Σκύλος-ρακούν ή αρουραίος μπαμπού: Νέα γενετικά δεδομένα για την προέλευση του κορονοϊού

Οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικό υλικό από την κινεζική αγορά, εκεί όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα Covid-19 στον κόσμο.
Open Image Modal
Γρίφος η προέλευση του Covid για τους επιστήμονες - Τα ζώα στην Γιουχάν και το εργαστήριο (Φωτογραφία Αρχείου).
Nitat Termmee via Getty Images

Επιστήμονες επιχειρούν να ρίξουν φως στο μυστήριο γύρω από την εμφάνιση του κορονοϊού. Μετά από έρευνα κατέληξαν σε μια μικρή λίστα ζώων τα οποία κατά πάσα πιθανότητα βοήθησαν να μεταδοθεί η ασθένεια στους ανθρώπους.

Αφού ανέλυσαν γενετικό υλικό από την κινεζική αγορά στην οποία πρωτοεμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα Covid, ανακάλυψαν ότι τα πιο επίφοβα ζώα για την μετάδοση της πανδημίας ήταν ο σκύλος ρακούν (racoon dogs), η μοσχογαλή γάτα (civet cat) και ένα είδος τρωκτικών που ονομάζονται bamboo rats.

Open Image Modal
Τα racoon dogs συναντώνται στην Ανατολική Ασία και είναι στενός συγγενής των αλεπούδων.
Arterra via Getty Images

Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι τα μολυσμένα ζώα μεταφέρθηκαν στην αγορά της Γιουχάν στα τέλη Νοεμβρίου 2019, κάτι που οδήγησε στην εξάπλωση της πανδημίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, ο Michael Worobey, ερευνητής, δήλωσε ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν ποιοι υποπληθυσμοί ζώων μετέδωσαν την ασθένεια σε ανθρώπους.

«Τα racoon dogs (που βρέθηκαν στην αγορά της Γιουχάν), προέρχονται από ένα υπο-είδος που συναντάται στα νότια τμήματα της Κίνας», δήλωσε ο Worobey, εξελικτικός βιολόγος στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Η γνώση είναι κάτι που έχει βοηθήσει σημαντικά τους επιστήμονες, τόσο ως προς την προέλευση των ζώων, όσο και στις τοποθεσίες που πουλήθηκαν. Οι επιστήμονες θα ξεκινήσουν μάλλον να παίρνουν δείγματα στην περιοχή από νυχτερίδες, που είναι γνωστές στην επιστημονική κοινότητα ως φυσικές πηγές  κορωνοϊών όπως ο SARS.

Open Image Modal
Ένας εργαζόμενος φορώντας στολή, μετράει τη θερμοκρασία ενός επιβάτη στην είσοδο ενός σταθμού του μετρό στο Πεκίνο, Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020. Ο νέος ιός επιτάχυνε την εξάπλωσή του στην Κίνα, ενώ στο επίκεντρο της επιδημίας βρέθηκε η κεντρική πόλη της Γουχάν.
via Associated Press

Η έρευνα παρόλο που στηρίζει την υπόθεση ότι ο Covid εμφανίστηκε από ζώα, εν τέλει αποτυγχάνει να επιλύσει την αμφιλεγόμενη και πάντα επίκαιρη συζήτηση για το εάν ο ιός εμφανίστηκε σε κάποιο εργαστήριο της Γιουχάν.

Ο Mark Woolhouse, καθηγητής λοιμωδών ασθενειών στο πανεπιστήμιο του Εδινβούργου, αναφέρει πως η νέα γενετική ανάλυση φανερώνει για την πανδημία «τις εξελικτικές της ρίζες μέσα από την αγορά». Είναι εξαιρετικά απίθανο για κάποιον να μολύνθηκε από Covid προτού εντοπιστεί στην αγορά Huanan.

 Μια ομάδα ειδικών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατέληξε το 2021 ότι ο ιός μεταδόθηκε στον άνθρωπο πιθανότατα από κάποιο ζώο και πως μια διαρροή από εργαστήριο ήταν εξαιρετικά απίθανη.

Open Image Modal
Γιατροί και διασώστες στην Ελλάδα αφού παρέλαβαν ένα από τα πρώτα επιβεβαιωμένα περιστατικά στην χώρα μας
Eurokinissi

Οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί να μην είναι ποτέ σίγουροι για την πηγή προέλευσης του ιού.  

Στη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο επιστημονικό περιοδικό “cell”, συμμετείχαν ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που δόθηκαν προηγουμένως στην δημοσιότητα από το Κινεζικό Κέντρο για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών. 

Στην έρευνα συμπεριλήφθησαν 800 δείγματα γενετικού υλικού από Κινέζους εργάτες που βρίσκονταν στην αγορά Huanan και που συνελέχθη την 1η Ιανουαρίου 2020, την επόμενη μέρα που οι τοπικές αρχές σήμαναν τον συναγερμό για έναν άγνωστο ιό του αναπνευστικού συστήματος.

Ο Worobey ανέφερε πως τέτοιες γενετικές αναλύσεις όπως οι δικές τους «βοηθούν στο να καλυφθεί στο κενό που υπάρχει στην πληροφόρηση σχετικά με την αρχική προέλευση του ιού».

Ο Woolhouse, δήλωσε πως παρόλο που η νέα έρευνα είναι εντυπωσιακή, εν τούτοις αφήνει κάποια κρίσιμα ερωτήματα αναπάντητα.

«Δεν τίθεται αμφιβολία ότι ο Covid κυκλοφορούσε σε εκείνη την αγορά που ήταν γεμάτη με ζώα», είπε. «Το ερώτημα που ακόμα παραμένει είναι πως βρέθηκε εκεί, πριν από οπουδήποτε αλλού».