Σε εξέλιξη είναι το διπλωματικό «σκάκι» όσον αφορά στις εξελίξεις σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, ενώ εξακολουθεί να υφίσταται το κλίμα έντασης, που προσπαθεί να συντηρεί η Τουρκία με φαιδρή, «εμπρηστική» ρητορική και έκδοση Navtex βόρεια της Κύπρου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το φάσμα μιας κρίσης: Εκτιμήσεις για την ελληνοτουρκική αντιπαράθεση μέσα από τα «μάτια» των ξένων
Το ευρωπαϊκό μήνυμα της Med 7 αποτέλεσε «χαστούκι» στη γείτονα και τις επιλογές της, προκαλώντας εκνευρισμό στην Άγκυρα, καθώς συνοψιζόταν ως «αποκλιμάκωση/ διάλογος ή κυρώσεις», με τον Κ. Μητσοτάκη και τον Ν. Αναστασιάδη να την καλούν να σεβαστεί τους κανόνες Δικαίου στο σύνολό τους και όχι επιλεκτικά, προκειμένου να μην δεχτεί κυρώσεις, και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνει απερίφραστα πως η Τουρκία δεν αποτελεί πλέον εταίρο. Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, πραγματοποιεί ταξίδι στην Κύπρο, για συνάντηση με την κυπριακή κυβέρνηση, στον απόηχο πρόσφατης επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Κύπρο. Σημειώνεται πως η Τουρκία, συνεχίζοντας τις προκλήσεις, εξέδωσε νέα παράνομη Navtex βόρεια της Κύπρου, δεσμεύοντας περιοχές δυτικά της Κερύνειας και μέχρι τον κόλπο της Μόρφου για ναυτικές ασκήσεις πραγματικά πυρά από το Σάββατο μέχρι και τις 14 Σεπτεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στο πλαίσι ο του Thessaloniki Helexpo Forum αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις για τους εξοπλισμούς και την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα επισκεφθεί την Κυριακή το Καστελλόριζο για τον εορτασμό της 77ης επετείου από την απελευθέρωσή του. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα για το ενδεχόμενο νέων τουρκικών προκλήσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι εκβιασμοί του Ερντογάν για πόλεμο, η σημασία του Καστελλόριζου και η στάση της Ελλάδας
Η Τουρκία από πλευράς της συνεχίζει την προκλητική στάση, με αλλοπρόσαλλες δηλώσεις και ρητορικές, για τις οποίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σχολίασε πως πρόκειται για «ακατανόητα πράγματα για τον πολιτισμένο κόσμο»: Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έδωσε ρεσιτάλ φαιδρότητας και κενών απειλών, λέγοντας πως η Ελλάδα πρέπει να «σωπαίνει» για να μη «γίνει μεζές» και χρησιμοποιηθεί για ξένα συμφέροντα, ενώ σε επίσκεψή του το Σάββατο σε μονάδες που υπηρέτησαν το 1996 στην κρίση των Ιμίων, είπε πως «δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτούς που προσπαθούν να μας καθοδηγήσουν πηγαίνοντας πέρα από τα όρια και τα ύψη τους».
Από το καθιερωμένο τουρκικό «σόου» δεν θα μπορούσε να λείπει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, που «απείλησε» τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν ότι θα έχει «περισσότερα προβλήματα μαζί του», ενώ «προειδοποίησε» την Ελλάδα για τη ναυτική της παρουσία «γύρω από τα νησιά». Απευθυνόμενος στον Μακρόν, ο Ερντογάν του «σύστησε» να «μην επιδιώκει καβγάδες με την Τουρκία».
«Δεν είστε σε θέση να μας κάνετε μαθήματα ανθρωπιάς», συνέχισε, κάνοντας λόγο για τις «σφαγές» της Γαλλίας στην Αλγερία και τη Ρουάντα και υποστηρίζοντας ότι ο Μακρόν «δεν γνωρίζει την ιστορία» της Γαλλίας.
Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για άλλη μια φορά μετέδωσε το κλίμα νευρικότητας στην Άγκυρα, επαναλαμβάνοντας το ανεδαφικό αίτημα για «διάλογο χωρίς προϋποθέσεις», ισχυριζόμενος πως «αυτός που έχει δίκιο δεν φεύγει από το τραπέζι του διαλόγου. Εάν η Ελλάδα νομίζει ότι έχει δίκιο να κάτσει στο τραπέζι και να εξηγήσει τις θέσεις της, χωρίς όρους, αλλιώς θα θέσουμε εμείς τους όρους». Χαρακτηριστικό των προσπαθειών της Άγκυρας να δείξει πως είναι «παρούσα» είναι το ότι τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο Τσαβούσογλου είχε και τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουΐτζι ντι Μάιο, την Παρασκευή, για συζητήσεις σχετικά με τη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Νέο τουρκικό ρεσιτάλ φαιδρότητας: Κενές απειλές και λεονταρισμοί από τον υπουργό Άμυνας, Ακάρ
Σημειώνεται επίσης πως το Σάββατο λήγει η τουρκική Navtex για τις έρευνες του «Όρουτς Ρέις». Η Τουρκία είχε διαμηνύσει πως θα συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, οπότε, σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται η έκδοση νέας. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το Σάββατο, παρουσίασε τρία σενάρια για το θέμα αυτό: Το πρώτο σενάριο είναι να μην αναθεωρήσει η Τουρκία τη Navtex, το δεύτερο σενάριο θα είναι να ανανεωθεί η Navtex αλλά προς την τουρκική υφαλοκρηπίδα, και το τρίτο είναι να ανανεωθεί και να πάει πολύ κοντά στο Καστελλόριζο δηλαδή, σε χωρικά ύδατα άρα σε κυριαρχία. «Όταν μιλάμε για κυριαρχία, εκεί είσαι υποχρεωμένος να την υπερασπιστείς με κάθε τρόπο» τόνισε σχετικά.
(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ, Philenews.com, Hurriyet Daily News)