Θετικά είναι τα μηνύματα από την πορεία των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων μετά την έκδοση του 10ους ομολόγου. Η θετική πορεία στην αγορά και των δύο ομολόγων πενταετούς και δεκαετούς διάρκειας, τα οποία εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο, προκαλεί αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο και διατηρεί υψηλά στην ατζέντα τη συζήτηση για το ενδεχόμενο μιας ακόμα έκδοσης το προσεχές διάστημα.
Οι σκέψεις για το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί ακόμα μια έξοδος στις αγορές γίνονται εξαιτίας της θετικής στάσης που έχουν κρατήσει τους τελευταίους περίπου δύο μήνες οι αγορές απέναντι στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμα στο μικροσκόπιο των επενδυτών, η εμπιστοσύνη δεν έχει επιστρέψει πλήρως και οι αρνητικές ειδήσεις προκαλούν αμέσως ανησυχία για το μέλλον, οι αγοραστές δείχνουν να διατηρούν το ενδιαφέρον τους για τους ελληνικούς τίτλους.
Το γεγονός ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει έντονο έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία από τη στιγμή που η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης παραμένει στον αέρα και η ένταση στις σχέσης Αθήνας-Βρυξελλών επέστρεψε με αφορμή την αδυναμία να επιτευχθεί συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η αδυναμία των συναρμόδιων υπουργείων να ολοκληρώσουν εγκαίρως τα πέντε προαπαιτούμενων που έχουν μείνει από την λίστα των 16 προαπαιτούμενων δράσεων και η ως εκ τούτου μετάθεση της απόφασης για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup του Απριλίου, αποτέλεσε μια αρνητική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία, σε μια περίοδο που οι αγορές «διψούν» για θετικές ειδήσεις.
Παρά όμως τις αρνητικές εξελίξεις οι αγορές διατήρησαν τη θετική τους στάση απέναντι στην ελληνική οικονομία. Ενδεικτικό του θετικού ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι αν και ματαιώθηκαν οι προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας στο προηγούμενο Eurogroup, η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία ήταν ιδιαίτερα σκληρή και το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας έχει φέρει νέες εντάσεις στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, οι αγορές δεν έδειξαν να ανησυχούν. Αυτό αποτυπώθηκε τόσο στο δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου, όσο και στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Θετική πορεία
Η εικόνα των αγορών το διάστημα αμέσως μετά την πρόσφατη έκδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου δείχνει ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί, ενώ ταυτόχρονα έχει επιστρέψει το ενδιαφέρον των επενδυτών για τους ελληνικούς τίτλους. Οι αποδόσεις τόσο του 5ετούς όσο και του 10έτους ομολόγου βρίσκονται σε επίπεδα που θυμίζουν τις καλές περιόδους του 2005, χωρίς να έχουν καμία σχέση με τα απαγορευτικά επίπεδα μετά το 2009.
Η πορεία των ομολόγων δείχνει ότι οι αγορές έχουν αρχίσει να ανακτούν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία και με δεδομένη την ύπαρξη του «μαξιλαριού» των 24 δισ ευρώ δεν ανησύχησαν από την καθυστέρηση στην εκταμίευση του 1 δισ ευρώ από το Eurogroup. Αντίθετα, οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές για σχέδιο πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ, βελτιώνουν την εικόνα που έχουν οι επενδυτές για την ελληνική οικονομία και αυξάνουν την πιθανότητα για θετικότερες αξιολόγησης από τους διεθνείς οίκους.
Ειδικά το ενδεχόμενο οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης να επιφυλάσσουν καλύτερες του αναμενόμενου αξιολογήσεις στο άμεσο μέλλον, αλλάζουν τα σχέδια του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), φέρνοντας ίσως πιο κοντά το ενδεχόμενο μιας νέας έκδοσης μακροπρόθεσμης διάρκειας. Αντίστοιχα, θα μπορούσε να επιταχύνει και την διαδικασία μετακύλισης ενός μέρους των εντόκων γραμματίων ύψους 2 έως 3 δισ. ευρώ σε τίτλους μεσοπρόθεσμης διάρκειας έως και 36 μηνών.
Οι παγίδες
Τα συγκεκριμένα σχέδια μπορούν βέβαια να εφαρμοστούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, χωρίς να υπάρξουν αναταράξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και στις σχέσεις της χώρας με τους θεσμούς. Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι που μπορεί να προαποφασιστεί καθώς όσο πλησιάζουν οι ευρωπαϊκές εκλογές, τόσο πληθαίνουν οι κίνδυνοι για φαινόμενα ανταρσίας απέναντι στην Κομισιόν από την Ιταλική κυβέρνηση ή εμπλοκών με αφορμή το Brexit. Με δεδομένο το γεγονός ότι η ελληνικοί και οι ιταλικοί τίτλοι έχουν αποκτήσει «στενές σχέσεις» στην πορεία τους στις αγορές, καθιστούν βέβαιο ότι και οι εξελίξεις στην Ιταλία θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις ελληνικές αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.