«Σιγή πυρός» των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα: Σκληρά πλήγματα και κατακόρυφη πτώση επιθέσεων

Σημαντική πτώση των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν μέσα στο τελευταίο χρονικό διάστημα.
Open Image Modal
Δεξαμενές πετρελαίου φλέγονται στη Χοντέιντα της Υεμένης στις 20 Ιουλίου, μετά από ισραηλινή αεροπορική επίθεση, η οποία ακολούθησε επίθεση με drone από τους Χούθι στο Τελ Αβίβ.
via Associated Press

Σημαντική μείωση των επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν υποδεικνύουν στοιχεία της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» (EU NAVFOR Aspides), στον απόηχο ισχυρών πληγμάτων από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισραήλ μέσα στους τελευταίους μήνες.

Περίπου μία εβδομάδα μετά την επίθεση κατά του ελληνόκτητου τάνκερ «Sounion», που έλαβε χώρα στις 21 Αυγούστου, η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε πως «πολλές χώρες» είχαν ζητήσει από τους Χούθι μια «προσωρινή κατάπαυση πυρός» για να πάνε ρυμουλκά σκάφη και σκάφη διάσωσης, και «οι Ανσαρουλάχ (Χούθι) συναίνεσαν στο αίτημα»- ωστόσο εκπρόσωπός τους είχε πει στο Reuters πως «δεν υπήρχε προσωρινή κατάπαυση πυρός» και ότι συμφώνησαν μόνο στη ρυμούλκηση του τάνκερ.

Open Image Modal
Πυρκαγιά στη Χοντέιντα μετά από ισραηλινά πλήγματα στις 29 Σεπτεμβρίου (AP Photo)
via Associated Press

 

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, μετά από αυτό για περίπου έναν μήνα (27 ημέρες) δεν υπήρξε κάποιο επεισόδιο. Στη συνέχεια υπήρξαν κάποιες επιθέσεις, χωρίς κάποιο ιδιαίτερα μεγάλο ή εντυπωσιακό αποτέλεσμα- και, όπως επισημαίνουν οι εν λόγω πηγές, με βάση τα στοιχεία της επιχείρησης «Ασπίδες», τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεν έχει παρατηρηθεί κάτι, παρά τους όποιους αναληθείς ισχυρισμούς έχουν υπάρξει από πλευράς των Χούθι. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες πηγές κάνουν λόγο για γενικότερη «αισθητή μείωση» μέσα στο τελευταίο χρονικό διάστημα.

Open Image Modal
Στιγμιότυπο από βίντεο στις 29 Σεπτεμβρίου, που δείχνει φωτιά μετά από ισραηλινό πλήγμα στο λιμάνι της Χοντέιντα
Xinhua News Agency via Getty Images

 

Το χρονικό αυτό διάστημα χωρίς επίθεση αξιολογείται ως ιδιαίτερα μεγάλης διάρκειας, δεδομένου ότι στο παρελθόν συνήθως αυτές οι παύσεις ήταν διάρκειας 5 με 7 ημερών- και ενδεχομένως να υποδεικνύει πως οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες να έχουν δει τις δυνατότητές τους να υποβαθμίζονται, στον απόηχο μιας σειράς σκληρών πληγμάτων εναντίον τους, τα οποία φαίνονται να έχουν φέρει αποτέλεσμα.

Open Image Modal
Αμερικανικό B-2 Spirit απογειώνεται από βάση στην Αυστραλία (Staff Sgt. Whitney Erhart/U.S. Air National Guard via AP)
via Associated Press

 

