Σκάνδαλο με βιασμούς και κακοποιήσεις στην εθνική ομάδα πατινάζ της Νότιας Κορέας

Αθλήτριες καταγγέλλουν ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τους προπονητές.
Open Image Modal
Christof Koepsel - International Skating Union (ISU) via Getty Images

Για μία χώρα που έχει κερδίσει 24 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στο πατινάζ ταχύτητας, αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη. 

Πέντε αθλήτριες της εθνικής ομάδας πατινάζ ταχύτητας αποφάσισαν να καταγγείλουν τους προπονητές τους για κακοποίηση. Μία από αυτές ισχυρίστηκε ότι ο προπονητής της τη φίλησε βίαια και στη συνέχεια την κακοποίησε λεκτικά όταν απέρριψε τις προτάσεις του.

Οι γυναίκες δημοσιοποίησαν τους ισχυρισμούς τους σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας τη Δευτέρα, μαζί με έναν βουλευτή, ο οποίος έχει αναλάβει και την υπεράσπισή τους στην υπόθεση.

Μία οργάνωση που στηρίζει τις αθλήτριες, δήλωσε ότι οι γυναίκες επέλεξαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους επειδή φοβούνται τα αντίποινα από εκείνους που υποστηρίζουν τους προπονητές τους και την ευρύτερη κοινότητα του πατινάζ.

Οι γυναίκες και ο βουλευτής ζήτησαν τη διεξαγωγή έρευνας τον πρώην προπονητή της εθνικής ομάδας, Jun Myung-kyu,ο οποίος ασκεί εξαιρετικά σημαντική επιρροή στην αθλητική κοινότητα του αγωνιστικού πατινάζ, την οποία κατηγόρησαν για απόκρυψη παραπτωμάτων. Μάλιστα, καταγγέλθηκε ότι τον προστάτευαν πολιτικοί και συγκεκριμένα συμφέροντα.

Ο ίδιος αρνείται ότι είχαν περιέλθει στη γνώση του μαρτυρίες, οι οποίες ωστόσο έχουν οδηγήσει έναν άλλο προπονητή και συνεργάτη του στη φυλακή για επίθεση. «Δεν ήμουν σε θέση να γνωρίζω τα πάντα για τις εικαζόμενες σεξουαλικές επιθέσεις», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα όπως αναφέρει το BBC.

 

Πώς ξεκίνησαν όλα

Τον Ιανουάριο του 2018, η χρυσή ολυμπιονίκης του πατινάζ ταχύτητας Shim Suk-hee κατηγόρησε τον πρώην προπονητή της για επανειλημμένες επιθέσεις, από τότε που ήταν έφηβη.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο προπονητής Cho Jae-beom καταδικάστηκε για τον ξυλοδαρμό και την κακοποίηση της κας Shim και άλλων αθλητριών. Όπως είπε η κοπέλα, τη χτυπούσε από τότε που ήταν επτά ετών - και μια φορά της είχε σπάσει τα δάχτυλα με ένα μπαστούνι του χόκεϊ επί πάγου.

Open Image Modal
Minas Panagiotakis - ISU via Getty Images

«Με κλωτσούσε και με χτυπούσε τόσο δυνατά, ειδικά στο κεφάλι, που σκέφτηκα θα μπορούσα να πεθάνω», είπε η 21χρονη μιλώντας στην ακροαματική διαδικασία.

Άλλες τρεις αθλήτριες τον κατηγόρησαν για παρόμοια περιστατικά, και ο Cho καταδικάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών.

Πρόσφατα, η Shim Suk-hee τον κατηγόρησε και για βιασμό. Όπως είπε, η σεξουαλική επίθεση άρχισε το 2014, όταν ήταν ακόμη φοιτητρια και συνεχίστηκε μέχρι λίγο πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες της Πιονγκ Γιανγκ. Οι δικηγόροι του προπονητή, αρνήθηκαν τον ισχυρισμό.

Ωστόσο, η πρόσφατη κατηγορία σεξουαλικής κακοποίησης οδήγησε σχεδόν 250.000 άτομα στη Νότια Κορέα να υπογράψουν μια αναφορά που απαιτεί αυστηρότερη ποινή φυλάκισης για τον Cho.

 

Καταγγελίες βιασμού και στο τένις και το τζούντο

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στο πατινάζ. Η πρώην πρωταθλήτρια τένις Kim Eun-hee αποκάλυψε πέρσι ότι ο προπονητής της την κακοποιούσε σεξουαλικά από την ηλικία των 10 ετών.

Η τενίστρια παρέμεινε σιωπηλή για χρόνια μέχρι που συνειδητοποίησε ότι ο συγκεκριμένος προπονητής προπονούσε ακόμα νέες αθλήτριες.

Open Image Modal
Jung Yeon-je

Η Kim υπέβαλε καταγγελία εναντίον του και τον Οκτώβριο εκείνος καταδικάστηκε για βιασμό, με ποινή φυλάκισης 10 ετών.

Η πρώην αθλήτρια του τζούντο Shin Yu-yong κατηγόρησε επίσης τον πρώην προπονητή της ότι την βίαζε επανειλημμένα για περίοδο τεσσάρων ετών, όταν εκείνη ήταν μαθήτρια γυμνασίου. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι είχε σχέση με την τότε ανήλικη.

Παρά ταύτα, ο Σύνδεσμος Τζούντο της Κορέας αποφάσισε να του απαγορεύσει να ασκήσει ξανά την προπονητική δια βίου, αναφέροντας ως «σοβαρό πρόβλημα» ότι ο προπονητής είχε «ακατάλληλες σχέσεις με μια ανήλικη ... ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι ένοχος».

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα δημιουργήσει μια ομάδα έρευνας για να εξετάσει την αντιμετώπιση που έχουν οι αθλήτριες στη χώρα.

 

Με πληροφορίες από BBC