Σκέψεις στην Τουρκία για φόρο στις πιστωτικές κάρτες υπέρ της αμυντικής βιομηχανίας

Ουρές στις τράπεζες από πελάτες που ζητούσαν να μειώσουν το πιστωτικό όριο των καρτών τους, αφού η πρόταση είναι ο σχετικός φόρος να συνδέεται με αυτό.
Open Image Modal
Ηλικιωμένη γυναίκα κοιτάζει την πιστωτική της κάρτα (φωτογραφία αρχείου)
ozgurdonmaz via Getty Images

Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει φόρο στις πιστωτικές κάρτες για να υποστηρίξει τις αμυντικές βιομηχανίες της και να ενισχύσει τις «αποτρεπτικές ικανότητές» της, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ.

«Ο στόχος είναι καθαρός και προφανής: η χώρα μας δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ενισχύσει την αποτρεπτική ικανότητά της. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν φωτιά και πόλεμος στην περιοχή μας. Ζούμε σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον», δήλωσε ο υπουργός, ενώ οι καταναλωτές δεν βλέπουν με καλό μάτι την προοπτική της επιβολής αυτού του νέου φόρου.

Στη διάρκεια των οκτώ πρώτων μηνών του 2024, τα έσοδα των αμυντικών βιομηχανιών από εξαγωγές έφθασαν τα 3,7 δισεκ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 9,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023, σύμφωνα με τον πρόεδρο των τουρκικών αμυντικών βιομηχανιών Χαλούκ Γκοργκούν.

 

Τα προϊόντα του αμυντικού τομέα, στον οποίο εντάσσονται τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Bayraktar, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% των εσόδων της χώρας από τις εξαγωγές (10,2 δισεκ. δολάρια το 2023).

«Οι πόροι αυτοί θα περιέλθουν στο σύνολο τους στις αμυντικές βιομηχανίες: με άλλα λόγια, δεν είναι μια προσπάθεια μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος», επέμεινε ο Σιμσέκ στη διάρκεια συνέντευξής του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό NTV.

Σύμφωνα με νομοσχέδιο που ετοίμασε το κυβερνών κόμμα AKP, ένας φόρος 750 λιρών Τουρκίας (20 ευρώ) θα επιβληθεί στις κάρτες με πιστωτικό όριο που φθάνει τις 100.000 τουρκικές λίρες (σχεδόν 2.700 ευρώ), ανεξάρτητα από τα ποσά που δαπανώνται πραγματικά.

Η προοπτική αυτή δημιούργησε στις τράπεζες ουρές από πελάτες που ζητούσαν να μειώσουν το πιστωτικό όριο των καρτών τους.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ ΜΠΕ