύθεροι επί σειρά ετών, είμαστε άνθρωποι που μας αρέσει να λέμε «όχι».
«Κάτι που έχω παρατηρήσει με πολλούς από τους πελάτες μου, είναι ότι λένε συνέχεια ”όχι” και αποκλείουν τους υποψήφιους συντρόφους πριν καν υπάρξει οποιαδήποτε πιθανότητα. Ποτέ δεν επιτρέπουν σε καμία σύνδεση να αναπτυχθεί, γιατί στο μυαλό τους, έχουν μια πολύ συγκεκριμένη ιδέα γύρω από τον/την τέλειο/α σύντροφο. Και ούτε τους περνάει από το μυαλό ότι αυτή η ιδέα μπορεί να μην ανταποκρίνεται καν στις ανάγκες τους», παρατηρεί η Τσιν.
Πρόκειται σύμφωνα με την ειδικό για ανθρώπους ιδιαίτερα επιλεκτικούς, που εστιάζουν υπερβολικά στις ατέλειες του άλλου ατόμου. Και η αγάπη δεν ευδοκιμεί μέσα στη σκληρότητα και τη διαρκή επίκριση.
2. Αυτούς που σαμποτάρουμε τις σχέσεις μας
Ένας τρόπος με τον οποίο σαμποτάρουμε τις σχέσεις μας είναι με το ότι επενδύουμε σε μη διαθέσιμους ανθρώπους. Και ενώ πολλές φορές κατηγορούμε την πόλη που κατοικούμε ή τα βάζουμε με τους σύγχρονους άντρες και τις σύγχρονες γυναίκες, το πρόβλημα είναι ότι εμείς απλώς νιώθουμε έλξη ή βγαίνουμε ραντεβού με άτομα που δεν πρόκειται να μας δώσουν αυτό που ζητάμε. Και η συμπεριφορά μας είναι στην πραγματικότητα ένας πολύ βολικός τρόπος να αποφύγουμε την οικειότητα, λόγω άγχους ή κάποιου τραύματος.
3. Αυτούς που έχουμε αυτοεξοριστεί από τον κόσμο των ραντεβού
Η τρίτη κατηγορία αφορά όσους δεν αφιερώνουμε χρόνο στα ραντεβού λόγω του τάχα ”φορτωμένου προγράμματός μας” ή επειδή απλώς δεν επιθυμούμε να καταβάλουμε καμία προσπάθεια να γνωρίσουμε νέα άτομα.
«Υπάρχουν πολλοί μύθοι για την αγάπη και τις σχέσεις. Ένας από αυτούς είναι ότι η αγάπη έρχεται από εκεί που δεν την περιμένουμε. Και έτσι, κλεινόμαστε στο καβούκι μας και δεν βγαίνουμε ποτέ στην αγορά των υποψήφιων συντρόφων. Πολλοί πελάτες μου λένε ”ό,τι είναι να συμβεί θα συμβεί”. Ναι αλλά αν είσαι μια στρέιτ γυναίκα, που δουλεύεις σε ένα κέντρο αισθητικής μόνο για γυναίκες και έπειτα πηγαίνεις κατευθείαν στο σπίτι, πότε θα σου χτυπήσει την πόρτα η αγάπη; Όταν βλέπεις τηλεόραση;», αναρωτιέται η ειδικός.
Και το συμπέρασμα;
Κατά την Τσιν και οι τρεις κατηγορίες των singles έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Δεν επικοινωνούν ουσιαστικά με τον εαυτό τους: Δεν γνωρίζουν τις βαθύτερες επιθυμίες τους και έχουν ξεγελαστεί από τσιτάτα και αυστηρά πρότυπα για τον έρωτα, αρνούμενοι να δοκιμάσουν το outsider ή αυτό που αποκλίνει ελάχιστα από το μοντέλο που έχουν φτιάξει στο μυαλό τους.
Μήπως και εμάς αυτό μας έχει φάει; Ας το μελετήσουμε λίγο.
(Με πληροφορίες από cnbc).