Οι Χούθι άρχισαν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν πέρυσι, υποστηρίζοντας τους Παλαιστίνιους στη Γάζα: Συνολικά έχουν επιτεθεί σε πάνω από 100 πλοία από τον Νοέμβριο του 2023, βυθίζοντας δύο και καταλαμβάνοντας ένα. Οι ΗΠΑ αντέδρασαν με την επιχείρηση «Prosperity Guardian», υπό τη δική τους ηγεσία, και η ΕΕ με την αμυντική επιχείρηση «Ασπίδες» (Aspides) στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα. Σημειώνεται πως από τα μέσα του Ιουλίου ως τώρα έχουν εξαπολυθεί από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία 44 επιθέσεις εναντίον των Χούθι (περιλαμβανομένης μιας μεγάλης κλίμακας επίθεσης με αμερικανικά stealth βομβαρδιστικά B-2). Επίσης, στα τέλη του Σεπτεμβρίου το Ισραήλ είχε εξαπολύσει ένα μεγάλο κύμα αεροπορικών επιθέσεων εναντίον τους στην Υεμένη, στα λιμάνια της Χοντέιντα και της Ρας Ίσα (υπενθυμίζεται πως οι Χούθι, εκτός από τις επιθέσεις κατά πλοίων έχουν εξαπολύσει και επιθέσεις κατά του Ισραήλ), και, στις 20 Ιουλίου, είχε πραγματοποιήσει την επιχείρηση «Μακρύ Χέρι» στη Χοντέιντα- και στις δύο περιπτώσεις επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας, σε πολύ μεγάλη απόσταση, με δεκάδες αεροσκάφη.

Έλληνες διοικητές εν πλω και εν όρμω

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες» επιχειρεί στην περιοχή και η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι», μετά τις «Ύδρα» και «Ψαρά». Επίσης, εντός ολίγων ημερών (1η Νοεμβρίου) η Ελλάδα αναμένεται να αναλάβει, πέρα από την «εν όρμω» (την οποία έχει από τη Λάρισα ο υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης), και την «εν πλω» διοίκηση της επιχείρησης, με τον αρχιπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πιτυκάκη (συνοδευόμενο από Έλληνες επιτελείς) να διοικεί από το ιταλικό αντιτορπιλικό «Andrea Doria».

 

Η (πιθανή) ρωσική «σύνδεση»

Παρά την πτώση των επιθέσεων, το θέμα των Χούθι επανήλθε ξανά στην επικαιρότητα στις 24 Οκτωβρίου, με δημοσίευμα της Wall Street Journal να αναφέρει πως η Ρωσία παρείχε δεδομένα στόχευσης στους Χούθι για τις επιθέσεις τους σε πλοία της Δύσης με πυραύλους και drones, βοηθώντας τους να απειλούν τη συγκεκριμένη, ζωτικής σημασίας για το διεθνές εμπόριο, ναυτική οδό, και να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Χούθι άρχισαν σε κάποια φάση τη χρήση ρωσικών δορυφορικών δεδομένων, τα οποία διοχετεύονταν μέσω μελών των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν που βρίσκονται στην Υεμένη.

Μια τέτοια κίνηση από πλευράς της Ρωσίας θα ερμηνευόταν ως άλλη μια ενέργεια στο πλαίσιο των προσπαθειών της Μόσχας για υπονόμευση της οικονομικής και πολιτικής τάξης και σταθερότητας στις χώρες της Δύσης, καθώς και την πρόκληση αστάθειας σε άλλα σημεία του πλανήτη ώστε να αποσπάται η προσοχή και οι πόροι των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα, όσο η Ρωσία συνεχίζει τις πολεμικές της προσπάθειες στην Ουκρανία: Δεν μπορεί να παραβλεφθεί πως η έκρηξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, που ακολούθησε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, απορρόφησε και συνεχίζει να απορροφά πόρους από τις ΗΠΑ σε μια περίοδο που η Ουάσινγκτον επεδίωκε να εστιάσει στις απειλές από τη Ρωσία και την Κίνα.

Υπενθυμίζεται πως στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή εμπλέκονται το Ιράν και δυνάμεις- «αντιπρόσωποί» του, όπως η Χεζμπολάχ και οι Χούθι, τη στιγμή που η Τεχεράνη έχει παράσχει σημαντική στήριξη στη Ρωσία κατά την εξέλιξη της εισβολής της στην Ουκρανία. Επίσης, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, στις ΗΠΑ υπάρχουν ανησυχίες πως η Ρωσία θα μπορούσε να κλιμακώσει παρέχοντας στους Χούθι προηγμένους αντιπλοϊκούς ή αντιαεροπορικούς πυραύλους, μα ως τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία πως έχει συμβεί κάτι τέτοιο- σημειώνεται ωστόσο πως πρόσφατα από ισραηλινής πλευράς αναφέρθηκε πως βρέθηκαν «προηγμένα» ρωσικά όπλα σε βάσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.